Μια πρώτη εικόνα με πολλές αναγνώσεις για τον Παναθηναϊκό

Όλεκ Μπαλτσερόφσκι και Τζέριαν Γκραντ

Μια πρώτη εικόνα με πολλές αναγνώσεις για τον Παναθηναϊκό

Ηλίας Λαλιώτης 18:44 - 08.09.2023 / Ανανεώθηκε: 18:44 - 08.09.2023

Ο νέος Παναθηναϊκός του Εργκίν Αταμάν παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό του και ο Ηλίας Λαλιώτης αναλύει όσα έγιναν στο φιλικό με τη Τσεντεβίτα, αλλά και συνολικά στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας στη Σλοβενία.

Ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε το βασικό στάδιο της προετοιμασίας του στη Σλοβενία με το φιλικό κόντρα στη Τσεντεβίτα και επιστρέφει στην Ελλάδα για να συνεχίσει το «χτίσιμό» του ενόψει της νέας σεζόν.

Μετά το παιχνίδι προπονητικού χαρακτήρα -με κλειστές πόρτες- απέναντι στην αδύναμη Κρκα είχαμε για πρώτη φορά την ευκαιρία να δούμε στο παρκέ τον πλήρως ανανεωμένο έξι φορές Πρωταθλητή Ευρώπης. Έστω και χωρίς τις βασικές του λύσεις στη front line (Ερναγκόμεθ, Μήτογλου, Λεσόρ), αλλά και τον σημαντικό Παπαπέτρου.

Σε αυτό το πρώιμο στάδιο της προετοιμασίας είναι ξεκάθαρο πως το αποτέλεσμα είναι το τελευταίο που εξετάζουν οι προπονητές. Ούτε εμείς φυσικά μπορούμε να σταθούμε σε αυτό σε καμία περίπτωση. Η ήττα ήρθε ίσως και φυσιολογικά για μια ομάδα που ουσιαστικά σε αυτή την εβδομάδα έχτισε τη φυσική της κατάσταση με εξαντλητικές προπονήσεις και πολύ τρέξιμο στα βουνά των Άλπεων.

Ο τρόπος που θέλει να παίζει

Έχει όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον να αναλύσουμε όσα είδαμε στο γήπεδο της Λιουμπλιάνα, σε συνδυασμό και με όσα μάθαμε από το πρώτο φιλικό απέναντι στην Κρκα. Σε πρώτη φάση φάνηκε για δεύτερο συνεχόμενο ματς η πρόθεση του Εργκίν Αταμάν -έστω κι αν απουσίαζε από το ματς με την Τσεντεβίτα να στηρίξει πολλά στο δίδυμο των Σλούκα και Βιλντόζα στα γκαρντ. Κάτι αναμενόμενο βάσει των επιλογών που έκανε ο Τούρκος προπονητής στο χτίσιμο του ρόστερ.

Κώστας Σλούκας © Intime

Και πράγματι, παρότι δεν τράβηξαν ιδιαίτερα στο σκορ, με αυτούς τους δύο στο παρκέ ο Παναθηναϊκός ήξερε τι θέλει να κάνει στην επίθεση, είχε πολύ καλή δημιουργία, γρήγορα κυκλοφορία της μπάλας και σημάδευε τις αδυναμίες της αντίπαλης άμυνας. Κυρίως στο πρώτο ημίχρονο, το πολύ καλό διάστημα του Τριφυλλιού στο παιχνίδι. Όταν και προηγήθηκε μέχρι και με 13 πόντους, έχοντας 48 πόντους, με 13 ασίστ και μόλις 2 λάθη!

Με τους Γκραντ και Γκάι να έρχονται από τον πάγκο και να αποδεικνύουν -σε πρώτη φάση τουλάχιστον και αποκλειστικά από αυτό το παιχνίδι που δεν είναι βεβαίως απέναντι σε ομάδα Euroleague- πως η αναβάθμιση του ρόστερ είναι μεγάλη. Ο περσινό MVP του Eurocup έχει δημιουργία και σκοράρισμα σε καλό επίπεδο, ενώ ο συμπατριώτης του shooting guard μπορεί να «πυροβολήσει» από την περίμετρο πιο γρήγορα και από τον συμπαίκτη του... Σλούκι Λουκ.

