Μια δήλωση του νόμου Αλμέιδα
i

Αλμέιδα και Πόνσε/intime

Μια δήλωση του νόμου Αλμέιδα

Κώστας Τσίλης 00:35 - 22.01.2024 / Ανανεώθηκε: 08:01 - 22.01.2024

Η ΑΕΚ πήγε με ζόρικα δεδομένα και συγκεκριμένη συνθήκη στο Περιστέρι αλλά κέρδισε και ειδικώς και γενικώς, πολλά περισσότερα από τρεις εύκολους βαθμούς σε μια δύσκολη έδρα - Γράφει ο Κώστας Τσίλης

Η αλήθεια είναι πως η φετινή ομάδα της ΑΕΚ, η οποία έρχεται από μια χρονιά που έχει κατακτήσει το νταμπλ, έχει υποτιμηθεί πολύ και έντονα μέσα στη σεζόν. Πολύ περισσότερο απ’ ότι η περυσινή ομάδα που ερχόταν από μια καταστροφική σεζόν. Πιθανόν επειδή όντως σε κάποια ματς η φετινή ΑΕΚ δεν συνδυάζει το αποτέλεσμα με το τρομερό ποδόσφαιρο που έπαιζε πέρυσι. Ίσως επειδή οι απαιτήσεις είναι πολύ πιο αυξημένες, μετά το νταμπλ. Ενδεχομένως και επειδή αυτή είναι κλασική συνήθεια εκείνων που βαθιά μέσα τους είναι οπαδοί της νίκης και όχι της ομάδας.

Η ουσία είναι πως φέτος πολλές φορές αυτή την ΑΕΚ του Αλμέιδα, την υποτίμησαν. Για πρώτη φορά μετά τον αποκλεισμό από την Αντβέρπ από τους ομίλους του Champions League, ακόμα πιο έντονα μετά τις δυο αναπάντεχες γκέλες σε Αγρίνιο και Σέρρες για το πρωτάθλημα. Θαρρώ πως έφτασαν σχεδόν στα όρια να την ξεγράψουν μετά τον αποκλεισμό της προηγούμενης Τετάρτης από το κύπελλο.

ΑΕΚ ©Intime

Είναι η πραγματικότητα και όποιος την αρνηθεί θα είναι ψεύτης, πως αυτό το ματς στο Περιστέρι οι πολλοί εκτός των τειχών του συλλόγου, ίσως κάποιοι λίγοι και εντός αυτών των τειχών, το είχαν σημαδέψει ως το ορόσημο του «τελειώματος» και του «ξεμπερδέματος» από την ΑΕΚ του Αλμέιδα. Πιθανότατα διότι είχαν λησμονήσει πως αυτή η ΑΕΚ μετά τον αποκλεισμό από την Αντβέρπ αντέδρασε με τεράστια διπλά μέσα σε Μπράιτον και Λεωφόρο. Ενώ μετά τις δυο γκέλες Παναιτωλικό και Πανσερραίκό, απάντησε με σπουδαίο διπλό μέσα στο Φάληρο. Σίγουρα πάντως όσοι το έφτιαξαν έτσι στο μυαλό τους, καθόλου δεν ξέρουν τον Αλμέιδα και το οικοδόμημά του.

Με την υπογραφή του Ματίας...

Ματίας Αλμέιδα ©Intime

Αυτό που έκανε στο Περιστέρι η ΑΕΚ, με τον τρόπο που το έκανε, ήταν απλώς μια υπογραφή στην δήλωση του νόμου Αλμέιδα. Αυτού του νόμου που πέρυσι έκανε την ΑΕΚ και πρωταθλήτρια και κυπελλούχο. Αυτού του νόμου που προφανώς δεν προβλέπει μόνο νίκες, διότι έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει τέτοιος, αλλά ορίζει τρόπους διαχείρισης και αντίδρασης ζόρικων καταστάσεων. Αυτού του νόμου που τους βάζει όλους μέσα στα αποδυτήρια, να αισθάνονται πως μπορούν να το γυρίσουν ακόμα και όταν όλα τους έχουν στραβώσει. Να αισθάνονται δυνατοί μέσα από κούραση και νικητές μέσα από απώλειες νίκης.

