Νάρκισσος, ο...
i

Κριστιάνο Ρονάλντο / © Markus Gilliar/Getty Images/Ideal Images

Νάρκισσος, ο...

Βασίλης Μοιρώτσος 12:06 - 08.12.2022 / Ανανεώθηκε: 12:10 - 08.12.2022

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο δε θα παραδεχτεί ποτέ πως τον χρόνο δεν τον νίκησε κανείς...

- Οι ναρκισσιστές έχουν μια έντονη αίσθηση της αξίας τους: Ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι αθληταράς. Ποδοσφαιριστής που εδώ και μία εικοσαετία βρίσκεται στην κορυφή σε κάθε επίπεδο. Προσωπικό, συλλογικό, εθνικό. Την επιτυχία όλων των ομάδων του την πιστώνει στα δικά του γκολ...

- Οι ναρκισσιστές αποζητούν συνεχώς το θαυμασμό: Ο Κριστιάνο Ρονάλντο δεν πιστώνεται το παραμικρό από τη νίκη πρόκριση της Πορτογαλίας απέναντι στην Ελβετία. Γιατί παρακολουθούσε από τον πάγκο όσα υπέροχα έκαναν οι συμπαίκτες του. Όμως γνωρίζοντας πως εκείνος... πουλάει, αποφάσισε να χαιρετήσει μόνος του το κοινό και να αποχωρήσει μόνος του για τα αποδυτήρια. Ήξερε πως οι κάμερες θα στραφούν προς το δικό του μέρος...

- Οι ναρκισσιστές πιστεύουν ότι αξίζουν ιδιαίτερη μεταχείριση: Ο Κριστιάνο Ρονάλντο δε δέχεται να γίνει αλλαγή σε ματς που δεν έχει βαθμολογική σημασία για την ομάδα του, δε δέχεται να μένει στον πάγκο, δε δέχεται να προπονείται με τους αναπληρωματικούς. Γιατί; Γιατί... μπορεί.

- Οι ναρκισσιστές επιδεικνύουν συνεχώς τα επιτεύγματα και τα ταλέντα τους: Ο Κριστιάνο Ρονάλντο θα σκοράρει με πέναλτι σε τελικό Champions League στο τελευταίο λεπτό της παράτασης, σε ματς που έχει κριθεί, κάνοντας απλώς το 4-1, θα πετάξει την μπλούζα του και θα σφίξει τους κοιλιακούς του σαν να έκρινε το παιχνίδι. Στο δικό του το μυαλό άλλωστε εκείνος το έχει κρίνει.

- Οι ναρκισσιστές συμπεριφέρονται με υπεροψία: Ο Κριστιάνο Ρονάλντo θα δει τον Φερνάντο Σάντος να τον πλησιάζει για να του δώσει το χέρι, αλλά θα στραβώσει τη μούρη του και θα γυρίσει από την άλλη. Κι ας έχει μαζί του μια σχέση που κρατά πάνω από 20 χρόνια.

Αν μιλήσετε με οποιονδήποτε ψυχολόγο θα σας εξηγήσει πως η ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας είναι μία από τις δέκα διαταραχές προσωπικότητας. Υπάρχουν επίσης η αντικοινωνική, η αποφευκτική, η εξαρτητική, η δραματική, η οριακή, η παρανοειδής, η σχιζοειδής, η σχιζότυπη και η ψυχαναγκαστική-καταναγκαστική.

Η συμπεριφορά του Κριστιάνο Ρονάλντο δεν μας δείχνει καμία από τις υπόλοιπες, όμως αρκεί μια φορά να στραφεί η κάμερα προς το μέρος του για να καταλάβεις πόσο νάρκισσος είναι. Το γνωρίζαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια, πείραζε μόνο τους haters του Πορτογάλου, τα γκολ του και οι τίτλοι του ήταν η απάντηση σε όλους αυτούς. Άλλωστε θα πρέπει να μη γνωρίζεις από ποδόσφαιρο για να μην παραδεχτείς την αγωνιστική αξία του Κριστιάνο.

Όμως τις τελευυταίες μέρες δεν ξεπέρασε απλά τα όρια. Μοιάζει με... γεροντομουρμούρα όλη του η συμπεριφορά. Σαν να γνωρίζει πως δεν μπορεί, αλλά να μην το παραδέχεται. Χαλάει την εικόνα του, φέρνει αποστροφή από την αρχή μέχρι το τέλος: από τη μέρα που έδωσε εκείνη τη συνέντευξη για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, έως την απειλή του πως θα αποχωρήσει από το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ας αποχωρήσει. Μάλλον... χάρη θα του κάνει του Φερνάντο Σάντος και των συμπαικτών του. Μοιάζει, πια, με... βαρίδι για την ίδια του την ομάδα.