Τα δίδυμα του Αταμάν στα γκαρντ και η «έκπληξη» στο πρώτο φιλικό

Κώστας Σλούκας, Μάριους Γκριγκόνις, Λούκα Βιλντόζα

Τα δίδυμα του Αταμάν στα γκαρντ και η «έκπληξη» στο πρώτο φιλικό

Ηλίας Λαλιώτης 10:09 - 05.09.2023 / Ανανεώθηκε: 10:10 - 05.09.2023

Ο Παναθηναϊκός έκανε ποδαρικό στην αγωνιστική δράση με το πρώτο του φιλικό στη Σλοβενία και ο Εργκίν Αταμάν φανέρωσε τις πρώτες σκέψεις του για την ομάδα που «χτίζει».

Ο Παναθηναϊκός της εποχής του Εργκίν Αταμάν έδωσε την πρώτη ανεπίσημη «παράσταση» στο Κράνισκα Γκόρα της Σλοβενίας.

Μακριά από τα πολλά μάτια και τις κάμερες και σε ένα φιλικό προπονητικού χαρακτήρα απέναντι σε ομάδα χαμηλότερου επιπέδου, όπως η Κρκα Νόβο Μέστο, βέβαια. Από την άλλη, όμως, δεν παύει να είναι το πρώτο δείγμα γραφής από τα νέα αστέρια που έχει προσθέσει στο δυναμικό του ο έξι φορές Πρωταθλητής Ευρώπης. Ο Κώστας Σλούκας, ο Λούκα Βιλντόζα, ο Τζέριαν Γκράντ, ο Κάιλ Γκάι, ο Όλεκ Μπαλτσερόφσκι και ο Κώστας Αντετοκούνμπο έκαναν το ανεπίσημο ντεμπούτο τους με την πράσινη φανέλα.

Ο Παναθηναϊκός επικράτησε με 91-80 της αντιπάλου του, αλλά όπως είπε και ο Χρήστος Σερέλης μετά το τέλος του αγώνα «στην ουσία ήταν η πρώτη προσπάθεια να παίξουμε 5vs5 σε συνεχόμενο διάστημα». Αυτό που ήθελε να κάνει ο Αταμάν ήταν «να δούμε κάποια συστήματα, καθώς είναι όλα καινούργια στην ομάδα, να δούμε πώς μπορούμε να συνεργαστούμε και σιγά-σιγά να προσαρμόσουμε το αμυντικό μας πλάνο. Δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα, μας λείπουν και πέντε παίκτες», όπως πρόσθεσε ο βοηθός του Τούρκου προπονητή.

Μαγικός Μπαλτσερόφσκι στο «πράσινο» ντεμπούτο του - Τα συνολικά στατιστικά και οι σκόρερ του Παναθηναϊκού
EUROLEAGUE

21:22 - 04.09.2023

Μαγικός Μπαλτσερόφσκι στο «πράσινο» ντεμπούτο του - Τα συνολικά στατιστικά και οι σκόρερ του Παναθηναϊκού

Ο Όλεκ Μπαλτσερόφσκι ήταν ο πρώτος σκόρερ στο φιλικό που έδωσε ο Παναθηναϊκός με την Κρκα Νόβο Μέστο, έχοντας 21 πόντους με 7/7 δίποντα και 7/7 βολές - Άχαστος ο Αντετοκούνμπο, τι έκανε ο Σλούκας και οι υπόλοιποι παίκτες

Και από αυτή εδώ τη «γωνιά» να είστε προετοιμασμένοι να διαβάσετε πολλές φορές μέσα σε αυτόν τον μήνα, πως κάθε συμπέρασμα για την ομάδα συνολικά είναι επικίνδυνο. Η περίοδος της προετοιμασίας και τα φιλικά που γίνονται κατά τη διάρκειά της είναι χρήσιμη μόνο για τους προπονητές. Τα αποτελέσματα, αλλά και κάποιες μεμονωμένες εμφανίσεις δεν σημαίνουν απολύτως τίποτα. Πιθανότατα στο τουρνουά «Παύλος Γιαννακόπουλος», το οποίο θα αποτελέσει την πρόβα τζενεράλε για την έναρξη των επίσημων υποχρεώσεων σε Σούπερ Καπ και EuroLeague θα έχουμε μια πρώτη καλή εικόνα. Αν και επαναλαμβάνω πως για μια καινούρια ομάδα όπως ο φετινός Παναθηναϊκός, με νέο προπονητή και 11 μεταγραφές (μέχρι τώρα) θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο.

