H Dubai BC έρχεται στην Ευρώπη και... φέρνει μαζί της την εκπληκτική αρένα 17000 θέσεων (vid)
i

© coca-cola-arena.com

H Dubai BC έρχεται στην Ευρώπη και... φέρνει μαζί της την εκπληκτική αρένα 17000 θέσεων (vid)

Γιώργος Γαβριλάκης 13:31 - 24.03.2024 / Ανανεώθηκε: 17:08 - 24.03.2024

Η ομάδα του Ντουμπάι που θα λάβει μέρος στην Αδριατική Λίγκα της ερχόμενης σεζόν, ακόμα είναι στα... χαρτιά, αλλά το γήπεδό της δεν βρίσκεται στις μακέτες. Είναι η Coca Cola Arena, που ολοκληρώθηκε η κατασκευή της το 2019 και είναι ένα από τα πιο υπερσύγχρονα γήπεδα ολόκληρου του πλανήτη!

Τη δεκαετία του '80 (ακόμα και του '90), αν κάποιος έβλεπε στο Ντουμπάι ένα επιβλητικό κτήριο, μάλλον αυτή η εικόνα που αποτυπωνόταν στον εγκέφαλό του -μέσα από τα μάτια του- ήταν αποτέλεσμα παραισθήσεων. Σαν τις οάσεις που «βλέπουν» οι διψασμένοι νομάδες της ερήμου, όταν οι δυνάμεις τούς εγκαταλείπουν.

Πλέον όμως, στη πόλη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στη μέση της ερήμου δηλαδή, οι φοίνικες είναι μόνο για ντεκόρ και οι αμμόλοφοι ελάχιστοι, απλώς για να θυμίζουν τη γεωγραφία της περιοχής. Υπερσύγχρονα κτήρια, αρχιτεκτονικά έργα τέχνης, πανύψηλοι ουρανοξύστες, τεχνητές λίμνες, ακόμα και τεχνητά νησιά μέσα στις τεχνητές λίμνες, έχουν αλλάξει ολοκληρωτικά τη φυσιογνωμία του τόπου.

Και ανάμεσα σε αυτή την ανθρώπινη παρέμβαση στο φυσικό τοπίο που αρχικά προέβλεπε μόνο άμμο, δεσπόζει από το 2019 η Coca Cola Arena. Το γήπεδο που θα χρησιμοποιήσει η ομάδα του Ντουμπάι, ένας σύλλογος που έχει σχεδιαστεί ήδη, θα δημιουργηθεί άμεσα, θα αποκτήσει αγωνιστική δομή και αμέσως μετά θα ξεκινήσει το ταξίδι της στο ευρωπαϊκό μπασκετικό στερέωμα.

Αρχικά, με την είσοδό της στην Αδριατική Λίγκα της ερχόμενης αγωνιστικής περιόδου (2024-25), κάτι που έχει ήδη οριστικοποιηθεί και επισημοποιηθεί και σε δεύτερο χρονικό επίπεδο θα μεταφερθεί στην Euroleague. Αυτός είναι ο στόχος και πλέον είναι ξεκάθαρος, απλώς μένει να καθοριστούν οι λεπτομέρειες και κυρίως το «πότε» θα συμβεί αυτό. Το «αν» έχει ξεπεραστεί προ πολλού!

Η Coca Cola Arena, λοιπόν, που είναι προφανές από που πήρε το όνομά της, ανήκει στην Meraas, μία ιδιωτική εταιρεία που ασχολείται κατά βάση με το Real Estate και τον τουρισμό, αλλά ουσιαστικά πρόκειται για μία θυγατρική εταιρεία της Dubai Holding. Δηλαδή, του... κολοσσού της περιοχής που κατέχει σχεδόν τα πάντα στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (99,67% των ακινήτων) και το «αφεντικό» είναι ο Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ Αλ Μακτούμ. Ο ηγεμόνας του Ντουμπάι και Υπουργός Άμυνας των ΗΑΕ.

Επιστρέφοντας όμως, στο γήπεδο που θα φιλοξενήσει την Dubai BC, προς το παρόν πέραν από τα πολλά event που φιλοξενεί (συναυλίες, παραστάσεις, συνέδρια, αγώνες τένις κτλ.), φιλοξένησε και το Adidas Next Genetation της EuroLeague Basketball. Οι νέοι του Άρη δηλαδή, που έλαβαν μέρος στο τουρνουά, ήταν ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που αγωνίστηκε εκεί και το έκανε πριν την Παρτίζαν του Ζέλικο Ομπράντοβιτς ή τον Ερυθρό Αστέρα του Γιάννη Σφαιρόπουλου, που θα βρεθούν στον χώρο την ερχόμενη σεζόν, τουλάχιστον από μια φορά. Για να φιλοξενηθούν από τους γηπεδούχους στο πλαίσιο της Αδριατική Λίγκας του 2024-25.

Το οικοδόμημα, ξεκίνησε να κατασκευάζεται τον Ιανουάριο του 2017 και ολοκληρώθηκε το έργο τον Ιούνιο του 2019. Βρίσκεται στην περιοχή City Walk και έχει χωρητικότητα 17.000 θεατών. Σε τεχνολογικό επίπεδο και σε άνεση χώρων και προδιαγραφών, είναι σχεδόν ασύγκριτα ανώτερο σε σχέση με τον μέσο όρο των γηπέδων στην Ευρώπη και στην πραγματικότητα προσομοιάζει με τα καλύτερα γήπεδα του ΝΒΑ.

Ποιος είναι ο «άνθρωπος σκιά» που έσπρωξε το Ντουμπάι στo ευρωπαϊκό μπάσκετ
ΜΠΑΣΚΕΤ

14:33 - 21.03.2024

Ποιος είναι ο «άνθρωπος σκιά» που έσπρωξε το Ντουμπάι στo ευρωπαϊκό μπάσκετ

Ο Ντέγιαν Καμενιάσεβιτς, γεννήθηκε στο Σαράγιεβο της Βοσνίας, μεγάλωσε στη Χιρόνα της Ισπανίας, αλλά από το 2017 βρίσκεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και αυτός ήταν ο συνδετικός κρίκος της συμφωνίας του Ντουμπάι με την Αδριατική Λίγκα για να γίνει το πρώτο βήμα ένταξης των Αράβων στο ευρωπαϊκό μπασκετικό στερέωμα. Θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα...

Η οροφή του μπορεί να αντέξει 190 μετρικούς τόνους, οι ηχητικές εγκαταστάσεις αποτελούν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, ενώ ολόκληρη η πρόσοψη του γηπέδου είναι «ντυμένη» με ένα τρομερό σύστημα LED φωτισμού, που επηρεάζει με φαντασμαγορικό τρόπο ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο, αλλά και σχεδόν ολόκληρο το City Walk.