Δεν έχει πάρει αυτό που άξιζε στο παρκέ ο Παναθηναϊκός

Κέντρικ Ναν

Δεν έχει πάρει αυτό που άξιζε στο παρκέ ο Παναθηναϊκός

Ηλίας Λαλιώτης 08:30 - 02.12.2023 / Ανανεώθηκε: 08:31 - 02.12.2023

Ο Παναθηναϊκός AKTOR επέστρεψε από το Βελιγράδι με πολύ λιγότερα στις... βαλίτσες του από αυτά που δικαιούταν να έχει πάρει, αλλά και μια δεδομένη «νίκη» έως τώρα στη σεζόν.

Δεύτερη μέρα συμπληρώνεται σήμερα μετά την ήττα του Παναθηναϊκού AKTOR από την Παρτιζάν στη Stark Arena κι ακόμα δεν έχει καταλαγιάσει αυτή η αίσθηση της τεράστιας ευκαιρίας που χάθηκε για μια 5η σερί νίκη στην EuroLeague που θα ήταν «χρυσάφι» για πολλούς λόγους.

Θα είχε «σβήσει» την εντός έδρας ήττα από τη Μακάμπι, θα αποσυμπίεζε τους πάντες ενόψει της διαβολοβδομάδας με Εφές στην Πόλη και Ρεάλ στο ΟΑΚΑ, θα τον διατηρούσε πάνω από μια σειρά ομάδων που είναι τώρα μαζί του στο 6-5, θα του έδινε ακόμα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ψυχολογία, ενώ ταυτόχρονα θα έφερνε προβληματισμό σε μια από τις αντιπάλους του στη διεκδίκηση μιας θέσης στα φετινά play offs. Πολλά «θα» μαζεύτηκαν παρότι δεν είμαστε πολιτικοί, αλλά ας όψεται το τελευταίο δίλεπτο στο Βελιγράδι. Όλα τα παραπάνω θα ήταν πραγματικότητα και οι αναλύσεις κάπως διαφορετικές.

Αυτό που δεν αλλάζει είναι η εξαιρετική εικόνα που είχε ο Παναθηναϊκός AKTOR για ένα ακόμα παιχνίδι στο μεγαλύτερο μέρος του. Η ανοδική πορεία, το ωραίο μπάσκετ σε δύσκολη ατμόσφαιρα, όπου μετά βίας ακούς κι αυτά που σου λένε από τον πάγκο σε... κανονικές συνθήκες. Αν και οι παίκτες του Αταμάν με την απόδοσή τους κράτησαν σχετικά ήσυχους και... παγωμένους τους Σέρβους για 38 λεπτά. Η δεδομένη «νίκη» με την οποία επέστρεψαν είναι αυτή της σταθερής βελτίωσης και του εξαιτερικού ρυθμού που έχουν βρει σε επίθεση και άμυνα, νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Δυστυχώς, αποδεικνύεται στην πράξη, βέβαια πως δεν είναι πάντα αρκετό για να έρθει και η πραγματική νίκη εντός παρκέ. Ο Παναθηναϊκός δεν πήρε αυτό που άξιζε βάσει απόδοσης στο Βελιγράδι. Στα τελευταία 2 λεπτά της κανονικής περιόδου τα έκανε όλα λάθος. Δέχθηκε εύκολους πόντους, χωρίς να εκμεταλλευτεί τα δύο από τα φάουλ που είχε να δώσει για να «φρενάρει» τον Πάντερ (ρόλο έπαιξε πως στο παρκέ βρίσκονται Λεσόρ και Γκραντ με 4 φάουλ κι εκεί χτύπησε ο Ομπράντοβιτς με τον Αμερικανό σκόρερ του). Επιθετικά δεν είχε την ηρεμία (που ίσως να έδινε ο αρνητικός ως τότε Σλούκας) που απαιτείται στο κλείσιμο των αγώνων, έκανε λάθη λόγω κόπωσης (Γκραντ, Μήτογλου) και ενθουσιασμού (Ναν) και χάρισε ουσιαστικά τον αγώνα στους αντιπάλους.

Δικαιολογημένα, βέβαια, ο Παναθηναϊκός AKTOR έχει παράπονα και για διαιτητικές αποφάσεις. Όχι τόσο στα λεπτά που κρίθηκε το ματς, αλλά νωρίτερα όταν κυριαρχούσε στο παρκέ, αλλά δεν έπαιρνε τη διαφορά που θα μπορούσε για να αλλάξει τα δεδομένα. Είναι αλήθεια πως έχουμε δει αρκετά λάθη φέτος σε πολλούς αγώνες της EuroLeague γενικότερα. Αλλά στα ματς των «πράσινων» που έχουν κριθεί σε λεπτομέρειες και όλως τυχαίως και στην παράταση (Ολυμπιακός, Μακάμπι και Παρτιζάν) αυτά τα λάθη μετράνε περισσότερο κι αλλάζουν τα βαθμολογικά δεδομένα. Γι' αυτό και η ΚΑΕ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση.

Το ζητούμενο είναι για τον Παναθηναϊκό και τους παίκτες του βρουν τρόπο να επενδύσουν στην εμφάνιση των 38 λεπτών και να διαχειριστούν την έξτρα πίεση που προκύπτει. Δεν είναι εύκολο και προσωπικά θεωρώ πως μπορεί να επηρεάσει και ψυχολογικά αυτή η ήττα. Γιατί είναι από αυτές που δεν καταλαβαίνεις πώς ήρθαν και δύσκολα φεύγουν από το μυαλό.

ΥΓ. Δεδομένα το κλειστό rotation βοηθάει την ομάδα του Εργκίν Αταμάν να έχει βρει χημεία και συνεργασίες πιο γρήγορα, αλλά το «πληρώνει» με έλλειμμα ενέργειας και στα τρία ματς που πήγαν παράταση και σε κανένα έξτρα 5λεπτο δεν ήταν ανταγωνιστικός.

ΥΓ.2 Ο Κέντρικ Ναν θα χτίσει χαρακτήρα μέσα από τέτοιες εμφανίσεις και θα προσαρμοστεί ακόμα πιο γρήγορα. Το ταλέντο του είναι μοναδικό, η θέληση να βάλει το κορμί του απέναντι σε οποιονδήποτε (σε άμυνα κι επίθεση) αξιοθαύμαστη και σταδιακά θα βρίσκει και πιο σωστές επιλογές στα κρίσιμα σημεία. Ακόμα μαθαίνει...

ΥΓ.3 Πρώτο φετινό παιχνίδι για το πρωτάθλημα με κόσμο στο γήπεδο το σημερινό με την Καρδίτσα. Το ΟΑΚΑ αξίζει πολλές οικογένειες στις εξέδρες για να γιορτάσουν με διασκεδαστικό τρόπο, όλοι μαζί.