Η άχαστη ΑΕΚ θα παλέψει τα πάντα μέχρι τέλους, για να τα (ξανά)κερδίσει όμως…
i

Λιβάι Γκαρσία/©intime

Η άχαστη ΑΕΚ θα παλέψει τα πάντα μέχρι τέλους, για να τα (ξανά)κερδίσει όμως…

Κώστας Τσίλης 14:03 - 15.01.2024 / Ανανεώθηκε: 14:03 - 15.01.2024

Για μια ακόμα φορά το μήνυμα της ΑΕΚ, πως κανείς ανταγωνιστής δεν θα την βάλει εύκολα κάτω, ήταν πολύ καθαρό, όμως χρειάζεται να βρει ξανά το καθαρό μυαλό και τις ισορροπίες της - Γράφει ο Κώστας Τσίλης

Αυτό το ντέρμπι που έδωσε στη Νέα Φιλαδέλφεια με τον Παναθηναϊκό, ήταν για την ΑΕΚ το πέμπτο για την φετινή σεζόν. Ίσως ήταν και το χειρότερο από πλευράς αγωνιστικής εικόνα. Άλλωστε σε κανένα άλλο από τα προηγούμενα τέσσερα, στα οποία κέρδισε τα τρία και έμεινε στην ισοπαλία στο τέταρτο, δεν έφτασε τόσο κοντά στην ήττα όσο τώρα. Αλλά δεν έχασε. Βρήκε ισοφάριση στις καθυστερήσεις και αμέσως μετά βρήκε και μια φάση, που άλλες 100 φορές να γίνει, ο Αραούχο θα την κάνει γκολ.

Επομένως το πρώτο και πιο σημαντικό για την ΑΕΚ, είναι πως δεν μπορεί εύκολα να την βάλει κάτω κανένας από τους ανταγωνιστές της. Ακόμα και αν δεν την πετύχει στα καλύτερα της, ακόμα και αν φτάσει πολύ κοντά στο να την κερδίσει. Και είναι απολύτως ξεκάθαρο, πως έτσι θα πάει μέχρι και το τελευταίο λεπτό, του τελευταίου ματς, που συνηθίζει να λέει και ο Αλμέιδα. Η ΑΕΚ θα τα παλέψει τα πάντα μέχρι τέλους.

Η νοοτροπία νικητή...

Εξάλλου αυτή είναι και η νοοτροπία που έχει πλέον βαθιά ριζωμένη αυτή η ομάδα του Αλμέιδα. Κρατήστε κάτι που είναι πολύ σημαντικό και φανερώνει αυτή τη νοοτροπία. Ο Γκαρσία έχει ισοφαρίσει στο πέμπτο λεπτό των καθυστερήσεων, σε ντέρμπι κορυφής και τρείς παίκτες της ΑΕΚ πέφτουν πάνω στην μπάλα, την παίρνουν γρήγορα και την πάνε στην σέντρα για να κυνηγήσουν γκολ ανατροπής. Και το κυνηγάνε ουσιαστικά και λίγο έλειψε να το βρουν πρώτα με τον Μάνταλο και μετά με τον Αραούχο.

Είναι δεδομένο πως η ΑΕΚ θα παλέψει τα πάντα μέχρι τελευταίο λεπτό, του τελευταίου ματς. Για να τα κερδίσει όμως, όπως έκανε πέρυσι, θα πρέπει να ξαναβρεί και την φρεσκάδα της αλλά και το καθαρό της μυαλό μέσα στο γήπεδο. Ίσως κυρίως το δεύτερο. Διότι η ΑΕΚ χθες κτυπάει σωστά τον Παναθηναϊκό στο αργό κέντρο της άμυνάς του και βρίσκει το 1-0 με τον Γκαρσία. Και από εκείνο το σημείο και μετά, αντί να πάρει ακόμα μεγαλύτερη ψυχολογία και συγκέντρωση, χάνει εντελώς το μυαλό της.

Οι διορθώσεις... 

