Έχει αδυναμίες ο Παναθηναϊκός, αλλά και τρόπους για να τις περιορίσει

Έχει αδυναμίες ο Παναθηναϊκός, αλλά και τρόπους για να τις περιορίσει

Ηλίας Λαλιώτης 16:55 - 18.10.2023 / Ανανεώθηκε: 16:57 - 18.10.2023

Ο Παναθηναϊκός, πέρα από τη φυσιολογική ανετοιμότητα, παρουσιάζει και κάποια δομικά προβλήματα που θα επιχειρήσει να λύσει το επόμενο διάστημα ο Εργκίν Αταμάν.

Η αποστολή που είχε ο Παναθηναϊκός πηγαίνοντας στην Κωνσταντινούπολη ήταν εξαρχής δύσκολη. Για να διεκδικήσει τη νίκη θα έπρεπε να περιορίσει τα εύκολα λάθη που είχε το προηγούμενο διάστημα στους αγώνες του και να βγάλει σκληράδα στην άμυνα. Ο Εργκίν Αταμάν είχε εστιάσει σε αυτούς τους παράγοντες, αλλά μπαίνοντας στο παρκέ απέναντι στη Φενέρμπαχτσε, είδε τους παίκτες του να κάνουν ακριβώς τα αντίθετα.

Δεν νομίζω ότι χρίζουν ιδιαίτερης ανάλυσης τα αίτια της δεύτερης ήττας σε τρεις αγωνιστικές στην EuroLeague. Το πρώτο δεκάλεπτο ήταν καθοριστικό. Τα εύκολα λάθη και η αδυναμία να «σπάσουν» την επιθετική άμυνα του Δημήτρη Ιτούδη και να βρουν σουτ κάτω από καλές προϋποθέσεις, έφεραν εύκολους πόντους στο transition. Μαζί με τη διαφορά μεγέθους και τη στόχευση στο χαμηλό post από πλευράς Τούρκων σε καταστάσεις «5 εναντίον 5» ήρθε το -18 και η αναμέτρηση πήρε τον δρόμο της.

Η έλλειψη μεγαλύτερης προσπάθειας -την οποία είχε ζητήσει και ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος σε ομιλία του στο ΟΑΚΑ- και απόλυτης συγκέντρωσης εμφανίστηκε ξανά μετά τον τελικό της Ρόδου, αλλά και το ματς με το Περιστέρι. Με τον Εργκίν Αταμάν στο τιμόνι, νομίζω ότι είναι αυτό που πρέπει να ανησυχεί τους «πράσινους» λιγότερο, καθώς ο έμπειρος προπονητής έχει τους τρόπους του για να αλλάξει γρήγορα αυτή τη νοοτροπία. Το πρόβλημα είναι πως όσο περνάνε τα παιχνίδια εμφανίζονται και κάποιες δομικές αδυναμίες, πάντα -βέβαια- σε συνδυασμό και με τις απουσίες που έχει να διαχειριστεί.

Στον Παναθηναϊκό έχουν επιλέξει να μην το χρησιμοποιούν ως δικαιολογία, αλλά η πραγματικότητα είναι πως οι τραυματισμοί που παρουσιάστηκαν με το ξεκίνημα είναι διπλής σημασίας. Κάνει ακόμα πιο δύσκολη την προσπάθεια εξεύρεσης συνοχής και λειτουργικών σχημάτων στο παρκέ. Μετά από 7 επίσημα ματς, όμως, είναι φανερό πως το Τριφύλλι έχει συγκεκριμένες αδυναμίες να διαχειριστεί. Την έλλειψη μεγέθους, αθλητικότητας και σκληράδας. Κόντρα στη Φενέρ που έχει «χτιστεί» με αυτά τα χαρακτηριστικά σε υπερθετικό βαθμό, έγιναν ακόμα πιο χτυπητές.

