Ένα απόλυτα δίκαιο πλεονέκτημα, για έναν ξεκάθαρα καλύτερο Ολυμπιακό

Γιαννούλης Λαρενζάκης

i

Γιαννούλης Λαρεντζάκης / © tourette photography

Ένα απόλυτα δίκαιο πλεονέκτημα, για έναν ξεκάθαρα καλύτερο Ολυμπιακό

Aχιλλέας Μαυροδόντης 20:03 - 19.03.2023 / Ανανεώθηκε: 21:30 - 19.03.2023

Ο Ολυμπιακός πέρασε για σερί πέμπτη φορά από το ΟΑΚΑ, με την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα να δείχνει και πάλι πως είναι η κορυφαία της Ελλάδας. Γράφει ο Αχιλλέας Μαυροδόντης.

Ο Ολυμπιακός, ακόμα και δύσκολα, ακόμα και με φάση που σηκώνει κουβέντα, πήρε το αποτέλεσμα απέναντι στον Παναθηναϊκό. Πλέον, όντας στο 18-0, έχει κλειδώσει το πλεονέκτημα και οδεύει ολοταχώς για το πρωτάθλημα, το οποίο, εάν το κατακτήσει, θα είναι απόλυτα δίκαιο. 

Γιατί το λέμε όμως αυτό; Προφανώς το μπάσκετ των Πειραιωτών το αποδεικνύει περίτρανα, με τους Ερυθρόλευκους να σκορπούν τρόμο σε όλη την Ευρώπη. Πάμε και σε ένα υποθετικό σενάριο: 

H βαθμολογία της Basket League με τον Ολυμπιακό να «κλειδώνει» την πρώτη θέση μετά τη νίκη στο ΟΑΚΑ
STOIXIMAN BASKET LEAGUE

17:52 - 19.03.2023

H βαθμολογία της Basket League με τον Ολυμπιακό να «κλειδώνει» την πρώτη θέση μετά τη νίκη στο ΟΑΚΑ

Ο Ολυμπιακός επικράτησε στην έδρα του Παναθηναϊκού με 76-74 και παραμένει αήττητος τρεις αγωνιστικές μέχρι το τέλος της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος. Μάλιστα, πλέον έχει κατοχυρώσει και την πρώτη θέση που δίνει το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας.

Έστω ότι ο Ολυμπιακός γνώριζε την ήττα στο ΟΑΚΑ, που εδώ που τα λέμε, έτσι όπως τελείωσε το παιχνίδι, δεν θα ήταν απίθανο. Θα υποχωρούσε στο 17-1 και ο Παναθηναϊκός θα ήταν στο 15-3, πράγμα που σημαίνει ότι οι Ερυθρόλευκοι θα έπρεπε να κάνουν δύο ήττες για να μείνουν δεύτεροι. Εφικτό; Δύσκολο…

Παίρνουμε λοιπόν σαν δεδομένο ότι η πρωτιά ήρθε δίκαια και οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα μπορούν να υπερηφανεύονται για αυτό, ό,τι και αν ακούσουν από εκείνους με αντίθετη άποψη. Τόσο απλά. 

Πάμε τώρα στα του αγώνα. Ο Σλούκας, εάν εξαιρέσουμε μερικές ενέργειες στο τέλος, ήταν εμφανώς επηρεασμένος από τον τραυματισμό του. Λογικό εξάλλου, με τον Έλληνα γκαρντ να έχει κάνει μόλις μια γεμάτη προπόνηση. 

Ο Σάσα Βεζένκοφ δεν ήταν πάλι… σούπερμαν, καθώς σταμάτησε στους 9 πόντους, με μόλις 3/12 σουτ εντός παιδιάς. Παρόλα αυτά, ο Ολυμπιακός μπόρεσε να πάρει το αποτέλεσμα, δείχνοντας πως και χωρίς τον σταρ του να κάνει εξωπραγματικά πράγματα, η δουλειά μπορεί να γίνει. 

