Παναθηναϊκός... like a boss και στα playoffs!

Ιωαννίδης, Μαντσίνι και Κουρμπέλης

i

© Intime

Παναθηναϊκός... like a boss και στα playoffs!

Μπάμπης Τσιμπίδας 23:29 - 12.03.2023 / Ανανεώθηκε: 23:30 - 12.03.2023

Ο Παναθηναϊκός πήρε πάρα πολλά κέρδη στο Περιστέρι και ένα ανέλπιστο δώρο από τη Νέα Φιλαδέλφεια. Από εκείνον εξαρτάται να παίξει με τον ίδιο τρόπο και να διατηρήσει την πρωτιά!

Κακός για ένα ημίχρονο, σαν πρωταθλητής στο δεύτερο! Αυτός ήταν ο Παναθηναϊκός στο Περιστέρι, με μία γραμμή για συμπέρασμα. Το 2-0 επί του Ατρόμητου και η ήττα της ΑΕΚ από τον Ολυμπιακό στη Νέα Φιλαδέλφεια, έβαψαν πράσινη την κορυφή. Με την ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς να την χάνει μόνο για τέσσερις μέρες, αφού η Ένωση δεν άντεξε το βάρος της πρωτοπόρου.

Ο Φώτης Ιωαννίδης για πρώτη φορά παρουσίασε τόσο πειστική εικόνα, πως μπορεί να αποτελέσει τον βασικό «φουνταριστό» του Παναθηναϊκού. Με γκολάρα στο 0-1, με κερδισμένο πέναλτι και με εξαιρετική εκτέλεση για το 0-2. Με ατομικές ενέργειες που προκαλούσαν τρικυμία στην άμυνα των γηπεδούχων. Ολοκληρωμένη εμφάνιση, ενέργειες μεγάλου στράικερ και δείγμα του ποιος μπορεί να γίνει ο Ιωαννίδης, με ανάλογη δουλειά και διάρκεια...

Ο Παναθηναϊκός πήρε σχεδόν όλα όσα μπορούσε στα Δυτικά Προάστεια, με σημαντικά κέρδη. Βαθμολογικά, ψυχολογικά, ατομικά. Τα είχε ανάγκη, αλλά δεν μπορεί να σταθεί άλλο σε αυτά. Πρέπει να βελτιωθεί και άλλο, να διορθώσει τις σοβαρές δυσλειτουργείες και να συμπεριφερθεί σαν πρωταθλητής σε πιο υψηλό επίπεδο. Γιατί όπως έδειξε ο Ολυμπιακός στην έδρα της ΑΕΚ, το πρωτάθλημα είναι ρευστό σε όλα!

«Ρουκέτες» τίτλου από τον Ιωαννίδη και ξανά στην κορυφή ο Παναθηναϊκός
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

21:24 - 12.03.2023

«Ρουκέτες» τίτλου από τον Ιωαννίδη και ξανά στην κορυφή ο Παναθηναϊκός

Ο Παναθηναϊκός εκμεταλλεύτηκε το δώρο του Ολυμπιακού και νικώντας τον Ατρόμητο στο Περιστέρι (0-2), επέστρεψε στην κορυφή της Stoiximan Super League. Κορυφαίος για τους «πράσινους» ο Ιωαννίδης, ο οποίος πέτυχε και τα δύο τέρματα της ομάδας του.

Το πρόγραμμα θα παίξει ρόλο

Το παιχνίδι στο Περιστέρι πάει και τελείωσε και... ο γέγονε, γέγονε. Πλέον, στο επίκεντρο θα τεθούν τα playoffs της Super League, τα οποία επισήμως θα αρχίσουν τη Δευτέρα (13/3) με την κλήρωση. Το πρόγραμμα δεν καθορίζει από μόνο του την κατάταξη, αφού τα αποτελέσματα εξαρτώνται από τις ομάδες. Ωστόσο, το «όλοι θα παίξουν με όλους» ενέχει το μοτίβο των κλισέ.

Για παράδειγμα, μετά την πρεμιέρα των playoffs, θα ακολουθήσει δεκαπενθήμερη διακοπή για τις Εθνικές ομάδες. Με άλλες προϋποθέσεις θα περάσει το break ένας ποδοσφαιρικός οργανισμός που θα προέρχεται από νίκη και ενδεχομένως άνοδο στη βαθμολογία, σε σύγκριση με άλλον που θα ηττηθεί και θα χάσει τη θέση του. 

Αντίστοιχα, οι προϋποθέσεις για επικράτηση θα είναι πολύ μεγαλύτερες για καθέναν από τους μεγάλους που θα παίξει στην έδρα του με τον ΝΠΣ Βόλο, συγκριτικά με πρώτο παιχνίδι ως φιλοξενούμενους στη Νέα Φιλαδέλφεια, στη Λεωφόρο, στον Πειραιά ή στην Τούμπα. Πρόκειται για ευκόλως εννοούμενα συμπεράσματα που παραλείπονται.

Συνεπώς, ναι, ο Παναθηναϊκός θα αντιμετωπίσει τους πάντες στη διαδικασία, αλλά ίσως να ήταν προτιμότερη μία σχετικά βατή αρχή, που θα παρείχε έπειτα δύο εβδομάδες δουλειάς για βελτίωση. Διότι στην παρούσα φάση, η καθίζηση του Ιανουαρίου δεν έχει ξεπεραστεί πλήρως και εντοπίζονται σοβαρές δυσλειτουργίες που χρήζουν διόρθωσης.

Το «κλειδί» στην ψυχολογία

Περαιτέρω, το βασικότερο πρόβλημα ήταν η ψυχολογία. Οι παίκτες δεν άντεξαν την πίεση του πρωταθλητισμού, όταν συνειδητοποίησαν τι πέτυχαν στον πρώτο γύρο. Ασφαλώς, επηρέασαν οι τραυματισμοί, η ατυχία με τα 15 δοκάρια και η καθυστέρηση στη μεταγραφική ενίσχυση τον Ιανουάριο. Αλλά, κυρίως οι «πράσινοι» αγχώθηκαν περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Δεν έχουν την ίδια ηρεμία, την ίδια ψυχραιμία, δεν απολαμβάνουν το ποδόσφαιρο όσο το απολάμβαναν στον πρώτο γύρο.

Εξυπακούεται πως με παρόμοια συμπεριφορά, η στέψη του Παναθηναϊκού ως πρωταθλητής δεν πρόκειται να επιτευχθεί. Στο «Γεώργιος Καλαφάτης» χρειάζεται να επανέρθει η νοοτροπία νικητή, η αποφασιστικότητα του πρώτου γύρου και να διαγραφούν... δια παντός η φοβικότητα και το άγχος. Εύκολο; Όχι. Ακατόρθωτο; Επίσης, όχι. Ο Παναθηναϊκός τα κατάφερε πέρυσι στα playoffs, με άλλες προϋποθέσεις και φέτος που είναι πιο δυνατός, μπορεί να τα καταφέρει ξανά!