Ένας Παναθηναϊκός που... σε πείθει!

Παναθηναϊκός

i

Παναθηναϊκός/ ©Intime

Ένας Παναθηναϊκός που... σε πείθει!

Μπάμπης Τσιμπίδας 23:49 - 16.09.2023 / Ανανεώθηκε: 08:26 - 17.09.2023

Ο Παναθηναϊκός νίκησε 5-0, αλλά το σκορ δεν ήταν συγκυριακό. Είναι η απόδοση που έκανε τη διαφορά και τα κέρδη με τον Μπερνάρ και τον Σπόραρ. Αλλά και τον Τσαγκαράκη να μην... βλέπει στα δύο μέτρα.

Πριν από αυτό το διπλό, ο Παναθηναϊκός υπερείχε οριακά στις νίκες επί του Παναιτωλικού, με πέντε αντί τεσσάρων. Όλες είχαν επιτευχθεί στο όριο, με ένα γκολ διαφορά. Είναι ένα στατιστικό ενδεικτικό της δυσκολίας που αντιμετώπιζε το Τριφύλλι στο Αγρίνιο. Ακόμα και πέρυσι, σε μία σεζόν πρωταθλητισμού, οι «πράσινοι» έφυγαν δύσκολα νικητές από την πόλη, με ένα γκολ του Φώτη Ιωαννίδη στο 78’ και με αρκετό άγχος.

Φέτος, όλα ήταν διαφορετικά... Ο Παναθηναϊκός επιβλήθηκε 5-0 του Παναιτωλικού, με ένα σκορ που δεν έχει προηγούμενο στο συγκεκριμένο γήπεδο. Ήταν το πιο άνετο διπλό για τους ποδοσφαιριστές του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, με μία εμφάνιση που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί συγκυριακή.

Υπάρχουν νίκες που επιτυγχάνονται από τύχη και άλλες που οφείλονται στην απόδοση. Ο Παναθηναϊκός επικράτησε εύκολα γιατί το μετέτρεψε σε εύκολο με την απόδοση του. Αυτό είναι το πιο ενθαρρυντικό στοιχείο. Που επιτρέπει την αισιοδοξία για τη συνέχεια, παρότι το πρόγραμμα που ακολουθεί είναι πολύ δύσκολο. Με τα ντέρμπι με ΑΕΚ και ΠΑΟΚ στο «Απόστολος Νικολαΐδης», με το δύσκολο ταξίδι στην Τρίπολη για το ματς με τον Αστέρα, με τα δύο ευρωπαϊκά ματς με τη Βιγιαρεάλ και τη Μακάμπι Χάιφα.

Εκτός από το σκορ, αξίζει να εστιάσουμε στον Μπερνάρ. Παρομοίως, όχι τόσο στα τρία γκολ. Γιατί ένα χατ-τρικ επίσης μπορεί να είναι συγκυριακό, έστω και σπάνια γιατί είναι δύσκολο να σκοράρεις τρεις φορές. Σημασία έχει η συνολική απόδοση του Μπερνάρ. Ο Βραζιλιάνος είναι πιο ουσιαστικός από ποτέ στις αποφάσεις του με τη μπάλα, πιο προσεκτικός στις μεταβιβάσεις του, με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και με αποτελεσματικότητα.

Αυτό είναι το μεγάλο κέρδος από τον Μπερνάρ. Η γενικότερη προσφορά του στην ομάδα και όχι μόνο τα γκολ. Ασφαλώς, από τον πρώην διεθνή με τη «σελεσάο», ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς περιμένει γκολ και ασίστ. Είναι αναγκαίο ο Βραζιλιάνος να συνεισφέρει στις στατιστικές κατηγορίες του Παναθηναϊκού, να καθαρίζει ματς με την κλάση του. Για αυτό είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος στο ρόστερ και πέρυσι είδαμε μόνο εκλάμψεις και τίποτα περισσότερο.

Αντίστοιχα, μεγάλο είναι το κέρδος με τον Αϊτόρ. Για να μην υπερβάλλουμε, ένα γκολ δεν θα αλλάξει τη μοίρα του Καταλανού εξτρέμ. Θα τον βοηθήσει όμως να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, να πιστέψει στις δυνάμεις του, να ξαναγίνει ο περσινός Αϊτόρ. Γιατί ο 27χρονος επιθετικός χρειάζεται και αυτή την ψυχολογική τόνωση, τη διάθεση που του φτιάχνει το γκολ για να επανέρθει.

Ας μην ξεχνάμε πως ο Γιοβάνοβιτς περιμένει πολλά από τον Αϊτόρ για τις ανάγκες του Europa League. Ο Βέρμπιτς δεν είναι στην ευρωπαϊκή λίστα, οπότε ο μόνος κλασικός αριστερός του ρόστερ είναι ο Καταλανός. Ο Μαντσίνι νιώθει πιο άνετα δεξιά και ο Μπερνάρ αξιοποιείται αυτή την περίοδο στο «10». Άρα, όσο συντομότερα επανέρθει στο 100%, τόσο καλύτερα για το Τριφύλλι...

Υ.Γ.: Για την οικονομία της κουβέντας, ας αγνοήσουμε την αγκαλιά-κατς του Μαλή στον Σένκεφελντ στο 33’ και ας πάμε απ’ ευθείας στο 84’. Όταν ο Σενγκέλια ανατρέπει καθαρά τον Σπόραρ, με τον διαιτητή Τσαγκαράκη να έχει οπτικό πεδίο και να βρίσκεται κοντά στη φάση. Το βλέπουμε και στο ριπλέι, δεν χωράει αμφιβολία. Ένας ικανός διαιτητής δεν πρέπει να χρειάζεται το VAR σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά να τις βλέπει μόνος του. Εκεί ξεχωρίζει η ήρα από το στάρι. Δυστυχώς, στην τωρινή ΕΠΟ, όλο το στάρι φαίνεται πως έφυγε...