Δώστε την μπάλα στον Έκι

Πόνσε

i

Έκι Πόνσε/intime

Δώστε την μπάλα στον Έκι

Κώστας Τσίλης 08:01 - 21.10.2023 / Ανανεώθηκε: 08:03 - 21.10.2023

Η ΑΕΚ με βάση τα αντικειμενικά δεδομένα είναι καλύτερα από πέρυσι, αλλά στην αποτελεσματικότητα της επίθεσης της θα ψάξει την βελτίωση και κυρίως στον (πιο) δεινό εκτελεστή της. Γράφει ο Κώστας Τσίλης

Σε άλλες εποχές, καθόλου μα καθόλου μακρινές, η ΑΕΚ περίμενε την διακοπή των εθνικών ομάδων για να πάρει ανάσες και να επουλώσει πληγές που έχουν ανοίξει από τραυματισμούς. Τώρα όπως είναι τα δεδομένα, αυτή η ξεκούραση στην διακοπή αφορά λίγους από το ρόστερ της, ενώ στο φινάλε είναι και φορτωμένη με επιπλέον απώλειες από τραυματισμούς λόγω των εθνικών. Αφήστε που περιμένει επιστροφές διεθνών, ακόμα και δυο μέρες πριν την επιστροφή στις αγωνιστικές υποχρεώσεις της. Όπως έγινε με τον Πινέδα και τον Κάλενς.

Η ΑΕΚ όμως έχει φτάσει στο σημείο να έχει τους μισούς (και προσεχώς παραπάνω) παίκτες του ρόστερ της σε επίπεδο τέτοιο που είναι για εθνικές ομάδες. Και αναγκαστικά μαθαίνει να ζει μ’ αυτό. Ούτε καν στην περυσινή σούπερ σεζόν πάντως, η ΑΕΚ δεν είχε τόσους πολλούς διεθνείς. Και η αλήθεια είναι πως γενικώς η ΑΕΚ αυτή την στιγμή, είναι σε ακόμα καλύτερη κατάσταση σε σχέση μ’ ότι ήταν πέρυσι στην αντίστοιχη χρονική περίοδο.

Τώρα είναι πρώτη σ’ έναν ευρωπαϊκό όμιλο φωτιά, ενώ πέρυσι έβλεπε την Ευρώπη μόνο από την τηλεόραση. Ενώ στο πρωτάθλημα πέρυσι τέτοια εποχή ήταν έξι βαθμούς πίσω από την κορυφή και είχε χάσει από τον Παναθηναϊκό το μοναδικό ντέρμπι που είχε παίξει. Τώρα είναι πέντε βαθμούς πίσω, έχει κερδίσει μέσα στην Λεωφόρο και έχει βγάλει και το ματς με τον Ολυμπιακό, έστω και με ισοπαλία. Εξάλλου πέρυσι στο αντίστοιχο της κανονικής περιόδου στη Νέα Φιλαδέλφεια, είχε χάσει.

Η αιτία μιας στρεβλής αίσθησης

Παρόλα αυτά υπάρχει η αίσθηση πως η ΑΕΚ δεν είναι καλύτερη από πέρυσι. Ούτε καν ίδια με πέρυσι. Στην πραγματικότητα είναι μια στρεβλή εικόνα και αυτό αποδεικνύεται εύκολα από τα χειροπιαστά δεδομένα. Το ερώτημα είναι πως προκύπτει αυτή η αίσθηση. Ίσως έχει να κάνει με το γεγονός πως κάνει λιγότερες τελικές προσπάθειες και σκοράρει και λιγότερο σε σχέση μ’ ότι έκανε πέρυσι. Όχι απαραιτήτως στην ίδια χρονική περίοδο. Είναι ενδεχομένως δηλαδή η εικόνα που δείχνει η ΑΕΚ στην επίθεση της, που δίνει την λανθασμένη αίσθηση πως δεν έχει βρίσκεται στα περυσινά επίπεδα.

Υπάρχει μια αλήθεια που λένε οι αριθμοί σ’ όλο αυτό. Η ΑΕΚ από τους τρεις επιθετικούς της, τον Γκαρσία, τον Πόνσε και τον Αραούχο, έχει πάρει συνολικά μόλις τέσσερα γκολ σε Ελλάδα και σε Ευρώπη. Και μιλάμε για τέσσερις βαρβάτους επιθετικούς που η συνολική χρηματιστηριακή τους αξία (με βάση την πρόταση που απέρριψε πέρυσι η ΑΕΚ για τον Γκαρσία και τα χρήματα με τα οποία πήρε τον Πόνσε) ξεπερνά τα 30 εκατομμύρια ευρώ.

