Ο ΠΑΟΚ που πρέπει να μάθει από τα λάθη του και το... βίωμα

Μπότο και Λουτσέσκου

i

© Intime

Ο ΠΑΟΚ που πρέπει να μάθει από τα λάθη του και το... βίωμα

Μάνος Τσαλγατίδης 23:15 - 25.05.2023 / Ανανεώθηκε: 23:17 - 25.05.2023

Ο Μάνος Τσαλγατίδης γράφει για τον χαμένο τελικό του ΠΑΟΚ και την επόμενη ημέρα του Δικεφάλου.

Αν κάποιος το σκεφτεί ψυχρά και χωρίς συναίσθημα ή εκνευρισμό θα διαπιστώσει πως στον τελικό του Κυπέλλου δεν είδε κάποιος κάτι διαφορετικό από τον ΠΑΟΚ, από ό,τι είδε όλη τη φετινή σεζόν (αν εξαιρέσουμε ένα δίμηνο αυτής). Ο Δικέφαλος της σεζόν 2022-2023 ήταν μια ομάδα που έβλεπε την εστία σα... σπιρτόκουτο και που ήταν εξαιρετικά αφελής στο αμυντικό κομμάτι! Παράδειγμα για το πρώτο που αναφέρω είναι το γεγονός πως ο πρώτος του σκόρερ είχε 12 τέρματα, ενώ και τα 2 του φορ μαζί 22 γκολ. Το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα που για να κερδίσεις χρειάζεσαι γκολ και αυτό ο ΠΑΟΚ δεν το είχε.

Κρατάει τους πρωταγωνιστές του μέλλοντος και προχωράει σε γενναίο λίφτινγκ του ρόστερ ο ΠΑΟΚ
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

13:13 - 25.05.2023

Κρατάει τους πρωταγωνιστές του μέλλοντος και προχωράει σε γενναίο λίφτινγκ του ρόστερ ο ΠΑΟΚ

Στον «Δικέφαλο» έχουν πλήρη συναίσθηση των όσων συνετέλεσαν σε μια κακή σεζόν για την ομάδα και ξεκινούν άμεσα το rebuilding. Ωστόσο οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ μένουν μακριά από την καθολική απαξίωση και οι γενναίες ανακατατάξεις στο ρόστερ θα επηρεάσουν τα πρόσωπα που δεν έπεισαν.

Έχω την εντύπωση πως η κόκκινη κάρτα που είδε ο Ρότα περισσότερο άγχωσε το σύνολο του Λουτσέσκου, παρά την ΑΕΚ. Με αυτή την αποβολή ο ΠΑΟΚ έμοιαζε να εγκλωβίστηκε στο «πρέπει να κερδίσω» και το μυαλό δεν έμοιαζε να έχει τη φρεσκάδα και την ηρεμία που θα χρειαζόταν. Από την άλλη η ΑΕΚ με απόλυτη ηρεμία έσφιξε τις γραμμές της και έμοιαζε ένα σφιχτοδεμένο σύνολο. Επίσης, θεωρώ πως όσο περίεργο και αν φαίνεται πως η αποβολή του Ρότα αντί να χαλάσει το πλάνο της ΑΕΚ, χάλασε αυτό του Δικεφάλου. Οι «ασπρόμαυροι» είχαν να αντιμετωπίσουν μια σφιχτοδεμένη άμυνα. Φορ περιοχής δεν υπήρχε στις επιλογές του προπονητή του Δικεφάλου, ο Μπράντον έδειξε πως σε καμία περίπτωση δεν αξίζει τα χρήματα που ζητά για να ανανεώσει και ουσιαστικά ο ΠΑΟΚ έμοιαζε ακίνδυνος. Θα πει κανείς πως οι αριθμοί δείχνουν τον ΠΑΟΚ να έχει ένα σωρό τελικές. Ωστόσο, οι πραγματικά επικίνδυνες είναι, τα 2 σουτ του Σάστρε, η εκτέλεση φάουλ του Βιεϊρίνια και το πλασέ του Αουγκούστο.

Με προβλημάτισε λίγο και η... απόδοση του Ράζβαν Λουτσέσκου. Ο Ρουμάνος τεχνικός είναι μετρ στο κομμάτι της ψυχολογίας, αλλά ο ΠΑΟΚ μετά το γκολ που δέχθηκε από τον Μουκουντί έμοιαζε να τον έχει πιάσει κατάθλιψη. Η ψυχολογία έπιασε πάτο σχεδόν αμέσως και οι παίκτες (πλην ελαχίστων) δεν πίστευαν στον εαυτό τους. Ειδικά δε στο δεύτερο ημίχρονο οι «ασπρόμαυροι» έμοιαζαν άδειοι, παίκτες που περιέφεραν τον εαυτό τους μέσα στο χορτάρι και δεν είχαν καν το ψυχικό κουράγιο να σουτάρουν. Ακόμα και οι αλλαγές του Λουτσέσκου δεν έμοιαζαν να συμβαδίζουν με τη λογική του αγώνα. Ο Ντάντας θα μπορούσε να δώσει φρεσκάδα στη μεσαία γραμμή, αντί του κακού Σβαμπ, που είχε και κάρτα, ενώ η χρησιμοποίηση του Μπίσεσβαρ πριν από αυτή του Ελ Καντουρί δεν έβγαζε ιδιαίτερο νόημα, δεδομένου των όσων έχουμε δει από τον Σουριναμέζο

Το πράγμα για τον ΠΑΟΚ είναι απλό, αλλά και σύνθετο. Οι «ασπρόμαυροι» πρέπει να χτίσουν σε σταθερά θεμέλια και να κόψουν κάθε συναισθηματισμό αναφορικά με το μεταγραφικό κομμάτι. Η φουρνιά των πρωταθλητών αποτελεί παρελθόν μετά και τα last dance των Μπίσεσβαρ και Ελ Καντουρί και ήρθε η ώρα ο Δικέφαλος να αποκτήσει ποιότητα-εμπειρία και προσωπικότητα. Γιατί η αλήθεια είναι πως φέτος έλειψαν όλα αυτά.

Ο ΠΑΟΚ πρέπει να κάνει βίωμα την επόμενη σεζόν τη στιγμή που οι παίκτες του κοιτούν αποσβολωμένοι την ΑΕΚ να σηκώνει το τρόπαιο. Αν στον Δικέφαλο δεν καταλάβουν και δεν διορθώσουν τα λάθη τους, τότε όχι μόνο δεν θα πάνε μπροστά, αλλά ίσα ίσα όλα θα γίνουν ακόμα χειρότερα.

var disqus_config = function () { this.callbacks.onNewComment = [function(comment) { trackCommentGA4(comment); }]; }; (function() { var d = document, s = d.createElement('script'); s.src = 'https://www-sportal-gr.disqus.com/embed.js'; s.setAttribute('data-timestamp', +new Date()); (d.head || d.body).appendChild(s); })(); function trackCommentGA4(comment) { window.dataLayer = window.dataLayer || []; window.dataLayer.push({ event: 'submit_comment', form_state: 'success', method: 'cms' }); }