Η ΑΕΚ πήγε στο Περιστέρι με βάρος στα πόδια από τα 120 λεπτά που έπαιξε την προηγούμενη Τετάρτη στην Θεσσαλονίκη και από ματς με Ολυμπιακό, Άρη, Παναθηναϊκό και ξανά Άρη, μέσα σε μόλις δέκα μέρες. Πήγε και με βάρος στο μυαλό από ένα αποκλεισμό που ήρθε πολύ νωρίς και μέσα από μια έτσι κι αλλιώς ψυχοφθόρα διαδικασία. Ήξερε ο Αλμέιδα τι κλίμα είχε δημιουργηθεί. Ξέρει τα πάντα, καταλαβαίνει ακόμα περισσότερα. Ήξερε πως οι παίκτες του ήταν κουρασμένοι, ήξερε πως ήταν πιεσμένοι. Ήξερε πως ήξεραν τι θα ακολουθούσε αν κάτι στράβωνε στο Περιστέρι. Ήξερε επίσης πως στο ίδιο γήπεδο, τον Ατρόμητο δεν τον κέρδισε ούτε ο Ολυμπιακός, ούτε ο Παναθηναϊκός.

Όμως ο Αλμέιδα έβαλε την ΑΕΚ στο γήπεδο πιο έτοιμη, πιο αποφασισμένη, πιο συγκεντρωμένη, ίσως από κάθε άλλο ματς φέτος. Σίγουρα πιο αποτελεσματική από κάθε άλλο ματς φέτος, αλλά ίσως αυτό να ήταν και αποτέλεσμα της ετοιμότητας, της αποφασιστικότητας, της συγκέντρωσης. Έβαλε και στο γήπεδο μια ΑΕΚ που όχι απλώς δεν κατέβασε ταχύτητα, αλλά δεν έβγαλε το πόδι από το γκάζι ούτε μετά το 5-0. Δεν έχει περάσει παρά μόνον ένας μήνας από τότε που προηγήθηκε 2-0 στο Αγρίνιο, έβαλε το ρελαντί και το πλήρωσε ακριβά.

Δουλειά, κουβέντα, χατ τρικ 

Έκι Πόνσε ©Intime

Επίσης ο Αλμέιδα πήρε την απόφαση να ξεκινήσει με βασικό τον Πόνσε, την μέρα που ο Αργεντινός συμπλήρωνε ακριβώς τέσσερις μήνες χωρίς να έχει σκοράρει. Πήρε αυτή την απόφαση μόλις τέσσερις μέρες μετά από ένα παιχνίδι που δεν του είχε δώσει θέση στην ενδεκάδα και που όταν τον έβαλε ως αλλαγή πιθανότατα η εικόνα του τον απογοήτευσε. Ακόμα και το ένα από τα δυο πέναλτι στην διαδικασία, το έχασε ο Πόνσε. Δεν είχε κανέναν δισταγμό ο Αλμέιδα να τον ξεκινήσει τον Αργεντινό βασικό στο Περιστέρι σ’ ένα ματς κομβικό για την ΑΕΚ, κομβικό και για τον ίδιο τον ποδοσφαιριστή. Υποθέτω μπορεί εύκολα ο οποιοσδήποτε να φανταστεί την επόμενη μέρα μιας εμφάνισης του Πόνσε στο Περιστέρι ανάλογης μ’ εκείνη του Χαριλάου. Μόνη της ή σε συνδυασμό και με στραβό αποτέλεσμα.

