Η Κύπρος έδωσε ένα μάθημα με ελάχιστο κόστος στον Παναθηναϊκό
i

Οι παίκτες του Παναθηναϊκού πανηγυρίζουν το γκολ επί της Νέας Σαλαμίνας/©intime

Η Κύπρος έδωσε ένα μάθημα με ελάχιστο κόστος στον Παναθηναϊκό

Μπάμπης Τσιμπίδας 22:52 - 07.12.2022 / Ανανεώθηκε: 22:52 - 07.12.2022

Ο Παναθηναϊκός επιστρέφει στην Αθήνα έχοντας ολοκληρώσει τρία φιλικά που δεν επιτρέπουν… συμπεράσματα και μεγάλα λόγια, αλλά έδωσαν άλλου είδους βοήθεια στον Γιοβάνοβιτς. Γράφει ο Μπάμπης Τσιμπίδας.

Εξ ορισμού αυτή η Mid-season προετοιμασία στην Κύπρο, όπως την ονόμασαν στον Παναθηναϊκού, ήταν κάτι το ιδιαίτερο. Περισσότερο για το τάιμινγκ και σαν αίσθηση, γιατί αν το καλοσκεφτεί κάποιος, πάλι τα Χριστούγεννα οι ομάδες απέχουν από την αγωνιστική δραστηριότητα για μία ανάλογη περίοδο. Όχι για έναν μήνα στη σούμα, αλλά για τρεις εβδομάδες περίπου, με τους παίκτες να παίρνουν άδεια 7-8 ημερών, όπως συνέβη τώρα.

Ο κανονικός Παναθηναϊκός παρουσιάστηκε πριν φύγει από την Κύπρο!
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

20:21 - 07.12.2022

Ο κανονικός Παναθηναϊκός παρουσιάστηκε πριν φύγει από την Κύπρο!

Για ένα ημίχρονο ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς παρέταξε τη βασική ενδεκάδα του και ο Παναθηναϊκός έδειξε έτοιμος για την επανεκκίνηση των υποχρεώσεων του. Με γκολ του Σπόραρ οι "πράσινοι" έκλεισαν με νίκη την προετοιμασία στο νησί.

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς είχε εξηγήσει γιατί η ένταση των προπονήσεων στην Πέγεια της Κύπρου δεν θα ήταν ανάλογη με του καλοκαιριού. Δεν υπάρχει ο ανάλογος χρόνος για να «λυθεί» αγωνιστικά η ομάδα και κινδυνεύει να χάσει βαθμούς. Οπότε, ο κόουτς πήγε σε μία λογική συντήρησης και διατήρησης του ρυθμού. Αν η απόφαση του θα δικαιωθεί, θα το διαπιστώσουμε στην πράξη, γιατί έτσι και αλλιώς η διαχείριση της κατάστασης είναι πρωτόγνωρη για τους προπονητές.

Περαιτέρω, τα φιλικά είχαν ιδιαιτερότητες. Με τη Χαποέλ Μπερ Σεβά, ο Παναθηναϊκός έπαιξε καταμεσήμερο, κατόπιν απαίτησης των Ισραηλινών που ήθελαν να φύγουν. Με την Πάφο, το Τριφύλλι αντιμετώπισε τους αναπληρωματικούς ή… εξεδράτους και στο δεύτερο ημίχρονο την Κ19. Λογικό, αφού η πρωτοπόρος του κυπριακού πρωταθλήματος είχε επίσημο ματς μία μέρα πριν και διεκδικεί τον τίτλο, οπότε εκεί ρίχνει το βάρος της. Όσο για τη Νέα Σαλαμίνα, παρέταξε δύο ενδεκάδες με εφεδρείες και λίγους βασικούς. Άρα, δεν μπορούμε να μιλήσουμε με ασφάλεια για την εικόνα του Παναθηναϊκού.

Η «καμπάνα» της Πάφου

Πάντως, το «καμπανάκι» που χτύπησε εναντίον της Πάφου ήταν πολύ χρήσιμο. Ο Παναθηναϊκός χρειαζόταν μία… δυνατή σφαλιάρα και η κυπριακή αντίπαλος του την έδωσε. Σαφώς δεν θα βγαίνουν τα πάντα στο γήπεδο, θα έρθουν αρνητικά αποτελέσματα, αλλά με την Πάφο οι «πράσινοι» δεν προσπάθησαν. Έμοιαζαν να μην έχουν το μυαλό τους στο ματς. Ο Γιοβάνοβιτς το είδε, κατσάδιασε τους ποδοσφαιριστές στο ημίχρονο και την επόμενη μέρα στο ξενοδοχείο και η μεταμόρφωση συντελέστηκε με τη Νέα Σαλαμίνα.

Δεν το θέτουμε τόσο για την απόδοση των παικτών. Όσο για τη συμπεριφορά τους. Ήταν σοβαροί, πειθαρχημένοι και συγκεντρωμένοι. Φάνηκε πως δεν έκαναν αγγαρεία και ήθελαν να εφαρμόσουν τις οδηγίες του προπονητή τους. Ακριβώς μία νοοτροπία που δεν είχαν την προηγούμενη Κυριακή. Ο Ιβάν πέτυχε τον σκοπό του, για να τους αφυπνίσει με ένα μάθημα που δεν κόστισε το παραμικρό.

Στο ποδόσφαιρο, ζημιές θα συμβούν. Το βασικό είναι να έχουν περιορισμένη έκταση και να είναι ανώδυνες. Η Κύπρος μπορεί να βοηθήσει τον Παναθηναϊκό να αποφύγει στραβοπατήματα στο πρωτάθλημα. Πάντως, σε πρώτο πλάνο μπαίνει το Κύπελλο, όπου την ερχόμενη Πέμπτη εναντίον του ΝΠΣ Βόλου, το ιδανικό θα είναι ένα σκορ πρόκρισης για τη ρεβάνς του Πανθεσσαλικού Σταδίου. Γιατί ο Ιανουάριος θα είναι γεμάτος και πρέπει να απλοποιηθεί όσο γίνεται…