Ο Αλμέιδα (θα) είναι πάντα συνεπής στην στάση ζωής του

Ματίας Αλμέιδα

i

Ματίας Αλμέιδα/intime

Ο Αλμέιδα (θα) είναι πάντα συνεπής στην στάση ζωής του

Κώστας Τσίλης 04:20 - 01.05.2024 / Ανανεώθηκε: 20:46 - 21.05.2024

Το περιστατικό μετά την λήξη του ματς στην Τούμπα αφού είχε... δράση, δεδομένα θα είχε αντίδραση γιατί έτσι (θα) είναι πάντα ο Αλμέιδα και (θα) αναλαμβάνει και την ευθύνη, αλλά και το διπλό καλό που έκανε στην ΑΕΚ - Γράφει ο Κώστας Τσίλης

Ήδη από τις πρώτες στιγμές που έγινε, ό,τι έγινε μετά το ματς της ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, ήταν πολύ σαφές πως δεν υπήρχε περίπτωση ξαφνικά ο Αλμέιδα να βγήκε εκτός εαυτού λόγω ξαφνικής κρίσης αγοραφοβίας. Παρόλο που και αυτό θα μπορούσε να συμβεί, με τόσους παρατρεχάμενους, διαπιστευμένους και μη, που βρισκόντουσαν πέριξ του πάγκου της ΑΕΚ και προφανώς δεν είχαν καμία δουλειά εκεί.

Όμως ήταν πολύ ξεκάθαρο, πως ένας προπονητής που δεν έχει δώσει το παραμικρό δικαίωμα στα δυο χρόνια που βρίσκεται στην Ελλάδα και που πολλάκις έχει αποδείξει πόσο πολύ σέβεται το ποδόσφαιρο και τον αντίπαλο, δεν μπορεί ξαφνικά να τρελάθηκε. Μιλάμε για τον προπονητή που μετά από σκληρή ήττα στην Λεωφόρο πριν από λίγες μέρες, το πρώτο που έκανε στις δηλώσεις του ήταν να αποθεώσει τον «δήμιο» της ΑΕΚ σ’ εκείνο το ματς, Ιωαννίδη.

Προφανώς λοιπόν, κάτι συνέβη και ο Αλμέιδα βγήκε εκτός εαυτού. Ευτυχώς είμαστε στο 2024, που η τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο πολύ, που για όλα πάντα υπάρχει ένα σχετικό βίντεο… ντοκουμέντο. Και έτσι βρέθηκε και αυτό που κατέγραψε ακριβώς πως ξεκίνησαν όλα. Και παρότι κάποιοι εξακολουθούν να κοιτάζουν το επίμαχο και να βλέπουν… κύκλους, η πραγματικότητα είναι πως ο Αλμέιδα αφού πρώτα δίνει το χέρι και συγχαίρει τον Λουτσέσκου για τη νίκη του, στη συνέχεια πέφτει πάνω σε παράγοντα του ΠΑΟΚ και σπρώχνεται. Ενώ σε χρόνο μηδέν, εμφανίζονται πάνω του και χέρια διαπιστευμένων παρατρεχάμενων.

Εκείνη την στιγμή ο Αλμέιδα είχε τρεις επιλογές. Η πρώτη ήταν στην πρώτη σπρωξιά, να πέσει κάτω φαρδύς πλατύς και να ζητάει και ιατρική βοήθεια. Και τότε φυσικά ο ΠΑΟΚ ως γηπεδούχος και με βάση και αυτά που δείχνει το βίντεο, θα έτρεχε και δεν θα έφτανε. Η δεύτερη επιλογή ήταν να γυρίσει την πλάτη και να φύγει προς τα αποδυτήρια σαν να μην έχει υπάρξει περιστατικό. Και η τρίτη ήταν να αντιδράσει.

Οι τρεις επιλογές και η δεδομένη απόφαση

Αν έπαιρνε την πρώτη επιλογή, δεν θα ήταν ο Αλμέιδα. Είναι μια επιλογή πολύ μακριά από τον κώδικά του και την φιλοσοφία του. Επίσης αν έπαιρνε την πρώτη επιλογή, δεν θα ήταν ο πιο συμβατός προπονητής με το dna της ΑΕΚ, που έχει καθίσει στον πάγκο της ομάδας όχι απλώς τα τελευταία πολλά χρόνια, αλλά ενδεχομένως στην σύγχρονη ιστορία της. Επομένως δεν θα την έπαιρνε ποτέ την πρώτη επιλογή.

Αν έπαιρνε την δεύτερη, θα είχαμε γλιτώσει απ’ όλο αυτό το ρεσιτάλ αλλοίωσης πραγματικότητας, επιλεκτικής μνήμης και ψευτοευαισθησίας. Αλλά και πάλι αυτό θα ήταν μακριά από την ιδιοσυγκρασία του Αλμέιδα και από τον τρόπο που πορεύεται στην ζωή. Εξάλλου δεν έχει διεκδικήσει ποτέ για τον εαυτό του, εύσημα αγιοσύνης. Τις περισσότερες φορές διαχειρίζεται τα συναισθήματα του καθότι ο σεβασμός στο ποδόσφαιρο μπαίνει πρώτος. Και πιθανότατα 8 στις 10 φορές, αυτή την επιλογή θα έπαιρνε. Αλλά υπάρχουν και αυτές οι φορές που θα την αφήσει.

