Και τώρα τι κάνεις κόουτς με τον Πόνσε;

Πόνσε

i

Έκι Πόνσε/©intime

Και τώρα τι κάνεις κόουτς με τον Πόνσε;

Κώστας Τσίλης 11:42 - 29.01.2024 / Ανανεώθηκε: 11:42 - 29.01.2024

Πλέον θα είναι ετοιμοπόλεμοι ο Πόνσε των 5 γκολ σε μια εβδομάδα αλλά και ο Γκαρσία των 8 γκολ σ' έναν μήνα, που είναι κάτι διόλου εύκολο στην διαχείριση, όμως ο Αλμέιδα το περίμενε και το ήθελε - Γράφει ο Κώστας Τσίλης

Μέχρι και πριν από πολύ λίγο καιρό, ένα από τα ζητήματα που σίγουρα κρατούσαν αύπνο τον Αλμέιδα, ήταν αυτά που έπαιρνε από τους δυο σέντερ φορ του. Ειδικά αν μιλάμε για το διάστημα μέχρι και τις αρχές Δεκέμβρη. Τότε που ο Γκαρσία με τον Πόνσε μαζί, είχαν μόλις δυο γκολ στο πρωτάθλημα και συνολικά τρία στη σεζόν.

Είναι πολύ προφανές πως αυτή είναι μια πολύ προβληματική συγκομιδή από τους δυο σέντερ φορ της ομάδας. Ειδικά όταν πρόκειται για έναν επιθετικό που πέρυσι το καλοκαίρι η ΑΕΚ δεν τον πούλησε ούτε όταν ήρθε πρόταση κοντά στα 23 εκατομμύρια, αλλά και για ακόμα έναν που ξόδεψε 3,5 εκατομμύρια για να τον αποκτήσει.

Με «καυτό» Πόνσε η ΑΕΚ... καθάρισε τον ΟΦΗ
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

17:57 - 28.01.2024

Με «καυτό» Πόνσε η ΑΕΚ... καθάρισε τον ΟΦΗ

Ο φορμαρισμένος Έκι Πόνσε έβαλε την υπογραφή του στη νίκη της ΑΕΚ επί του ΟΦΗ με 3-0 στην «OPAP Arena», πετυχαίνοντας τα δύο από τα τρία τέρματα της΄Ένωσης, που πάτησε προσωρινά κορυφή και περιμένει το αποτέλεσμα στο ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός.

Τώρα όλο αυτό βεβαίως, στον Αλμέιδα θα φαίνεται ως κάτι πολύ μακρινό. Τώρα και πάλι ο Πελάδο θα μένει ξάγρυπνος στα βράδια με την σκέψη στα σέντερ φορ του. Μόνο που τώρα το πρόβλημα θα είναι ποιόν θα βάλει στην ενδεκάδα και ποιόν θα κρατήσει στον πάγκο. Διότι θα υπενθυμίσω πως αν δεν συμβεί κάποια συγκλονιστική ανατροπή, ο Γκαρσία μπαίνει μέσα στην εβδομάδα στις προπονήσεις και ήδη από το ματς με τον Αστέρα θα είναι και πάλι ετοιμοπόλεμος.

Και πως να γίνει;

Όμως για να δώσει ο Αλμέιδα ξανά θέση βασικού στον Γκαρσία, (θεωρητικά) θα πρέπει να βγάλει από την ενδεκάδα τον Πόνσε. Πως άραγε μπορεί να γίνει αυτό, όταν ο Αργεντινός φορ μετρά πέντε γκολ, μόλις σε μια εβδομάδα. Χατ τρικ στο Περιστέρι την προηγούμενη Κυριακή, δυο γκολ τώρα με τον ΟΦΗ. Και μάλιστα σ' αυτό το ματς, ο Πόνσε εκτός από τα δυο γκολ, ήταν μέσα σε τόσες πολλές φάσεις, όσες δεν είχε μπει ίσως σ' ολόκληρο το πρώτο μισό της σεζόν.

Έχει βρει ο Αργεντινός ξανά κυρίως την αυτοπεποίθηση του και κυρίως την εμπιστοσύνη στα πόδια του. Έχει βρει και την επαφή του με τα αντίπαλα δίχτυα. Κάτι που ο Αλμέιδα θεωρούσε πως ήταν νομοτελειακό για να συμβεί, διότι αποκλείεται ο Πόνσε να ξέχασε να σκοράρει μέσα σ' ένα καλοκαίρι ή να βάρυνε στα 26 του χρόνια. Άλλωστε ήξερε καλά τι έπαιρνε πέρυσι το καλοκαίρι. 