Το πρόσωπο της προετοιμασίας και μια πρώτη δικαίωση για τον Αταμάν

Παράλληλα, ήταν ξεκάθαρη η διάθεση να ακουμπήσει η μπάλα στο ζωγραφιστό, ειδικά με τον Όλεκ Μπαλτσερόφσκι στο παρκέ και είτε να χτυπήσει άμεσα από το χαμηλό post, είτε να δημιουργήσει ελεύθερο σουτ από την περιφέρεια. Ο Πολωνός σέντερ είναι άλλωστε η αποκάλυψη της προετοιμασίας μέχρι τώρα (21 πόντους με Κρκα, 15 πόντους και 3 μπλογκ ανάμεσα σε άλλα με την Τσεντεβίτα). Δείχνει να μπορεί να παίξει με πλάτη, είναι γρήγορας στη μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση και αντίστροφα, ενώ δημιουργεί για τους συμπαίκτες του σε ικανοποιητικό βαθμό. Αυτό που δεν είδαμε ακόμα ήταν το εξαιρετικό σουτ από τα 6,75μ. που δεδομένα διαθέτει.

Ακόμα είναι πολύ νωρίς -όπως είπαμε και θα λέμε μέχρι και την έναρξη των επίσημων υποχρεώσεων- αλλά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την εμφάνιση του Μάριους Γκριγκόνις, για τον οποίο ο Εργκίν Αταμάν επέμενε από τη στιγμή που δεν προχώρησαν οι περιπτώσεις των Ντόρσεϊ και Μιχάιλιουκ για διαφορετικούς λόγους. Ο Λιθουανός δεν ξέχασε πέρυσι το μπάσκετ, αλλά σε ένα τέτοιο κακοφτιαγμένο σύνολο παρασύρθηκε κι αυτός. Του ζητήθηκαν περισσότερα από όσα μπορούσε να κάνει και δεν ανταπεξήλθε. Πλέον, με συγκεκριμένο ρόλο ήταν ο πρώτος σκόρερ με 18 πόντους και 4 τρίποντα. Όλα με spot shoot μετά από εξαιρετική κυκλοφορία της μπάλας. Όσες φορές πήγε να κάνει το κάτι παραπάνω με την μπάλα στα χέρια αστόχησε, κάτι όμως που είναι στο ρεπερτόριό του.

Ο απολογισμός του Τσενκ για τον Παναθηναϊκό - «Δουλέψαμε τη χημεία μας, δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι»
EUROLEAGUE

22:28 - 07.09.2023

Ο απολογισμός του Τσενκ για τον Παναθηναϊκό - «Δουλέψαμε τη χημεία μας, δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι»

Ο άμεσος συνεργάτης του Εργκίν Αταμάν, Γιλντιρίμ Τσενκ, μίλησε για το φιλικό του Παναθηναϊκού κόντρα στη Τσεντεβίτα και γενικότερα την προετοιμασία του Τριφυλλιού.

Εντοπίστηκαν και αδυναμίες που διορθώνονται

Και τότε γιατί μετά από όλα αυτά ο Παναθηναϊκός έχασε από μια ομάδα κατώτερου επιπέδου θα ρωτήσει κάποιος που κοιτάζει μόνο το σκορ. Υπάρχουν εξηγήσεις, πέρα από τις απουσίες, Η κούραση είναι υπαρκτή και δεν αποτελεί δικαιολογία. Μπορούν να το καταλάβουν όσοι έχουν ασχοληθεί στοιχειωδώς με τον αθλητισμό. Φαίνεται και από τα νούμερα. Από τα 7 στα 15 τρίποντα το Τριφύλλι πήγε στα 1 στα 8 στο δεύτερο ημίχρονο. Από τα 2 λάθη στα 5. Από τις 13 ασίστ στις... 4. Από τους 38 πόντους παθητικό στους 53. Φαινόμενα έλλειψης καθαρού μυαλού και κόπωσης.

Υπάρχουν βέβαια και θέματα που εντόπισε το προπονητικό επιτελείο και χρήζουν επίλυσης. Οι 36 πόντοι που δέχθηκε μέσα από τη ρακέτα από τη Τσεντεβίτα είναι ένα θέμα. Τους 22 μάλιστα στο καλό του πρώτο ημίχρονο! Όπως και τα 11 επιθετικά ριμπάουντ των Σλοβένων που τους έδωσαν 16 πόντους, τη στιγμή που ο ίδιος πήρε μόλις 4 σε όλο ματς από δεύτερες ευκαιρίες. Χρόνος φυσικά υπάρχει και τα επόμενα φιλικά θα χρησιμεύσουν για περαιτέρω βελτίωση και πιο χρήσιμα συμπεράσματα, με την ενσωμάτωση και των διεθνών.