Η ΑΕΚ έχει μέταλλο και ο Αλμέιδα άσους στο μανίκι
i

ΑΕΚ, πανηγυρικο/©intime

Η ΑΕΚ έχει μέταλλο και ο Αλμέιδα άσους στο μανίκι

Κώστας Τσίλης 08:26 - 10.04.2023 / Ανανεώθηκε: 10:58 - 10.04.2023

Μέχρι το τελευταίο λεπτό του τελευταίου ματς της σεζόν, η ΑΕΚ θα βγάζει το τσαγανό της, την δουλειά της και παίκτες που μπορούν να κάνουν την διαφορά. Γράφει ο Κώστας Τσίλης

Αυτό που θα γινόταν στο ματς με τον Άρη, ο Αλμέιδα το είχε σχεδόν περιγράψει στους ποδοσφαιριστές του ήδη από τις κουβέντες στις προπονήσεις της Παρασκευής και του Σαββάτου. Όχι ακριβώς αυτό που συνέβη, διότι ο Αργεντινός ούτε μπορούσε να προβλέψει πως ο Αραούχο θα χάσει τέτοιες άχαστες ευκαιρίες. Ούτε πως θα δημιουργηθεί το πουθενά πριν από την σέντρα ένα τοξικό κλίμα πίεσης για τον διαιτητή που θα τον κάνει να τρέμει να δώσει ένα σφύριγμα υπέρ της ΑΕΚ ακόμα και αν θα ήταν 200% σωστό, όπως για παράδειγμα η δεύτερη κίτρινη του Ετέμπο που δεν βγήκε ποτέ.

Εκείνο όμως που είχε προβλέψει ο Αλμέιδα και είχε πει στους παίκτες του, ήταν πως θα έπρεπε να είναι προετοιμασμένοι για ένα ματς που θα απαιτούσε πολλά, αλλά κυρίως τσαγανό και μέταλλο. Περίπου κάτι σαν αυτό που λένε τα αμερικανάκια, πως όταν τα πράγματα γίνονται σκληρά, αυτοί που προχωρούν είναι οι σκληροί. Και οι παίκτες της ΑΕΚ όντως μπήκαν στο γήπεδο έτοιμοι να γίνουν όσοι σκληροί χρειάζεται σε νοοτροπία για να πάρουν αυτό που ήθελαν και που έπρεπε για να μείνουν οδηγοί στην κούρσα του τίτλου.

Σ’ ένα απόγευμα που δεν ήταν σε καθόλου καλό απόγευμα ούτε τα μπάκ της, ούτε τα δυο αμυντικά της χαφ, που έπεσε γνήσιο και γερό ποδοσφαιρικό ξύλο, που το ματς περισσότερες από μια φορές πήγε να στραβώσει, η ΑΕΚ βρήκε και το τσαγανό και το μέταλλο να ψάξει μέχρι τέλους για τα γκολ της νίκης. Και για να ξέρουμε και τι λέμε, ακόμα και όταν το ρολόι κτύπησε 80ο λεπτό και το σκορ ήταν ακόμα στο 1-1, δεν το έψαξε ούτε με γιόμες, ούτε με πανικό. Με την μπάλα κάτω και με κυκλοφορία της μπάλας το έψαξε. Και έτσι το βρήκε.

Νοοτροπία και όχι μόνο...

Φυσικά και για να μπορέσει η ΑΕΚ από την ισοπαλία δέκα λεπτά πριν συμπληρωθούν 90 λεπτά, να φτάσει μέχρι το 3-1, εκτός από σωστή ποδοσφαιρική νοοτροπία και μέταλλο νικητή, χρειάστηκε να πάρει και την βοήθεια από τον πάγκο. Στην πραγματικότητα ο Αλμέιδα για να πάρει (και) αυτή την δύσκολη παρτίδα, έβγαλε άσους από το μανίκι και τους έριξε στο τραπέζι. Κάποιοι μπορεί να έχουν στο μυαλό τους πως μόνο ο σούπερ Τσούμπερ που έβαλε τα δυο γκολ, έκριναν το ματς. Διόλου ακριβές.

Είναι η κίνηση του Αλμέιδα να αλλάξει πρώτα και τους τρεις παίκτες πίσω από τον Γκαρσία και επί της ουσίας να διαμορφώσει έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο που έκανε επιθέσεις η ΑΕΚ. Φυσικά ο Τσούμπερ βάζει τις δυο γκολάρες, που από το 1-1, πάνε το ματς στο 3-1. Αλλά και ο Πινέδα και ο Φερνάντες, όπως και ο Μάνταλος που επίσης ήρθε κατόπιν από τον πάγκο, έχουν κάνει σπουδαία δουλειά. Έχουν ανοίξει ουσιαστικά την άμυνα του Άρη, η οποία μέχρι να γίνουν οι αλλαγές του Αλμέιδα, είχε αφήσει ελάχιστες φορές κενά.