Το θέμα είναι πώς μπορούν να περιοριστούν… Ο χρόνος και η δουλειά είναι πάντα ο καλύτερος τρόπος. Το πρόγραμμα όμως είναι απαιτητικό και δεν αφήνει πολλά περιθώρια. Η πολυαναμενόμενη επιστροφή του Ντίνου Μήτογλου θα βοηθήσει σημαντικά. Θα δώσει και μέγεθος και σκληράδα στον Παναθηναϊκό. Και τη δυνατότητα στον Αταμάν να δοκιμάσει σχήματα που είχε εξαρχής στο μυαλό του, αλλά δεν μπόρεσε μετά τον τραυματισμό του Έλληνα φόργουορντ πριν το πρώτο επίσημο παιχνίδι. Είτε αγωνιζόμενος στο «4», με τον Παπαπέτρου (έλλειψε πολύ και το δικό του κορμί στην Πόλη), αλλά ακόμα κι έναν εκ των Ερνανγκόμεθ ή Μαντζούκα ταυτόχρονα στο «3», είτε στο «5» όταν είναι στον πάγκο ο Λεσόρ. Ένας παίκτης φυσικά και δεν μπορεί να αλλάξει ως δια μαγείας την εικόνα.

«Τρέχει» ο Μήτογλου για την επιστροφή του κόντρα στην Μπασκόνια
EUROLEAGUE

00:29 - 18.10.2023

«Τρέχει» ο Μήτογλου για την επιστροφή του κόντρα στην Μπασκόνια

Ο Ντίνος Μήτογλου αναμένεται να μπει στις προπονήσεις του Παναθηναϊκού μέχρι το τέλος της εβδομάδας και κάνει αγώνα δρόμου προκειμένου να προλάβει το ματς με την Μπασκόνια την επόμενη Πέμπτη (27/10) στο ΟΑΚΑ.

Οι «πράσινοι» θα πρέπει να κινηθούν στην αγορά για να καλύψουν το κενό που υπάρχει σε μέγεθος και αθλητικότητα. Ο Αταμάν παραδέχθηκε ότι η ομάδα του εξετάζει την αγορά, μίλησε για σκόρερ, αλλά θα πρέπει να συνδυάζει και τα δύο προηγούμενα στοιχεία για να αποκτήσει μεγαλύτερη ισορροπία το ρόστερ. Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν θα γίνει μια έξτρα προσθήκη ή θα έχουμε κάποια αλλαγή. Ή και τα δύο ταυτόχρονα…

Θα χρειαστεί επίσης η αγωνιστική άνοδος κι άλλων παικτών, που είναι κλειδιά για την εύρυθμη λειτουργία του συνόλου. Στην Τουρκία είδαμε την κακή επιθετική λειτουργία να επηρεάζει την αμυντική του επίδοση και όχι το αντίστροφο. Η αγωνιστική άνοδος των Κώστα Σλούκα και Λούκα Βιλντόζα είναι προαπαιτούμενα για να έχει το Τριφύλλι ορθολογική δημιουργία και άρα καλύτερη αμυντική ισορροπία στη συνέχεια.

ΥΓ1. Τα δύο επόμενα παιχνίδια είναι «χρυσές» ευκαιρίες για να πατήσει πιο γερά στα πόδια του ο Παναθηναϊκός και να βρει τον χρόνο που χρειάζεται για περαιτέρω βελτίωση. Είναι στο ΟΑΚΑ κόντρα σε ομάδες που έχουν ανάλογους στόχους (Μακάμπι και Μπασκόνια) και πρέπει να κερδηθούν με κάθε τρόπο.

ΥΓ2. Πρέπει να γίνει κατανοητό πως ακόμα είναι πολύ νωρίς για μια τόσο νέα ομάδα. Χρειάζεται χρόνος και υπομονή από όλους. Σε αυτό θα αναλάβω και το μερίδιο ευθύνης που μου αναλογεί, καθώς ο λογικός ενθουσιασμός με τις κινήσεις που έγιναν το καλοκαίρι, ίσως έβαλε στην άκρη των… γραπτών περισσότερο από όσο έπρεπε την μπασκετική λογική.

ΥΓ3. Για τους λάτρεις των αριθμών και των στατιστικών, αξίζει αναφοράς η πολύ κακή παράδοση που χτίζει ο Παναθηναϊκός σε εκτός έδρας αγώνες που σφυρίζει ο Ιταλός Πατέρνικο. Στα τελευταία 18 παιχνίδια μετράει 17 ήττες και μόλις 1 οριακή νίκη επί της Εφές το 2017.