Υπάρχει και μια άλλη αλήθεια που λένε οι αριθμοί. Η ΑΕΚ έχει τους καλύτερους αριθμούς απ’ όλες τις ομάδες στα xgoals, αλλά έχει βάλει λιγότερα γκολ και από τον Ολυμπιακό και από τον Παναθηναϊκό αλλά και από τον ΠΑΟΚ. Όλο αυτό πιθανότατα δίνει μια διαφορετικά αίσθηση, απ’ αυτό που πραγματικά ισχύει. Και για να ξέρουμε και τι λέμε, αν τα πράγματα ήταν διαφορετικά ως προς την αποτελεσματικότητα στην επίθεση, σίγουρα δεν θα είχε πετάξει δυο βαθμούς με τον Πανσερραϊκό, πιθανόν θα είχε κερδίσει τον Ολυμπιακό και πιθανότατα θα είχε προκριθεί επί της Αντβερπ και θα έπαιζε Champions League.

Δεν είναι και μικρά όλα αυτά, εξ ου και ο Αλμέιδα έχει πει πολλές φορές πως αυτό είναι ένα κομμάτι το οποίο θέλει να βελτιώσει. Και να μην το έλεγε ωστόσο, θα μπορούσε να το καταλάβει κανείς από την δουλειά που κάνει επισταμένα στις προπονήσεις πάνω σ’ αυτό το κομμάτι. Όσον αφορά ειδικά τους τρεις επιθετικούς από τους οποίους περισσότερο ο Αλμέιδα περιμένει την αποτελεσματικότητα, υπάρχει ένα δεδομένο. Ο Γκαρσία και ο Αραούχο, έχουν υψηλά xgoals και λίγα γκολ. Έχουν χάσει δηλαδή, αυτά που δεν έπρεπε να χάσουν, αλλά η ποιότητα τους είναι εγγύηση μη ανησυχίας για τον Αλμέιδα και για όλους.

Ο Πόνσε και οι εκτελέσεις... 

Στην περίπτωση του Πόνσε δεν ισχύει το ίδιο. Ο Αργεντινός έχει βάλει δυο γκολ και δεν έχει χάσει πολλές ευκαιρίες, ειδικά σε σχέση με τους άλλους επιθετικούς της ΑΕΚ. Το πρόβλημα είναι πως η μπάλα πήγε σωστά στα πόδια του Πόνσε, πολύ λίγες φορές. Και αυτό προφανώς και έχει να κάνει με τον βαθμό ενσωμάτωσης του Αργεντινού συνολικά στο παιχνίδι που παίζει η ΑΕΚ. Που ακόμα δεν είναι υψηλός. Ο Αλμέιδα έχει δώσει την εξήγηση που αφορά τον τρόπο που ο Πόνσε είχε μάθει να παίζει στην Έλτσε και που ήταν η μέρα με τη νύχτα μ’ αυτό που καλείται να υπηρετήσει στην ΑΕΚ. Επομένως χρειάζεται χρόνος.

Καθαρά ποδοσφαιρικά, ο Πόνσε έχει πιο ολοκληρωμένο πακέτο για σέντερ φορ απ’ όλους στο ρόστερ της ΑΕΚ. Ακόμα και από τον Γκαρσία. Ίσως το πιο ολοκληρωμένο στο ελληνικό πρωτάθλημα. Είναι φορ που ξέρει να τελειώνει τις φάσεις καλύτερα από τον καθένα. Μέχρι τώρα στη σεζόν ήταν ελάχιστες φορές που υπήρξαν φάσεις που ο Πόνσε τις τελείωσε άτσαλα. Το μεγαλύτερο ζήτημα ήταν πως βρέθηκε μέσα σε λίγες φάσεις. Και αυτό είναι θέμα χρόνου για να αλλάξει, κάτι που θα αλλάξει και την αποτελεσματικότητα του Αργεντινού.

Άλλωστε μιλάμε για ένα σέντερ φορ που έκλεισε με 21 γκολ την προηγούμενη θητεία του στην ΑΕΚ. Σε μια ομάδα που είχε πολλά λειτουργικά προβλήματα και περίμενε να βάλει την μπάλα στην αντίπαλη περιοχή, μόνο από το αριστερό πόδι του Μπακασέτα. Στην ΑΕΚ του Αλμέιδα που ήταν σ’ όλη την περυσινή σεζόν και είναι και στα περισσότερα ματς φέτος, μια καλά κουρδισμένη μηχανή, είναι πολύ προφανές πως μπορεί να γίνει ο Πόνσε το ίδιο και περισσότερο αποτελεσματικός. Όταν θα κουμπώσει εντελώς σ’ αυτή την μηχανή.

Εξυπακούεται πως σε μια ομάδα που κυνηγά στόχους σ’ Ελλάδα και σε Ευρώπη, χρόνος δεν υπάρχει για κανέναν. Είναι όμως κάτι που μπορεί η επιθετική λειτουργία της ομάδας για τον Πόνσε και ο ίδιος ο Πόνσε, να το αλλάξουν πολύ γρήγορα, λόγω ποιότητας και δυνατοτήτων. Μπορεί να γίνει ακόμα και από το αυριανό ματς της Τρίπολης και για την ακρίβεια η ΑΕΚ θα το χρειαστεί πολύ να γίνει. Μπορεί να γίνει ακόμα και όταν θα επιστρέψει ξανά στην δράση ο Γκαρσία. Εξάλλου ο σχεδιασμός που είχε κάνει ο Αλμέιδα για την επίθεση του το περασμένο καλοκαίρι, ήταν και με τους δυο.