Ήρθε η ώρα να πατήσει ξανά γερά στα πόδια της

Ήρθε η ώρα να πατήσει ξανά γερά στα πόδια της

Χρήστος Τσάλτας 14:12 - 16.02.2024 / Ανανεώθηκε: 14:12 - 16.02.2024

Η ήττα από τον Παναθηναϊκό στον προημιτελικό αφήνει πικρία, διότι κάθε ήττα είναι άσχημη ανεξάρτητα τον αντίπαλο δεν είναι καλή. Από την άλλη όμως για πρώτη φορά μετά από καιρό η Ένωση άφησε μια αίσθηση πως μπορεί να δείξει καλά στοιχεία ξανά. Γράφει ο Χρήστος Τσάλτας.

Για την ΑΕΚ η προσπάθεια στο Final 8 του Κυπέλλου Ελλάδας ολοκληρώθηκε πρόωρα. Πιο συγκεκριμένα, στον προημιτελικό της διαδικασίας. Όχι πως αποτέλεσε έκπληξη, κάθε άλλο. Έκπληξη θα ήταν να καταφέρει η Ένωσης να περάσει το εμπόδιο του Παναθηναϊκού. Κάτι που δεν συνέβη, παρά την προσπάθεια στα 40 λεπτά του αγώνα.

Η Ένωση ήταν ανταγωνιστική και για πρώτη φορά έκανε τόσο μεγάλη προσπάθεια και στις δύο πλευρές του παρκέ. Αν μη τι άλλο αυτό έδειξε πως όσο περνάει ο καιρός οι παίκτες αφομοιώνουν τα «θέλω» του Ηλία Ζούρου και η ομάδα πηγαίνει προς την κατεύθυνση που θέλει ο Έλληνας προπονητής. Αλλά ακόμα απέχει πολύ από αυτό που θέλει να δείξει στον μέγιστο βαθμό η ομάδα.

Η επιστροφή του Μιντάουγκας Κουζμίνσκας στη δράση αν μη τι άλλο ήταν ένα πολύ ευχάριστο νέο. Ο Κούζμι έλειψε πολύ το τελευταίο δίμηνο και η παρουσία του ήρθε να επιβεβαιώσει πόσο κομβικός είναι και στις δύο πλευρές του παρκέ. Ο Λιθουανός δεν είναι στο 100% ακόμα, οι πόνοι δεν έχουν υποχωρήσει στο χέρι, αλλά και πάλι είναι τέτοια η ποιότητά του και το υψηλό μπασκετικό iq του που του επιτρέπουν να κάνει τη διαφορά ακόμα και σε τέτοιες βραδιές.

Η ΑΕΚ ήταν μέσα στο πνεύμα του αγώνα, ωστόσο από το πρώτο ημίχρονο φαινόταν πως αν δεν έχει πολύ υψηλά ποσοστά στα σουτ δεν θα έχει τύχη. Οι διαιτητές φρόντισαν να δείξουν από νωρίς τα κριτήρια με τα οποία ήταν αποφασισμένοι να σφυρίξουν στον προημιτελικό. Τα οποία σε πολλές περιπτώσεις δεν ήταν ίδια, κάτι που μαρτυρούσαν οι 13 παραπάνω βολές των πράσινων (19-6 έγραψε το κοντέρ). Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα πως στο πρώτο δεκάλεπτο οι πράσινοι χρεώθηκαν με μόλις 2 φάουλ.

Όχι πως η ομάδα του Αταμάν είχε ανάγκη τη διαιτησία να κερδίσει το παιχνίδι. Αλλά και πάλι υπήρξαν αρκετά φαλτσοσφυρίγματα στο πρώτο ημίχρονο που προκάλεσαν οργή στους ανθρώπους της ΑΕΚ. Αρκετές φορές δικαιολογημένη.

Η ΑΕΚ όμως δεν επηρεάστηκε ούτε από αυτά και έκανε την προσπάθειά της ως το τέλος. Έφτασε μέχρι και τους 4 πόντους, 1 λεπτό πριν από το τέλος, αλλά στην κρίσιμη επίθεση Ραντλ και Αγραβάνης δεν συνεννοήθηκαν ποτέ και έτσι χάθηκε η μπάλα πολύ φθηνά.

Σε κάθε περίπτωση η ΑΕΚ έχει αρκετά να κρατήσει. Από την εικόνα της στις δύο πλευρές του παρκέ, ως την θετική παρουσία του Όστιν Χόλινς, που για πρώτη φορά με τον Ηλία Ζούρο στην άκρη του πάγκου έδειξε πως μπορεί να είναι αποδοτικός και λειτουργικός στο playbook της ομάδας. Κάτι που μπορεί να παίξει ρόλο στη συνέχεια της σεζόν.

Τώρα υπάρχει η διακοπή, που μπορεί να βοηθήσει τον Ζούρο να δουλέψει με τους παίκτες του και να περάσει ακόμα περισσότερα πράγματα στο παιχνίδι της ομάδας και μετά ένας «τελικός» κόντρα στον ΠΑΟΚ, στη Θεσσαλονίκη. Το σίγουρο θα είναι πως οι Θεσσαλονικείς θα είναι ακόμα ζαλισμένοι από το κάζο απέναντι στον Άρη. Και αυτή θα είναι μια σούπερ ευκαιρία για την ΑΕΚ να φτάσει σε νίκη που θα την φέρει σε τροχιά εξάδας. Κάτι που έχει ανάγκη έπειτα από ένα εφιαλτικό -από κάθε άποψη- δίμηνο στο 2024.