Όπως συνέβη δηλαδή και στην Τούμπα. Ο Αλμέιδα πήρε ενστικτωδώς την Τρίτη επιλογή. Στην δράση, έβγαλε αντίδραση. «Όταν με σπρώχνουν, σπρώχνω», είπε στη συνέντευξη Τύπου και αυτή είναι όλη αλήθεια. Και να ανοίξω μια παρένθεση εδώ. Επειδή προφανώς η ευκαιρία να αποδομηθεί ένας άνθρωπος που έχει γίνει για τους αντιπάλους του ποδοσφαιρικός εφιάλτης και ίσως θα μπορούσε να φέρει και μια βολική τιμωρία, το όλο περιστατικό έγινε «λύσσα».

Παρουσιάζεται σαν να έγινε η σφαγή της Χίου. Που εννοείται δεν ήταν έτσι. Ακόμα και η διαρροή του ΠΑΟΚ για το περιστατικό την Κυριακή το βράδυ, έκανε λόγο «για μια ένταση συνηθισμένη» και για «τρίχα που δεν πρέπει να γίνεται τριχιά». Βεβαίως αυτό μπορεί να οφείλεται και σε μια ανησυχία που είχε, πως στο τέλος θα αποδεικνυόταν, όπως και αποδείχθηκε, πως όλο αυτό ξεκίνησε από αξιωματούχο του ΠΑΟΚ και διαπιστευμένους, που κανείς τους δεν είχε λόγο να την πέσει στον Αλμέιδα. Αλλά το περιστατικό έτσι κι αλλιώς στην πραγματική του βάση, είναι από τα πιο λάιτ που έχουμε δει σε ελληνικά γήπεδα. Κλείνω την παρένθεση.

Ο Αλμέιδα πήρε την επιλογή να αντιδράσει. Τον έσπρωξαν και έσπρωξε. Αισθάνθηκε πως απειλείται και δεν το ανέχθηκε. Αυτό του επέβαλε ο κώδικάς του και ο τρόπος που πορεύεται στην ζωή. Λάθος, στο τέλος της ημέρας; Ναι. Δεν χρειάζεται να το πει κανείς άλλος, γιατί πρώτος ο ίδιος ο Αλμέιδα το είπε δημοσίως στη συνέντευξη Τύπου. Μίλησε για λάθος συμπεριφορά, ζήτησε και συγγνώμη σ’ αυτούς που ακούμπησε η αντίδραση του. Δεν το συνηθίζουν αυτό οι προπονητές. Ακόμα και αυτοί που έχουν κάνει πολύ μεγαλύτερα και πολύ χειρότερα λάθη απ’ αυτό του Αλμέιδα.

Όμως και εδώ, δεν υπήρχε άλλη επιλογή για τον Πελάδο. Έτσι πορεύεται. Αυτός είναι κώδικάς του. Είναι και θα είναι πάντα συνεπής στην στάση ζωής του, μ’ ότι και αν αυτό συνεπάγεται κάθε φορά. Και θα βγαίνει και μπροστά για να το αναγνωρίσει. «Δεν ήταν σωστή η συμπεριφορά μου» είπε δημοσίως ο Αλμέιδα την Κυριακή το βράδυ, όταν την ίδια στιγμή απ’ αυτούς που δείχνει το βίντεο πως προκάλεσαν την αντίδραση του Αργεντινού, υπήρχε μόνο «δεν είδα, δεν άκουσα, δεν ήμουν εκεί γύρω».

Ο Αλμέιδα (θα) είναι πάντα συνεπής στην στάση ζωής του και (θα) αναλαμβάνει και την ευθύνη. Την Κυριακή τοποθετήθηκε για το περιστατικό και ζήτησε συγγνώμη. Ανοιχτά. Ντόμπρα. Όπως και τον περασμένο Γενάρη, όταν μας μιλούσε για όσα είχαν γίνει στο πρώτο μισό της σεζόν, παραδέχθηκε πως είχε κάνει λάθος στην δουλειά που έκανε για να διαχειριστεί την συνθήκη Ευρώπη και Ελλάδα ταυτόχρονα. Και θα την αλλάξει το καλοκαίρι. Ποιος άλλος προπονητής έχει κάνει τέτοια γενναία παραδοχή μεσούσης της σεζόν. Ποιος άλλος προπονητής, επιζητά να κάνει κουβέντες με τα ΜΜΕ εφ’ όλης της ύλης, όσο το δυνατόν περισσότερες φορές και πέραν από τις τυπικές συνεντεύξεις Τύπου.

Στο τέλος της ημέρας, όλο αυτό που έγινε την Κυριακή μετά το ματς, επιμένω πως πήρε μεγαλύτερη έκταση απ’ ότι θα έπρεπε. Έκανε όμως δυο καλά στην ΑΕΚ. Το πρώτο είναι πως την βοήθησε να ξεφύγει λίγο πιο γρήγορα από την μεγάλη χαμένη ευκαιρία για αγκάλιασμα στο πρωτάθλημα. Το δεύτερο και πολύ πιο σημαντικό, πως έκανε τους πάντες μέσα στον οργανισμό της ΑΕΚ να αντιληφθούν πως δεν πρέπει να μείνει ούτε μια μικρή χαραμάδα στην ασπίδα στήριξης στον Αλμέιδα. Κάτι που έφερε ακόμα μεγαλύτερη συσπείρωση αλλά και τσίτα. Απαραίτητα και τα δυο, στα δυο τελευταία βήματα μέχρι το δεύτερο συνεχόμενο πρωτάθλημα.