Εξυπακούεται πως έτσι όπως πήγαινε το παιχνίδι και κυρίως στην μέρα που ήταν ο Κουέστα, αν δεν έβαζε γκολάρες ο Τσούμπερ, μπορεί τώρα να συζητούσαμε αλλιώς. Όμως από την άλλη μεριά, η πραγματικότητα είναι πως από την στιγμή που ο Αλμέιδα έκανε τις τέσσερις αλλαγές του, η πλάστιγγα του ματς είχε αρχίσει ήδη να γέρνει υπέρ της ΑΕΚ. Και απλώς από εκεί και πέρα ήταν καθαρά θέμα ευστοχίας. Αυτή δηλαδή που δεν είχε πριν τις αλλαγές ο Αραούχο, που δεν είχε μετά τις αλλαγές ο Πινέδα, αλλά την είχε ο Τσούμπερ.

Η συνέχεια και τα κέρδη που έχει ήδη

Η ΑΕΚ φυσικά και ούτε μ’ αυτή τη νίκη κατέκτησε το πρωτάθλημα. Όλοι μέσα στην ομάδα το ξέρουν. Όμως έδειξε, όχι για πρώτη φορά, πως έχει μέταλλο και τσαγανό και τη νοοτροπία που χρειάζεται για να το πάει μέχρι τέλους. Όποιες και αν είναι οι συνθήκες που διαμορφώνονται είτε πριν, είτε κατά την διάρκεια των παιχνιδιών που είναι όλα τελικοί. Ο Αλμέιδα έχει πει ένα πράγμα και μέσα στα αποδυτήρια και δημοσίως. Η ΑΕΚ θα παλέψει για τον τίτλο μέχρι το τελευταίο λεπτό, του τελευταίου παιχνιδιού της. Το είπε και οι παίκτες του δείχνουν σταθερά, πως θα το κάνουν.

Και κάτι τελευταίο. Εδώ που έχει φτάσει το πράγμα, μόνο οι νίκες μετρούν και τίποτε άλλο. Έτσι συμβαίνει όταν πρόκειται για τελικούς. Και η ΑΕΚ ότι έπαιξε μέσα σ’ αυτή την εβδομάδα που πέρασε και όταν θα παίξει μέχρι και τις 20 του μήνα, τελικοί είναι. Ωστόσο όταν θα πέσουν οι παλμοί από την ένταση, συνολικά ο οργανισμός της ΑΕΚ, θα πρέπει να αποτιμήσει κέρδη που ήδη έχει πάρει. Δεν έχουν περάσει παρά μόνο λίγοι μήνες από τότε που ο Τσούμπερ ήταν «πώπω ρε φίλε τι παλτό φορτωθήκαμε». Λίγοι μήνες ακόμα και από τότε που φαινόταν να ξεκινά βαρύς της σεζόν.

Τώρα έχει φτάσει να μπαίνει και να παίρνει ματς μόνος του. Το έκανε στη Νίκαια, το έκανε στο Περιστέρι, τώρα έκανε και με τον Άρη. Κέρδος είναι ήδη αυτό και εννοείται το πιστώνεται πρώτα ο ίδιος ο Ελβετός που θυσίασε Μουντιάλ για να κάνει εκείνη την επέμβαση στους κοιλιακούς. Αλλά το πιστώνεται και ο Αλμέιδα γιατί το πρότζεκτ Τσούμπερ το πίστευε ακόμα και όταν σχεδόν όλοι είχαν χάσει την πίστη τους σ’ αυτό.

Επίσης δεν έχουν περάσει παρά μόνο λίγοι μήνες από τότε που ο κόσμος της ΑΕΚ απαιτούσε εν χορώ να εξαφανιστούν από τον χάρτη του συλλόγου και ο Μάνταλος και ο Τζαβέλλας. Τώρα και οι δυο μπαίνουν στο γήπεδο, όποτε και όπου χρειάζονται και βοηθούν καθοριστικά. Προφανώς πρώτα το πιστώνονται οι ίδιοι που διαχειρίστηκαν τελικά μια δύσκολη κατάσταση. Αλλά το πιστώνεται και ο Αλμέιδα που από την αρχή έχει δώσει μεγάλο βάρος, στο να δώσει ρόλους σ’ όλους ανεξαιρέτως και να τους κάνει πολύτιμους μέσα στο γκρουπ. Όλα αυτά είναι κέρδη ήδη, όποια και αν είναι η κατάληξη της φετινής σεζόν.