Ο Αλμέιδα την έδωσε την θέση του βασικού στον Πόνσε σ’ αυτό το ματς, με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και την συγκεκριμένη συνθήκη και για την ΑΕΚ και για τον ίδιο τον ποδοσφαιριστή. Και ο Αργεντινός έβαλε τρία γκολ. Από τον τρόπο μάλιστα που αγκαλιάστηκαν οι δυο τους όταν έγινε η αλλαγή, φαίνεται πως πίσω απ’ αυτό που έγινε στο ματς με τον Ατρόμητο, υπάρχει πολλή κουβέντα και πολλή δουλειά. Το παραδέχθηκε κατόπιν και ο Αλμέιδα. «Μίλησα 45 λεπτά με τον Πόνσε». Μέσα απ’ αυτή την κουβέντα και την δουλειά και αυτό το χατ τρικ, είναι εύκολα αντιληπτό πως η ΑΕΚ κέρδισε πολλά περισσότερα από ένα ματς απέναντι στον Ατρόμητο.

Ειδικώς αλλά και γενικώς η ΑΕΚ κέρδισε πολλά περισσότερα στο Περιστέρι από τους τρεις βαθμούς. Αυτή η δήλωση του νόμου Αλμέιδα, έδωσε μια πολύ ισχυρή δόση αυτοπεποίθησης εντός της ομάδας και ένα πολύ ηχηρό μήνυμα στους εκτός ομάδας, στους ανταγωνιστές. Εννοείται ακόμα υπάρχει μακρύς και δύσκολος δρόμος στην μάχη του πρωταθλήματος. Η ΑΕΚ όμως τώρα μπορεί να πάρει χρόνο για να ηρεμήσει, για να ξεκουραστεί και να εκμεταλλευτεί και τα δυο εντός έδρας παιχνίδια που έχει, μέχρι να πάει για να παίξει στην Τούμπα.

Και κάτι ακόμα. Χατ τρικ ο Πόνσε και φυσικά δικό του το απόγευμα στο Περιστέρι. Δυο ασίστ ο Πήλιος, που θα τον βοηθήσουν πολύ στην αυτοπεποίθηση του και που επίσης φαίνεται τι δουλειά έχει κάνει μαζί του ο Αλμέιδα. Ένα κέντρο μόνος του ο Γιόνσον. Αλλά έκανε και ματσάρα ο Γκατσίνοβιτς. Βγάζει ασίστ πάρε – βάλε στο δεύτερο γκολ του Πόνσε, παίρνει και την μπουκιά από το στόμα του παίκτη του Ατρομήτου νομίζω στο 3-0. Το σημειώνω για τον Γκάτσι, διότι έχει ακούσει πολλά το τελευταίο διάστημα και σχεδόν όλα είναι άδικα. Έχει κάνει ένα κακό ματς με Παναθηναϊκό, που όλοι δικαιούνται να κάνουν ένα κακό ματς. Και κατά τα άλλα είναι σ’ όλα τα τελευταία παιχνίδια, από τους πιο συνεπής και σωστούς τακτικά παίκτες της ΑΕΚ. Ακόμα και στο κομμάτι της παραγωγικότητας, στα μισά της φετινής διαδρομής, έχει πετύχει τα μισά γκολ απ’ όσα τελείωσε πέρυσι το πρωτάθλημα. Άδικη αντιμετώπιση για ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία της μηχανής του Αλμέιδα.

Αλμέιδα: «Ακόμα δεν έχω δει την ΑΕΚ να την έχει ξεπεράσει κάποιος αντίπαλος στον αγωνιστικό χώρο»
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

20:53 - 21.01.2024

Αλμέιδα: «Ακόμα δεν έχω δει την ΑΕΚ να την έχει ξεπεράσει κάποιος αντίπαλος στον αγωνιστικό χώρο»

Στη συνέντευξη Τύπου μετά την εμφατική νίκη της ΑΕΚ επί του Ατρόμητου στο Περιστέρι ο Ματίας Αλμέιδα αναφέρθηκε συνολικά στη φετινή πορεία της ομάδας του.

Και κάτι τελευταίο. Η ΑΕΚ έχει πάρει τρία νταμπλ στην ιστορία της. Ποτέ δεν έχει πάρει δυο συνεχόμενα. Όμως πριν από το περυσινό, την επόμενη σεζόν από τα άλλα δυο νταμπλ, κατέκτησε ξανά το πρωτάθλημα. Κρατήστε το κάπου στην άκρη, αυτό το στατιστικό.