Καθαρά ποδοσφαιρικά, ο λόγος που η ΑΕΚ από το 1-0 υπέρ της, φτάνει στο 1-2 εις βάρος της, είναι η αφέλεια στα όρια της τσαπατσουλιάς, που δείχνει στην διαχείριση της μπάλας στο δικό της μισό του γηπέδου. Εύκολα πουλήματα μπάλας, μπλεξίματα άνευ λόγου και αιτίας. Από εκεί και που θα μπορούσε να έχει τον έλεγχο του ματς και του ρυθμού και απλώς να περιμένει τον Παναθηναϊκό όταν δεν της βγαίνει η επίθεση, ξαφνικά βρισκόταν συνεχώς σε ανασταλτικές ανισορροπίες.

Παρεμπιπτόντως, μιας και πήγαμε στην λέξη «ισορροπία». Η ΑΕΚ με υπηρεσιακό αριστερό μπακ τον Ρότα, που δεν μπορούσε να βοηθήσει επιθετικά, αναγκαζόταν να πηγαίνει μονόπαντα δεξιά. Και όπως ήταν λογικό, ο Παναθηναϊκός το διάβασε και την μπλόκαρε. Και αυτό το θέμα της ισορροπίας, πρέπει η ΑΕΚ να βρει τρόπο να το λύσει. Γενικώς είναι πολύ προφανές πως η ΑΕΚ πρέπει να βρει λύσεις με τα μπακ της, που κυρίως αριστερά, αλλά και δεξιά, δεν της δίνουν πράγματα. Και αυτό προφανώς περνάει και μέσα από τον τρόπο που θα κινηθεί στην χειμερινή μεταγραφική αγορά.

Η ουσία για την ΑΕΚ είναι πως απέδειξε σ’ έναν ακόμα ανταγωνιστή της για να της πάρει τον τίτλο του πρωταθλήματος, πως δεν θα την βάλει εύκολα κάτω, ακόμα και σε παιχνίδια που δεν θα είναι καλή. Η ΑΕΚ συνεχίζει να μην χάνει. Αλλά για να κερδίσει, θα πρέπει να ξαναβρεί το καθαρό μυαλό της και να ξαναβρεί και τις αγωνιστικές της ισορροπίες. Κάτι που ο Αλμέιδα προφανώς το έχει δει πολύ πριν απ’ όλους εμάς και ήδη θα το δουλεύει στο δικό του μυαλό. Άλλωστε δεδομένα υπάρχει στην εξίσωση και το ντεφορμάρισμα σημαντικών παικτών όπως ο Τσούμπερ και ο Γκατσίνοβιτς, αλλά και ο αγωνιστικός ρυθμός που χρειάζονται επίσης κομβικοί παίκτες όπως ο Αραούχο μετά την επιστροφή τους από τραυματισμό. Όμως ο Τσούμπερ και ο Γκατσίνοβιτς δεδομένα θα ξαναβρούν την φόρμα τους και ο Αραούχο τον ρυθμό του. 

Η συνέχεια... 

Για την ΑΕΚ ακόμα υπάρχει πολύς δρόμος για το πρωτάθλημα και όταν δεν χάνει στις κακές της μέρες, θα βρεί νίκες στις καλές της. Για το κύπελλο όμως, η συνέχεια του δρόμου κρίνεται την Τετάρτη. Και η αλήθεια είναι πως η εικόνα της προηγούμενης Τετάρτης από κάποιους παίκτες, δεδομένα θα βάλει σε μεγάλο δίλημμα τον Αλμέιδα για το πόσο πολύ θα ανοίξει το ρόστερ, στις επιλογές που θα κάνει στην Θεσσαλονίκη, σ’ ένα ματς που θέλει τη νίκη για να προχωρήσει.

Και κάτι τελευταίο. Αυτό το υπερόπλο που λέγεται Γκαρσία, όχι μόνο πλέον σκοράρει συνεχώς, αλλά βγάζει και έναν τρομερό χαρακτήρα και αυτοπεποίθηση. Δείτε που έστειλε την μπάλα στο πέναλτι στις καθυστερήσεις και θα καταλάβετε ακριβώς τι εννοώ. Πόσα έδινε πέρυσι το καλοκαίρι η Λανς; 22,5 εκατομμύρια; Πόσα ζήταγε η ΑΕΚ; 30 Εκατομμύρια; Αν είναι καλά ο Λιβάι, το προσεχές καλοκαίρι αυτά τα ποσά θα φαίνονται αστεία.