Από εκεί και πέρα, όπως είπαν και οι παίκτες του Ολυμπιακού στις συνεντεύξεις τους στη κάμερα του Sportal (θα τις δείτε το πρωί, μην αγχώνεστε), δεν είναι τίποτε άλλο, παρά μια νίκη. Σαφώς είναι σημαντικό το πλεονέκτημα έδρας, όμως μόνο αυτό. Το 12-0 δεν τους λέει κάτι. Οκ, αυτό είναι διφορούμενο. Για τον κόσμο είναι σημαντικό και συνάμα δείχνει ότι ο Ολυμπιακός είναι ΠΟΛΥ καλύτερος στην παρούσα φάση από τον Παναθηναϊκό. Για εμάς τους δημοσιογράφους δε, είναι μια αφορμή για ακόμα περισσότερα κείμενα και λίγη παραπάνω ανάλυση. Παρόλα αυτά, δεν μπορεί αν δώσει κάποιον τίτλο. Έτσι το βλέπουν στην ομάδα και έτσι πρέπει, καθώς σε άλλη περίπτωση το σερί δεν θα μεγαλώσει και η μάχη των τίτλων θα δυσκολέψει. 

Πάμε όμως στη συνέχεια, η οποία έχει ζόρια για τον Ολυμπιακό. Δυστυχώς, με το πρωτάθλημα θα ασχοληθούμε «σοβαρά» όταν θα έχουμε τελικούς. Μέχρι τότε τα δεδομένα είναι απλά. Ο Ολυμπιακός είναι πρώτος, θα πάει σερί μέχρι τα παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό και εκεί θα διεκδικήσει το πρωτάθλημα. Τώρα, σειρά έχει η Ευρωλίγκα, εκεί όπου βρισκόμαστε στην τελική ευθεία και εκεί που οι Ερυθρόλευκοι θα πρέπει να τα δώσουν όλα για το πλεονέκτημα έδρας. 

Είναι ήδη στην επόμενη φάση, καθώς έγιναν η πρώτη ομάδα που εξασφάλισε την παρουσία της στα Playoffs, όμως αυτό από μόνο του δεν σημαίνει πως η δουλειά τελείωσε. Έχει λοιπόν ακόμα δρόμο το πράγμα. Βέβαια, θα πάρουμε και σαν δεδομένο πως οι Ερυθρόλευκοι θα εμφανιστούν με την ίδια σοβαρότητα. Αυτό άλλωστε τους χαρακτηρίζει όλη τη σεζόν, ενώ με τον Σλούκα να βρίσκει ξανά τα πατήματά του, τα πράγματα θα γίνουν ακόμα καλύτερα. 

Κάπως έτσι τα φώτα στο ΟΑΚΑ κλείνουν και ήρθε η ώρα να αποχωρήσουμε κι εμείς. Θα τα πούμε όμως σύντομα από τη γωνιά μας, εδώ στο Sportal. Μην ξεχνάτε, η χρονιά έχει δρόμο ακόμα! 

ΥΓ. Ο Λαρεντζάκης είναι παίκτης με πολλά κιλά… 

ΥΓ2. Πράγματι στην τελευταία φάση υπάρχει φάουλ, τουλάχιστον στον Παπαγιάννη, όμως ακόμα και να δινόταν, θα μιλούσαμε για έναν Παναθηναϊκό που «έκλεψε» το ματς (αν έφτανε στη νίκη, καθώς θα χρειάζονταν οι βολές για να το κάνει αυτό). Ο Ολυμπιακός ήταν καλύτερος. Τόσο απλά. 

ΥΓ3. Έγκλημα το ότι ο Μαντζούκας δεν έπαιζε σε αυτόν τον Παναθηναϊκό. Ευτυχώς που ο κόουτς Σερέλης έβαλε τα πράγματα στην θέση τους. 

ΥΓ4. Αφού πιάσαμε τον Παναθηναϊκό, ας κοιτάξουμε λίγο το μπάσκετ που παίζει. Ο Χρήστος Σερέλης έχει προλάβει να βάλει τη σφραγίδα του ήδη και να μας παρουσιάσει μια ομάδα που ξέρει τι θέλει στο παρκέ. Θέλει δρόμο ακόμα, αλλά πάντα είναι ωραίο να βλέπεις ακόμα έναν Έλληνα προπονητή να δείχνει ότι μπορεί να σταθεί στην ελίτ. 

ΥΓ5. Πάμε να δούμε και λίγο την τελευταία φάση; Ναι, στον Παπαγιάννη το φάουλ είναι πεντακάθαρο και έπρεπε να δοθεί. Στην προηγούμενη φάση, ο Φαλ παίζει άμυνα στην κατακόρυφο, ο Ουίλιαμς τον βρίσκει και από την επαφή λυγίζει, χωρίς να κάνει όμως φάουλ. Αυτά λοιπόν. Μια φάση που ορθά φωνάζει ο Παναθηναϊκός (θα εκτελούσε βολές ο Παπαγιάννης) και άλλη μια που κακώς φωνάζει. Δείτε το βίντεο ξανά και θα με θυμηθείτε.