Ωστόσο... Όπως ο Εργκίν Αταμάν χρησιμοποιεί κάθε προπόνηση και τα φιλικά για να αρχίσει να αφομοιώνουν οι παίκτες τη φιλοσοφία του, έτσι κι εμείς μπορούμε μέσα από από αυτά να αντιληφθούμε κάποιες σκέψεις του για τον τρόπο που θέλει να αγωνίζονται οι «πράσινοι» τη νέα σεζόν. Στη Σλοβενία δεν ήμασταν, το φιλικό με την Κρκα δεν το είδαμε, αλλά μάθαμε κάποια πρώτα πράγματα για τις επιλογές του Τούρκου κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης.

Η πρώτη ένδειξη -μόνο αυτό είναι προς το παρόν με ένα φιλικό παιχνίδι- για τον Παναθηναϊκό της εποχής Αταμάν έχει να κάνει με τα δίδυμα που φαίνεται να έχει στο μυαλό του για τα γκαρντ. Απουσίες για το Τριφύλλι υπήρχαν και μάλιστα βασικές (Ερνανγκόμεθ, Λεσόρ, Παπαπέτρου, Μήτογλου), αλλά από τη «δεξαμενή» των περιφερειακών παικτών έλειπε μόνο ο Μωραΐτης. Ο οποίος ούτως ή άλλως αναμένεται να είναι συμπληρωματική λύση. Σύμφωνα με όσα έδειξε κόντρα στη σλοβενική ομάδα ο προπονητής του Παναθηναϊκού το βασικό δίδυμο στο μυαλό του είναι αυτό των Σλούκα (4 ασίστ) και Βιλντόζα (7 ασίστ).

Αυτοί ξεκίνησαν το ματς και αυτοί το τελείωσαν! Παιρνόντας τον περισσότερο χρόνο ταυτόχρονα στο παρκέ. Με το δίδυμο των Γκραντ και Γκάι να έρχεται από τον πάγκο και να κάνει με τη σειρά του πολλή καλή δουλειά. Ειδικά στις αρχές της τέταρτης περιόδου, όταν και μπήκαν οι βάσεις της ανατροπής του σκορ (με συνολικό επιμέρους 25-6 στο τελευταίο δεκάλεπτο), με τον Αμερικανό point guard να είναι ο πιο κομβικός σε αυτό το διάστημα (με 7 από τους 12 πόντους του). Λίγο χρόνο στο «2» πήρε και ο Γκριγκόνις, αλλά λόγω και των απουσιών που υπήρχαν, χρησιμοποιήθηκε κατά κύριο λόγο στο «3».

Από εκεί και πέρα, ένα άλλο χαρακτηριστικό του χθεσινού φιλικού ήταν η διάθεση να «ταΐστουν» οι ψηλοί στο ζωγραφιστό. Από το ξεκίνημα της αναμέτρησης ο Παναθηναϊκός έδειξε διάθεση να εκμεταλλευτεί τον Μπαλτσερόφσκι, ενώ αυτό συνεχίστηκε και με την είσοδο του Αντετοκούνμπο. Μάλιστα, οι δύο σέντερ των Πράσινων έβγαλαν τον Αταμάν «ασπροπρόσωπο». Ο Πολωνός ήταν φανταστικός με 21 πόντους (7/7 δίποντα και 7/7 βολές) επιβεβαιώνοντας το πλούσιο επιθετικό ταλέντο που έδειξε στο Προ-προολυμπιακό τουρνουά με την εθνική του.

«Έκπληξη» ωστόσο ήταν και η εμφάνιση του Έλληνα σέντερ. Σε εισαγωγικά φυσικά, γιατί όλοι γνωρίζουμε το ταλέντο που διαθέτει. Αλλά η αλήθεια είναι πως με τόσες μεταγραφές που έγιναν, η δική του ίσως πέρασε περισσότερο απαρατήρητη από όσο θα έπρεπε. Έβγαλε τρομερή ενέργεια στο παρκέ, τελείωσε πανέμορφα φάσεις κοντά στο καλάθι και υπήρχαν στιγμές που πρόσφερε και θέαμα. Ξαναλέω, βέβαια, πως δεν βγαίνει κανένα ασφαλές συμπέρασμα από ένα και μόνο φιλικό και μάλιστα απέναντι σε μια ομάδα του επιπέδου της Κρκα.

Όλα τα παραπάνω δεν ήταν κάτι άλλο από μια πρώτη πολύ μικρή ένδειξη των προθέσεων του Αταμάν και των δυνατοτήτων του Παναθηναϊκού. Περισσότερα θα δούμε στα επόμενα φιλικά παιχνίδια και κυρίως σε αυτά που θα γίνουν σε Ρόδο και ΟΑΚΑ κόντρα σε ομάδες Ευρωλίγκας. Επόμενο φιλικό είναι την Πέμπτη (7/9) στη Λουμπλιάνα κόντρα στη Τσεντεβίτα, αλλά να μην ξεχνάμε πως οι προπονήσεις είναι σκληρές και τα πόδια ίσως να είναι πιο βαριά.