Προφανώς τώρα προκύπτει δίλημμα για τον Αλμέιδα. Δεν μπορεί να βγει εκτός ενδεκάδας ένας παίκτης που έχει πέντε γκολ μέσα σε μια εβδομάδα. Όπως και δεν μπορεί να μείνει εκτός ενδεκάδας ένας παίκτης που πριν τραυματιστεί είχε σκοράρει σε πέντε συνεχόμενα ματς πρωταθλήματος και είχε πετύχει οκτώ γκολ μέσα σ' έναν μήνα.

Βεβαίως, για να ξέρουμε και τι λέμε, ο Αλμέιδα ήξερε καλά πως θα είχε μπροστά του ένα τέτοιο δίλημμα, όταν το καλοκαίρι άναβε το πράσινο φως για να έρθει ο Πόνσε. Ήξερε καλά τι μπορεί να κάνει ο Αργεντινός, ήξερε ακόμα καλύτερα τι μπορεί να κάνει ο Γκαρσία. Μην σας πω ότι αυτό το δίλημμα που έχει τώρα, ο Αλμέιδα το ήθελε και το περίμενε να το έχει πολύ νωρίτερα μέσα στην φετινή σεζόν. Και μην δείτε ακόμα και να δοκιμάζει τους δυο μαζί. 

Βεβαίως δεν είναι μια εύκολη απόφαση μια τέτοιου είδους επιλογή, υπό την έννοια πως μέχρι τώρα δεν το έχει δοκιμάσει καθόλου. Από την άλλη μεριά, ο σχηματισμός που παίζει ο Αλμέιδα, είναι ένα είδος 4-4-2. Επομένως δεν είναι διόλου απίθανο να κουμπώσουν μαζί ο Γκαρσία με τον Πόνσε. Ειδικά από την στιγμή που ο Λιβάι, είναι ένας σέντερ φορ που μπορεί να παίξει με την ίδια ευκολία εντός αλλά και εκτός περιοχής. Πάντως όπως και να έχει, αυτό είναι ένα δίλημμα που ο Αλμέιδα ήξερε πως θα το έχει και κυρίως περίμενε με ανυπομονησία να το έχει. 

Τα πραγματικά δύσκολα διλήμματα και οι άδειες εξέδρες

Αντίθετα το δίλημμα που σε καμία περίπτωση ούτε περίμενε, ούτε ήθελε να έχει, είναι αυτό που του προέκυψε μετά τον τραυματισμό του Σιμάνσκι. Ειδικά για το ματς της προσεχούς αγωνιστικής με τον Αστέρα στη Νέα Φιλαδέλφεια. Εκεί που έχει δηλωθεί να εκτίσει ποινή τιμωρίας ο Γιόνσον. Και αν παραμείνει τραυματίας και εκτός μάχης και ο Γαλανόπουλος, δεν υπάρχει άλλο διαθέσιμο αμυντικό χαφ. Ως εκ τούτου ο Αλμέιδα πραγματικά θα πρέπει να ψάξει και να βρει ένα αγωνιστικό τρικ.

Όχι σαν αυτό με τον Πήλιο αριστερό μπακ ή τον Ραντόνια ως δεξί μπακ. Αυτά δεν ήταν τρικ για τον Αλμέιδα. Ήταν επιλογές που προέκυψαν μέσα από την δουλειά στα Σπάτα και την εικόνα των παικτών στις προπονήσεις. Ήταν ευκαιρία που ήθελε να δώσει και στον Πήλιο αλλά και στον Ραντόνια. Και ειδικά ο πρώτος, όσο παίρνει αγωνιστικά λεπτά, τόσο ανταποκρίνεται όλο και περισσότερο σ' αυτό που χρειάζεται η ΑΕΚ.

