Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς εξηγεί τον βασικό πυλώνα της φιλοσοφία του: «Κάθε μέρα, μία ευκαιρία για να γίνεις καλύτερος» (vid)
i

© Euroleague Basketball

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς εξηγεί τον βασικό πυλώνα της φιλοσοφία του: «Κάθε μέρα, μία ευκαιρία για να γίνεις καλύτερος» (vid)

Γιώργος Γαβριλάκης 11:00 - 26.03.2024 / Ανανεώθηκε: 11:39 - 26.03.2024

H Euroleague παρουσίασε τη νέα σειρά με τίτλο «Masterminds» και στο πρώτο επεισόδιο ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, αναλογίζεται το παρελθόν, θυμάται το 1991, την αρχή της διαδρομής, τις κατακτήσεις με τον Παναθηναϊκό και κοιτάζει το μέλλον!

Αν κάποιος κληθεί να αποφασίσει για το ποιος είναι ο καλύτερος προπονητή στην Ευρώπη (όλων των εποχών), μάλλον θα καταλήξει στην... κόλαση αν δεν διαλέξει τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Τον άνθρωπο με τις εννέα κατακτήσεις στο επίπεδο της Euroleague, μακράν τις περισσότερες από οποιονδήποτε άλλον, τις αμέτρητες διακρίσεις και την μεγάλη του επιρροή στο άθλημα των ψηλών.

Έτσι, η νέα σειρά της Euroleague Basketball που τιτλοφορείται ως «Masterminds», χορηγείται από τη Motorola και στο πρώτο επεισόδιο εμφανίζεται ο «Ζοτς».

Κάνει μία αναδρομή στο ξεκίνημα της καριέρας του στην προπονητική, που ορίζεται χρονικά το 1991. Τότε που ανέλαβε για πρώτη φορά την ομάδα που καθοδηγεί και σήμερα: Την Παρτίζαν. Δηλαδή, τον σύλλογο με τον οποίο -κατά πως φαίνεται- θα ολοκληρώσει την καριέρα του. Διότι, όπως ο ίδιος έχει πει «ή στην Παρτίζαν ή πουθενά αλλού», ενώ ήδη βρίσκεται στα σκαριά και το νέο συμβόλαιό του με την ομάδα του Βελιγραδίου.

Αυτή τη φορά όμως, δεν κάθισε μπροστά στην κάμερα για μιλήσει (και να γκρινιάξει) στην συνέντευξη Τύπου, μετά από αγώνα. Το έκανε για να προσφέρει σε όλους, μέσω του Masterminds, πως λειτουργεί το μυαλό μιας αυθεντίας.

Και σε κατάσταση ηρεμίας ο 64χρονος Σέρβος αποτύπωσε με λόγια τον βασικό πυλώνα της φιλοσοφίας του: «Κάθε μέρα είναι μία ευκαιρία για να μάθεις κάτι καινούριο και για να γίνεις καλύτερος».

Ξεκίνησε την προπονητική το 1991 και «τώρα έχουμε 2023. Έχει περάσει καιρός και το μπάσκετ πλέον έχει αλλάξει», παραδέχθηκε ο ίδιος. Αυτό που του αρέσει πάντως, είναι «πως οι ομάδες χρησιμοποιούν την ποιότητά τους και παίζουν έξυπνα. Αυτό κάνουμε κι εμείς στην Παρτίζαν». Άλλωστε, όπως εξήγησε, στο μυαλό του «πρέπει πάντα να προσαρμόζεσαι στις συνθήκες. Βασικά, πρέπει πάντα να σκέφτεσαι και να αναλογίζεσαι τα πάντα. Οι μικρές λεπτομέρειες κάνουν την διαφορά κατά τη γνώμη μου».

Και αυτή η εμμονή του με τις λεπτομέρειες έρχεται από... παλιά. «Για μένα ήταν μία σπουδαία ευκαιρία που μπόρεσα να δουλέψω με τον δάσκαλό μου. Τον Αλεξάνταρ Νίκολιτς. Έναν άνθρωπο που πάντα κοιτούσε τις λεπτομέρειες και προφανώς το... κληρονόμησα από εκείνον», όπως δήλωσε.

Επίσης, θυμήθηκε τις στιγμές και τα συστήματα που δημιουργούσαν μαζί, κάποια από τα οποία «χρησιμοποίησα σε όλες τις ομάδες που δούλεψα». Στην Παρτίζαν την πρώτη φορά, στην Παρτίζαν του σήμερα, αλλά και στην Μπανταλόνα (1993-94), στην Ρεάλ Μαδρίτης (1994-1997), στην Μπενετόν Τρεβίζο (1997-1999), στον Παναθηναϊκό (1999-2012) και στην Φενέρμπαχτσε (2013-2020).

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς ζητάει πάντα από τους παίκτες του το 100% στους αγώνες. Καμιά φορά και το 110%. Στην πραγματικότητα όμως, «το πιο σημαντικό είναι πως αντιδρούν στην προπόνηση. Η εξάσκηση είναι το πιο σημαντικό όλων, αν θες να τα πας καλά στους αγώνες. Όταν βλέπω παίκτες που δεν είναι συγκεντρωμένοι στις προπονήσεις, δεν τους εμπιστεύομαι. Τους βάζω στον πάγκο».

Ο Ζέλικο κυνηγάει τον Φιλ Τζάκσον - Οι 9 τίτλοι του Ομπράντοβιτς, μετά το χάος και μετά ο Μεσίνα
EUROLEAGUE

13:39 - 14.09.2023

Ο Ζέλικο κυνηγάει τον Φιλ Τζάκσον - Οι 9 τίτλοι του Ομπράντοβιτς, μετά το χάος και μετά ο Μεσίνα

Στο NBA ο Φιλ Τζάκσον είναι ο "Zen Master" με 11 πρωταθλήματα και στην Εuroleague ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς είναι ο "Master" (χωρίς Zen) με 9 κατακτήσεις - Στη φετινή διαδρομή η Μιλάνο, ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός, η Μπάγερν, η Ρεάλ και Φενέρμπαχτσε, πέραν της Παρτίζαν, διαθέτουν προπονητές που έχουν κατακτήσει την κορυφή στη διοργάνωση.

Την ίδια ώρα, «ο ρόλος του προπονητή είναι πολύ απαιτητικός. Πρέπει να παρατηρείς τα πάντα και κυρίως τους παίκτες σου». Κι αφού συνέχισε να εξηγεί στο πινακάκι των συστημάτων τι ζητάει από αυτούς και κυρίως από τον πόιντ γκαρντ κατέληξε στην φιλοσοφία του: «Είναι μεγάλη ευλογία να κάνεις στη ζωή σου κάτι που αγαπάς τόσο πολύ», όπως το να παίζεις μπάσκετ ή να είσαι προπονητής, και θέλει κάθε μέρα που ξυπνάει «να μαθαίνω κάτι καινούργιο και να γίνομαι καλύτερος σε αυτό που κάνω». Το ίδιο απαιτεί και από τους παίκτες του και εκνευρίζεται όταν είναι -έστω και στιγμιαία- αδιάφοροι.

Κι αφού τα... είπε και τα εξήγησε ωραία ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς στο πρώτο επεισόδιο του Euroleague Masterminds, ακολουθούν άλλα τέσσερα επεισόδια με τέσσερις συναδέλφους του: Τον Γιάννη Σφαιρόπουλο του Ερυθρού Αστέρα, τον Ετόρε Μεσίνα της Μιλάνο, τον Πάμπλο Λάσο της Μπάγερν και τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους της Φενέρμπαχτσε.