Η αναγκαία αναμονή και οι ακόμη πιο αναγκαίες πράξεις
i

©iintime

Η αναγκαία αναμονή και οι ακόμη πιο αναγκαίες πράξεις

Αλέξης Σαββόπουλος 08:20 - 10.06.2023 / Ανανεώθηκε: 10:31 - 10.06.2023

Ο Αλέξης Σαββόπουλος γράφει για τις τρεις εβδομάδες ως τα τέλη του μήνα που πρέπει να φέρουν και τις πρώτες ανακοινώσεις.

Σχεδόν ένα μήνα από το τελευταίο παιχνίδι του Άρη στα play-offs και την απολογιστική συνέντευξη τύπου του Ρόμπερτ Παλίκουτσα που λειτουργεί ως ένας μπούσουλας των επιδιώξεων του club, στο μεταγραφικό καλοκαίρι του 2023, ελάχιστα πράγματα… έχουν τρέξει. Τουλάχιστον φανερά γιατί θέλω να πιστεύω ότι στο παρασκήνιο γίνονται κινήσεις που απλά για κάποιους λόγους (οικονομικούς, τακτικής κτλ) δεν έχουν ακόμη μετουσιωθεί σε πράξεις που θα οδηγήσουν σε ανακοινώσεις.

Η λογική λέει ότι στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, όταν θα ξεκινήσουν οι πρώτες προπονήσεις, περισσότερα ερωτηματικά θα έχουμε ακόμη παρά βεβαιότητες για τον Άρη της επόμενης σεζόν. Μια σειρά από εκκρεμότητες και ανοικτά μέτωπα που θα χρειαστεί να κλείσουν σιγά-σιγά. Πιστεύω ότι θα έχουμε και κάποιες πρώτες ανακοινώσεις, προϊόν της προεργασίας που κάνει όλο αυτό το διάστημα ο Ρόμπερτ Παλίκουτσα. Όσοι περιμένουν σε μια εβδομάδα βέβαια να έχει συμπληρωθεί το ρόστερ πλανώνται πλάνην οικτράν. Σε καμία περίπτωση. Και το λέω για να μην τρέφουν αυταπάτες και να κάνουν τα θερινά τους μπάνια με λιγότερο… μεταγραφικό άγχος.

Καθίσταται πλέον προφανές, ότι στόχος του Ρόμπερτ Παλίκουτσα είναι το πάζλ να έχει συμπληρωθεί σε ένα ποσοστό 80% ως τις αρχές Ιουλίου που η ομάδα θα μεταβεί στη Βουλγαρία για ένα δεύτερο στάδιο μίνι προετοιμασίας μιας εβδομάδας και δυο φιλικούς αγώνες. Θέλω να πιστεύω ότι ένας τέτοιος στόχος είναι εφικτός αλλά και αναγκαίος ως προς την επίτευξή του αν θέλει ο Άρης να μην έχει… αναγούλες στον δεύτερο προκριματικό γύρο του conference league. Αντιλαμβάνομαι ότι ο τεχνικός διευθυντής του Άρη αντιμετωπίζει μια σειρά από δυσκολίες, να τα φέρει όλα… βόλτα (πωλήσεις, αποδεσμεύσεις, προσθήκες, οργανωτικά ζητήματα). Ήδη έχει καταγραφεί μια μη αναμενόμενη παραχώρηση (Μαζικού) η οποία μπορεί να έχει και συνέχεια.

Ο Κροάτης έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα που δεν το είχαν οι προκάτοχοί του. Να κινηθεί δίχως περιορισμούς, έχοντας παράλληλα σαφή γνώση των πραγματικών αναγκών της ομάδας, σε όλα τα επίπεδα. Το πόσες από αυτές και με ποιο τρόπο θα υλοποιηθούν δεν είναι μόνο δική του υπόθεση αλλά και βούληση της ιδιοκτησίας. Ξέρει ότι θα χρειαστεί από ένα έως δυο τερματοφύλακες αν δεν ανανεώσει ο Σιαμπάνης, έναν βασικό αριστερό μπακ σε πρώτη φάση μετά την παραχώρηση του Μαζικού στη Σερβέτ, λογικά έναν κεντρικό αμυντικό ακόμη, ένα αμυντικό χαφ… χθες, 2-3 ακραίους επιθετικούς, ειδικά αν φύγει ο Πάλμα και ένα σέντερ φορ που θα γίνουν δυο, εφόσον αποδεσμευτεί ο Γκρέι. Αυτές είναι οι άμεσες ανάγκες γιατί στην πορεία και ανάλογα με την έκβαση που θα έχει η προσπάθεια αποδέσμευσης όσων βρίσκονται στη… μαύρη λίστα και ενδεχομένως κάποιας ακόμη πώλησης, θα προκύψουν κι άλλα κενά που θα πρέπει να καλυφθούν. 

Αυτό όμως μπορεί να αργήσει λίγο και δεν αποτελεί προτεραιότητα. Προτεραιότητα είναι να κλείσουν ως τέλη του μήνα τουλάχιστον 4-5 προσθήκες που έχει άμεση ανάγκη το club, ώστε με τη βάση παικτών που έχει ήδη η ομάδα του Τερζή (Κουέστα, Εμπακατά, Οντουμπάτζο, Μπράμπετς, Φαμπιάνο, Πίρσμαν, Ρουπ, Νταρίντα, Ματέο, Πάλμα, Ενκουλού, Γκρέι και Νταμπό συν τους «μικρούς») να δημιουργηθεί ένας κορμός που δεν θα είναι ο τελικός ακόμη, αλλά θα δώσει λίγη άνεση χρόνου ώστε να υλοποιηθούν και οι υπόλοιπες προσθαφαιρέσεις.

Άλλωστε καμία ομάδα δεν κλείνει το ρόστερ της αρχές Ιουνίου. Ειδικά όσες δεν διαθέτουν πακτωλό εκατομμυρίων. Είναι όμως σημαντικό για τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες του club, σε ένα μήνα από σήμερα να έχουμε μια πρώτη εικόνα του Άρη που οραματίζονται Παλίκουτσα και Καρυπίδης.

ΥΓ 1 Εξαιρετικός και διαφορετικός ο τρόπος παρουσίασης της νέας φανέλας από την κιτρινόμαυρη ΠΑΕ αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρουν τα νέα τεχνολογικά μέσα. Όπως φυσικά και η παρουσία της Ειρήνης Καρυπίδου που είναι ένα χαρτί που επικοινωνιακά και όχι μόνο, μπορεί να ανεβάσει level το club.

ΥΓ 2. Ο Κώστας Καζάνας πήρε μια μέτρια ομάδα και την οδήγησε στο Final 4 της Κ17. Όπως έκανε και πριν από δυο χρόνια και γενικά όποτε αναλαμβάνει είτε την Κ17 είτε την Κ19 τερματίζει στην τετράδα έχοντας να αντιμετωπίσει το πυρηνικό οπλοστάσιο των υπολοίπων. Το περίεργο είναι πως δεν έχει αξιολογηθεί ικανός για να ενισχύσει το τεχνικό τιμ της πρώτης ομάδας που ούτως ή άλλως χρειάζεται ενίσχυση.