Κάποιος μπορεί να σκεφτεί πως ένα ματς σαν αυτό απέναντι στον ΟΦΗ, δεν είναι κριτήριο, όμως αν το κάνει θα είναι λάθος. Διότι τόσο ο Πήλιος, όσο και ο Ραντόνια δέχθηκαν πίεση και κλήθηκαν να ανταποκριθούν. Ειδικά σε σημεία του ματς που η ΑΕΚ δεν είχε ρυθμό και έδειχνε παγωμένη και μουδιασμένη. Και ειδικά ο Πήλιος, διότι είναι πολύ πιο έτοιμος από τον Ραντόνια που τακτικά είχε ζητήματα, ανταποκρίθηκε. Όσο γι αυτή την "παγωμάρα" και το μούδιασμα, υπάρχει εξήγηση, καθότι δεν προέκυψε για πρώτη φορά σ' αυτή την σειρά των εντός έδρας ματς με κλειστές εξέδρες. Ναι, αυτή την φορά η ΑΕΚ δεν ήταν τόσο πολύ επηρεασμένη από την άδεια και παγωμένη Νέα Φιλαδέλφεια, όπως στα τρια προηγούμενα με αντίστοιχες συνθήκες εντός έδρας ματς.

Τώρα έκανε ένα καλό πρώτο ημίχρονο και με σχετικά καλό ρυθμό. Με γκολ, με πάνω από δέκα τελικές και κοντά στα δέκα κόρνερ. Αλλά είναι βέβαιο πως σε γεμάτη Φιλαδέλφεια, δεν θα είχε κάνει αυτό το μουδιασμένο ξεκίνημα στο δεύτερο ημίχρονο, που αν δεν υπήρχε η ετοιμότητα και η οξυδέρκεια του Στάνκοβιτς μπορεί και να το πλήρωνε και να έτρεχε και να μην έφτανε.

Μας το ανέλυσε ενδελεχώς ο Αλμέιδα στα Σπάτα την προηγούμενη Τετάρτη, το βλέπουμε ξεκάθαρα σε όλα τα ματς της ΑΕΚ ειδικά στη Νέα Φιλαδέλφεια. Χωρίς κόσμο, η εικόνα της ομάδας στο γήπεδο, το παιχνίδι που παίζει, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από το κανονικό της. Γι αυτό και έχει πολύ μεγάλη σημασία το γεγονός πως έκανε την δουλειά της τώρα με τον ΟΦΗ. Και πρέπει να την ξανακάνει την προσεχή Κυριακή με τον Αστέρα. Ελπίζουμε όλοι, στο τελευταίο ματς που με κυβερνητική απόφαση θα είναι τιμωρημένοι όλοι δεν φταίνε.

Διαιτησία και μεταγραφή 

Και κάτι τελευταίο. Η προπαγάνδα, ακόμα και η τοξικότητα, μέσα στο παιχνίδι είναι. Όμως ας γίνει μια προσπάθεια να κρατηθεί ένα μίνιμουμ σοβαρότητας. Ή έστω να κρατήσουν κάποιοι δυνάμεις για εκεί που ίσως υπάρχει μια βάση για να τα κάνουν ροντέο. Οι ίδιοι οι άνθρωποι του ΟΦΗ παραδέχθηκαν στο ημίχρονο το προφανές. Το προφανές πως δεν υπάρχει κανένα φάουλ πριν το πρώτο γκολ του Πόνσε, διότι πολύ απλά ο Πήλιος βάζει το κορμί μπροστά από την μπάλα. Δεν χρειάζεται να πέφτει τόσο δηλητήριο, για το προφανές. Κρίμα είναι. Ειδικά όταν την προηγούμενη Κυριακή δόθηκε το πέναλτι που δόθηκε και πριν από δέκα μέρες στο ίδιο γήπεδο δεν δόθηκε, το πέναλτι που δεν δόθηκε. 

Και κάτι ακόμα. Για να προσεγγίσουμε τις εξελίξεις στην ΑΕΚ, αρκεί να παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά όσα λέει ο Αλμέιδα. Για τις μεταγραφές λοιπόν τον Γενάρη, ο Πελάδο μας είπε την περασμένη Τετάρτη πως είναι δύσκολο να γίνει κίνηση, πως υπάρχουν ήδη πολλοί παίκτες για μια μόνο διοργάνωση, αλλά ήταν και πολύ ξεκάθαρος όταν ρωτήθηκε τι θα έλεγε αν τελευταία μέρα μπορούσε να αποκτηθεί μια καλή περίπτωση. Δεν απάντησε. Έγνεψε "φέρτε τον". Γι αυτό και μέχρι να πέσουν τα ρολά της χειμερινής αγοράς, δεν θα έλεγα απέκλεια ποτέ το ενδεχόμενο μεταγραφής.