Μια χαραμάδα περηφάνειας, νοσταλγίας και προοπτικής
i

©intime

Μια χαραμάδα περηφάνειας, νοσταλγίας και προοπτικής

Αλέξης Σαββόπουλος 14:39 - 26.03.2024 / Ανανεώθηκε: 14:40 - 26.03.2024

Ο Αλέξης Σαββόπουλος γράφει για το καταπληκτικό διήμερο εκδηλώσεων για τα 110 χρόνια ζωής του Άρη και τα συναισθήματα που πλημμύρισαν τους φίλους του.

Ένα μαγικό διήμερο. Μια όαση νοσταλγίας, υπενθύμισης αλλά και προοπτικής. Αυτό κατάφερε να πετύχει το διήμερο των εορταστικών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 110 χρόνων από την ίδρυση του Άρη. Κατάφερε (και εδώ οφείλουμε να δώσουμε τα συγχαρητήρια στους εμπνευστές και δημιουργούς) να μεταλαμπαδεύσει ένα πλήθος συναισθημάτων στους φίλους του Άρη, να τους γεμίσει χαρά, περηφάνεια, νοσταλγία αλλά και προσμονή για αυτά που έρχονται με ορόσημο τον τελικό του κυπέλλου της 18ης Μαΐου που κυριάρχησε σε ολόκληρο το διήμερο.

Οι εκδηλώσεις κινήθηκαν σε δυο άξονες. Ο πρώτος την Κυριακή το βράδυ στο γκαλά που διοργανώθηκε στο Ολύμπιον με τη σημειολογία που φέρει ο χώρος στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης. Μια αριστοκρατική εκδήλωση που… σήκωσε πολύ ψηλά τον πήχη για οτιδήποτε ακολουθήσει. Απέπνεε όλο τον σεβασμό προς την ιστορία του συλλόγου, έβγαζε ένα γλυκό ρομαντισμό. Είχε το άρωμα μιας άλλης εποχής και ενσωμάτωσε με μια υπέροχη προσέγγιση από όλους τους συντελεστές, όλα όσα ενσωματώνει ο Άρης των ιδρυτών του από το 1914 ως και σήμερα.

Το γκαλά είχε ξεκάθαρα το άρωμα των δημιουργών του, των ιδρυτών του, απέπνεε την αριστοκρατία και την νοσταλγικότητα της εποχής, μιλάμε για το 1914, την αθωότητα των εποχών. Κατόρθωσε η εκδήλωση να μεταφέρει την αγνότητα εκείνης της εποχής και πέτυχε να επαναφέρει το στίγμα των ιδρυτών του συλλόγου. Τι είχαν κατά νου, τι προσδοκούσαν, για ποιο λόγο δημιουργήθηκε μόλις 1,5 χρόνο μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, σε ένα σύλλογο που άπαντες θα γίνονται δεκτοί χωρίς καμία διάκριση. Τα πολλά μικρά παιδιά είχαν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να μυηθούν στα ιδανικά του συλλόγου που υποστηρίζουν. Να καταλάβουν το μεγαλείο και το πλούσιο παρελθόν του.

Είχε βραβεύσεις ατόμων που έχουν δεσμούς αίματος με τους ιδρυτές και σκαπανείς του συλλόγου. Ακούσαμε για παράδειγμα τα λόγια της κόρης του ιδρυτή (Σαλούστου) και του ανθρώπου που σκόραρε το πρώτο γκολ στην καταγεγραμμένη ιστορία του. Επίσης της κόρης ενός θρύλου, ενός ανθρώπου ορόσημου (Κλεάνθη Βικελίδη) που αφιέρωσε τη ζωή του στον Άρη και το γήπεδο ποδοσφαίρου φέρει εδώ και 20 χρόνια το όνομά του.

Έγιναν βραβεύσεις του παλιού και όχι του πρόσφατου παρελθόντος, άνθρωποι που μεταπολεμικά, σε μια χώρα που προσπαθούσε να σταθεί ξανά στα πόδια της, έφεραν επιτυχίες γενικά στον ελληνικό αθλητισμό και φυσικά τίτλους, ομαδικούς και ατομικούς στον Άρη (δρομείς του Άρη που κατέβηκαν πρώτη φορά τα 11 δευτερόλεπτα, κολυμβητές που έσπαγαν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, κάτω από δύσκολες συνθήκες).

Γενικά μια χαραμάδα στην ιστορία, με βραβεύσεις ανθρώπων που στο πέρασμα όλων αυτών των ετών σηματοδότησαν αυτό ακριβώς που είναι ο Αρης, ένας ζωντανός οργανισμός που πρέπει να θυμάται, να τιμά τις ρίζες τους που είναι αυτές που θα αποτελέσουν τη στέρεη βάση για οποιαδήποτε επιτυχία στο μέλλον και σε οποιοδήποτε άθλημα, γιατί Αρης δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ. Βοήθησε να αποκατασταθούν και κάποιες σχέσεις που στο πέρασμα των ετών είχαν διαταραχθεί, ενώ μνημονεύτηκαν κι αυτοί που δεν βρίσκονται πια μαζί μας και αφιέρωσαν τη ζωή τους στον Άρη ή έχασαν τη ζωή τους άδικα (Άλκης) για τον οποίο υπήρχε ειδική θέση στο χώρο.

Το γεγονός ότι στην εκδήλωση βρέθηκε ο νυν δήμαρχος της πόλης, ο περιφερειάρχης, ο Γ.Σ αθλητισμού, αρκετοί φορείς της πόλης, εκπρόσωπος του Πανιώνιου, του πρώτου συλλόγου της χώρας και πολλοί Άρη συνέδεσε έξοχα τα γενέθλια με την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Το επιστέγασμα των εκδηλώσεων, η κορύφωση, ήταν η εκδήλωση της Δευτέρας. Στο κέντρο της πόλης, δόθηκε αυτή τη φορά η ευκαιρία σε όλους τους φίλους του Άρη να δουν αθλητές από όλο το φάσμα του συλλόγου, να φωνάξουν, να τραγουδήσουν και φυσικά να ζητήσουν από την ποδοσφαιρική ομάδα να φέρει το πολυπόθητο τρόπαιο στις 18 Μάϊου. Και κάνοντας στο φινάλε, τη νύχτα μέρα, με τα εκατοντάδες πυροτεχνήματα και τους πυρσούς, πέτυχαν να… φωτίσουν την επόμενη μέρα του συλλόγου και να υπενθυμίσουν σε όλους ότι ο Άρης θα υπάρχει εις το διηνεκές…

ΥΓ. Τελευταίο αλλά όχι έσχατο η μηχανοκίνητη πορεία που ξεκίνησε τα μεσάνυχτα της Κυριακής από τους φίλους του Άρη μετά την εκδήλωση του Athens Club, περνώντας από όλη σχεδόν την πόλη, κάνοντας μια υπέροχη εισαγωγή στην ημέρα των γενεθλίων του συλλόγου.