Μεταξύ Δικαιοσύνης και δικαιοσύνης

Άλκης Καμπάνος

i

Περιβραχιόνιο για τον Άλκη / © Super League 2

Μεταξύ Δικαιοσύνης και δικαιοσύνης

Αλέξης Σαββόπουλος 09:49 - 13.07.2023 / Ανανεώθηκε: 13:16 - 13.07.2023

Ο Αλέξης Σαββόπουλος γράφει για το φινάλε τις πολύκροτης Δίκης για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού.

Σε υποθέσεις όπως του Αλκιβιάδη Καμπανού ήταν εξαρχής εξαιρετικά απίθανο ο θεσμός της Δικαιοσύνης να κατορθώσει να τάμει τη δικαιοσύνη. Στο ελληνικό σύστημα δικαίου η αφαίρεση, όσο άδικη και άνανδρη κι αν χαρακτηρισθεί, μιας ανθρώπινης ζωής δεν τιμωρείται με τη θανατική ποινή. Ίσως η δικαιοσύνη να απαιτούσε κάτι τέτοιο, το θυμικό και το κοινό περί δικαίου αίσθημα να αισθάνονταν βολικότερα στην πρόβλεψη μιας τέτοια ανταπόδοσης, ωστόσο, ενστερνίζομαι πλήρως ότι θα έμοιαζε περισσότερο με κοινωνική εκδίκηση μια τέτοια πρόβλεψη και όχι με δικαιοσύνη.

Τι απόμενε λοιπόν ώστε η Δικαιοσύνη να μπορέσει να αρθεί στο ύψος της, να αντικρίσει έστω και ελάχιστα στα μάτια τη δικαιοσύνη; Μια δίκαιη απόφαση. Υπάρχει απόφαση της Δικαιοσύνης που να μπορεί έστω να απαλύνει τον πόνο της οικογένειας του Άλκη και να θεραπεύσει τις πληγές που άφησε στην ελληνική κοινωνία μια τέτοια αποτρόπαια πράξη, διατηρώντας ατόφιο και ανέγγιχτο το δικαιικό μας πολιτισμό; Εξαιρετικά δύσκολο έως απίθανο. Συνεπώς εκ των προτέρων, η όποια απόφαση της Δικαιοσύνης θα απέκλινε από όσα αποζητούσε και ανέμενε η δικαιοσύνη.

Κι όμως, μια αξιότιμη εισαγγελέας που πρέπει να αποτελεί σημείο αναφοράς και διδαχής, υπόδειγμα ήθους, καθήκοντος, αμεροληψίας και ακεραιότητας, κατόρθωσε να σηκωθεί ψηλά, πολύ ψηλά, και να κοιτάξει από όσο κοντά της επιτρέπει ο θεσμός της Δικαιοσύνης που υπηρετεί, τη δικαιοσύνη. Να βρεθεί τόσο κοντά της. Αυτό θαρρώ ότι για την αξιότιμη εισαγγελέα Κυριακή Κλιάμπα είναι το μεγαλύτερο παράσημο του μέχρι σήμερα λειτουργήματος που υπηρετεί. Αυτή μπορεί να ισχυρισθεί ότι όντας λειτουργός της Δικαιοσύνης, αντίκρισε από κοντά τη δικαιοσύνη.

Οι συγκλονιστικές δηλώσεις του δικηγόρου της οικογένειας του Άλκη: «Ήταν 12 και ήταν 3...» (vid)
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

23:39 - 12.07.2023

Οι συγκλονιστικές δηλώσεις του δικηγόρου της οικογένειας του Άλκη: «Ήταν 12 και ήταν 3...» (vid)

Μετά την ανακοίνωση για τους 12 κατηγορούμενους, ο συνήγορος της οικογένειας του αδικοχαμένου Άλκη Καμπανού συγκλόνισε με τα λόγια του στους εκπρόσωπους του Τύπου.

Τέσσερις ένορκοι που τους ανατέθηκε από την ελληνική κοινωνία ένας εξαιρετικά δύσκολος ρόλος. Να ισορροπήσουν μεταξύ της Δικαιοσύνης και της δικαιοσύνης. Να ισορροπήσουν μεταξύ μιας επιδίωξης της δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης, και της απαίτησης της κοινωνίας την οποία εκπροσωπούν, της δικαιοσύνης. Σηκώθηκαν και αυτοί ψηλά, αρκετά ψηλά, και κοίταξαν τη δικαιοσύνη από κοντά. Δίχως να ξεπεράσουν τα όρια που θέτει η Δικαιοσύνη, δίχως να φιμώσουν όμως και την κραυγή αγωνίας της δικαιοσύνης.

Την 12η ημέρα του Ιούλη του 2023, στο δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης, η Δικαιοσύνη κλήθηκε να εκδώσει μια απόφαση, η οποία εξαρχής ήταν αδύνατο να απονείμει το δίκιο που επιζητούσαν οι οικογένειες του αδικοχαμένου και άναδρα και βάναυσα δολοφονημένου Άλκη αλλά και των άλλων δυο παιδιών που από συγκυρίες ζούνε ακόμη. Διότι καμία ανθρώπινη ποινή δεν μπορεί να αναγνωρίσει το πόσο δίκιο έχουν. Καμία ποινή δεν μπορεί να τους ανταποδώσει το τίμημα που πλήρωσαν, να αποχωριστούν διαπαντός το παιδί τους, να διακόψουν κάθε όνειρο και να ξεμείνουν με τις αναμνήσεις. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει ότι κάποιοι άνθρωποι σηκώθηκαν ψηλά, πολύ ψηλά, στηρίχθηκαν στη Δικαιοσύνη και είδαν από κοντά τη δικαιοσύνη. Όχι κατάματα. Αλλά από κοντά.

Αν μεταξύ Δικαιοσύνης και δικαιοσύνης δεν υπήρχε το χάος στην περίπτωση του αδικοχαμένου Τόσκο, ίσως ο Άλκης ζούσε σήμερα. Επειδή αυτό το χάος γεφυρώθηκε αισθητά από μια χούφτα ανθρώπων την 12η του Ιούλη στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης, ίσως κλάψει μια μάνα λιγότερη, ίσως ένα παιδί συνεχίσει να αναπνέει και να ονειρεύεται, ανεξάρτητα αν υποστηρίζει τον Άρη ή τον ΠΑΟΚ ή την ΑΕΚ, τον Ολυμπιακό ή τον Παναθηναϊκό.