Ο νικητής Ναν έβαλε την «υπογραφή» του και «πλήγωσε» ΑΕΚ και... Ολυμπιακό

Κέντρικ Ναν

Ο νικητής Ναν έβαλε την «υπογραφή» του και «πλήγωσε» ΑΕΚ και... Ολυμπιακό

Ηλίας Λαλιώτης 21:32 - 20.11.2023 / Ανανεώθηκε: 21:45 - 20.11.2023

Ο Παναθηναϊκός έχει αρχίσει να εξαργυρώνει τη σημαντική επένδυση που έχει κάνει, με τον Κέντρικ Ναν να προστίθεται στην αλυσίδα των ποιοτικών παικτών που ήρθαν για να κάνουν τη διαφορά.

Κάθε αγώνας που περνάει η θεωρία του καλοκαιριού γίνεται πράξη. Ο Παναθηναϊκός ήταν στα χαρτιά δεδομένα μια ομάδα που δεν θα θύμιζε σε τίποτα αυτή που βλέπαμε τα προηγούμενα χρόνια. Στο παρελθόν, ωστόσο, πολλές φορές έχουμε δει τέτοιες προσπάθειες -στον αθλητισμό γενικότερα- να μην υλοποιούνται.

Ο χρόνος και η υπομονή, όμως, δικαιώνουν τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο και τους ανθρώπους των «πράσινων» για την επένδυση και τις επιλογές τους. Ακόμα είναι φυσικά πολύ νωρίς, το ταμείο θα γίνει στο τέλος, αλλά είναι προφανές πως τις τελευταίες εβδομάδες βλέπουμε ότι η ομάδα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Η νίκη επί της ΑΕΚ ήταν η 6η συνεχόμενη σε Ελλάδα και Ευρώπη και πολλές εξ αυτών ήρθαν με τρόπο που αναδεικνύει το γεγονός πως ο φετινός Παναθηναϊκός ξεχειλίζει από ποιότητα και παίκτες που μπορούν να κρίνουν από μόνοι τους ή συνδυαστικά ένα παιχνίδι. Το έκανε ο Σλούκας κόντρα στη Ζαλγκίρις, το έκαναν Μήτογλου και Λεσόρ απέναντι στη Βίρτους. Το βράδυ της Δευτέρας (20/11) ήρθε η ώρα του Κέντρικ Ναν.

Ο Αμερικανός γκαρντ συμπλήρωσε μόλις δύο εβδομάδες παρουσίας του στην Ελλάδα. Έπαιξε για 5η φορά και τις προηγούμενες τέσσερις φαινόταν -το έλεγε και ο ίδιος- πως είναι σε φάση προσαρμογής. Προσωπικά δεν περίμενα να επιβεβαιώσει τόσο γρήγορα το δεδομένο ταλέντο του και να κρίνει με τον εντυπωσιακό τρόπο που το έκανε ένα οριακό παιχνίδι, «πληγώνοντας» την ΑΕΚ με τον... βομβαρδισμό του από την περιφέρεια, αλλά και το συνολικά «γεμάτο» παιχνίδι του.

19:06 - 20.11.2023

Τα μεγάλα τρίποντα του Ναν κόντρα στην ΑΕΚ

Ο Κέντρικ Ναν πέτυχε τρία σπουδαία τρίποντα στο παιχνίδι με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ.

Αλλά όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός μας «ό,τι πληρώνεις... παίρνεις»! Όταν ο Εργκίν Αταμάν αποφάσισε πως του λείπει ένας σκόρερ στα γκαρντ, το Τριφύλλι έκανε τα πάντα για να φέρει τον καλύτερο διαθέσιμο που υπήρχε στην αγορά. Και τον οποίον ήθελαν σημαντικοί ανταγωνιστές του στην EuroLeague. Πρώτος και καλύτερος ο Ολυμπιακός, που μετά το διαρκές «ψηστήρι» του καλοκαιριού, επιχείρησε εκ νέου να τον δελεάσει (όπως είχε υποστηρίξει Ισραηλινός δημοσιογράφος, αλλά είχε δηλώσει και ο προπονητής του Παναθηναϊκού). Ο Κέντρικ Ναν όμως επέλεξε τους «πράσινους» και η πρώτη του μεγάλη εμφάνιση δικαιώνει την επένδυση της διοίκησής του, αλλά «πληγώνει» και τον Γιώργο Μπαρτζώκα που ήθελε διακαώς τον παίκτη όλο το καλοκαίρι, γνωρίζοντας πως μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Το σημαντικό για τον Παναθηναϊκό είναι πως μεταμορφώνεται σε μια μπασκετική «Λερναία Ύδρα». Με τις επιλογές που έχει στα χέρια του ο Εργκίν Αταμάν, είναι πλέον δύσκολο για κάθε αντίπαλο προπονητή να επιλέξει σε ποιον θα εστιάσει. Και το μόνο που απομένει είναι να βρει ο Τούρκος τεχνικός τα κατάλληλα σχήματα και τους συνδυασμούς που θα είναι πιο αποτελεσματικοί και παραγωγικοί για την ομάδα του. Χρειάζεται ακόμα χρόνος, αλλά πλέον είναι ξεκάθαρο πως υπάρχει το υλικό για να αποδώσει εξαιρετικό μπάσκετ αυτή η ομάδα.

ΥΓ. Τέτοια παιχνίδια, όπως αύτο με την ΑΕΚ ή κι αυτά με τις Ζαλγκίρις και Βίρτους, ο Παναθηναϊκός τα έχανε πριν το καταλάβει τα προηγούμενα χρόνια. Η διαφορά και σε επίπεδο νοοτροπίας είναι τεράστια πλέον.

ΥΓ2. Ο Κέντρικ Ναν επισκίασε κατά κάποιο τρόπο και τις κομβικές αποφάσεις που πήρε πάλι ο Κώστας Σλούκας σε κρίσιμα σημεία του αγώνα. Ήταν με διαφορά ο πιο πολύτιμος πίσω από τον Αμερικανό για να μην «γκελάρει» το Τριφύλλι.

ΥΓ3. Ένα «θεματάκι» που πρέπει να προσεχτεί και να δουλευτεί από τον Αταμάν είναι η αμυντική λειτουργία των ψηλών του. Και με την ΑΕΚ, αλλά και σε άλλα παιχνίδια η αντίπαλη front line «πληγώνει» συχνά τους «πράσινους», είτε στο σκοράρισμα, είτε στο ριμπάουντ.