Οι Βέλγοι είναι ρατσιστές και ο ΠΑΟΚ μπορεί να προκριθεί!

Οι Βέλγοι είναι ρατσιστές και ο ΠΑΟΚ μπορεί να προκριθεί!

Μάνος Τσαλγατίδης 09:25 - 12.04.2024 / Ανανεώθηκε: 09:32 - 12.04.2024

Ο Μάνος Τσαλγατίδης γράφει για όσα βίωσε και είδε να συμβαίνουν στο Μπριζ πριν-κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος του αγώνα του ΠΑΟΚ.

Η παραδοχή του λάθους είναι κάτι δύσκολο και αρχικά θα πρέπει να παραδεχτούμε πως όλοι κάναμε λάθος. Λίγο η χαρά για τον πιο βατό δρόμο προς τον τελικό, λίγο το όνομα της αντιπάλου, λίγο το κακό κλίμα που υπήρχε σε αυτή, μας έκανε να ζυγίσουμε πραγματικά λάθος την Κλαμπ Μπριζ.

Οι Βέλγοι είναι μια καλή ομάδα, με τρομερές εντάσεις, εξαιρετικές μονάδες και έναν προπονητή που δείχνει πως ξέρει να διαβάζει τον αντίπαλο. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως ο ΠΑΟΚ έχει ήδη αποκλειστεί. Ίσα ίσα οι «ασπρόμαυροι» έδειξαν πως ακόμα και στη μέτρια προς κακή μέρα τους δεν έχουν να φοβηθούν κάτι από την αντίπαλο τους.

Ο ΠΑΟΚ είχε παίκτες σε κακή βραδιά (Mεϊτέ-Αντρίγια-Μπάμπα-Βιεϊρίνια) και σε συνδυασμό με το γεγονός πως έφτανε έως την περιοχή, αλλά οι παίκτες του δεν είχαν το καθαρό μυαλό για να κάνουν τις σωστές επιλογές δεν απείλησε ποτέ ουσιαστικά την βελγική ομάδα. Όσον αφορά το ανασταλτικό κομμάτι τα πράγματα εκεί ήταν... τραγικά. Οι Βέλγοι με την ταχύτητα τους... έτρεχαν τους ποδοσφαιριστές του Λουτσέσκου, αλλά και αυτοί ήταν αρκετά τσαπατσούληδες.

Το τελικό 1-0 είναι ένα σκορ δίκαιο, που ωστόσο δεν κόβει τις ελπίδες του Δικεφάλου για την πρόκριση στα ημιτελικά. Η Μπριζ πρέπει να περάσει από την Τούμπα, μια έξαλλη Τούμπα μετά τα όσα συνέβησαν στο Βέλγιο.

Αυτό είναι ένα σοβαρό κομμάτι, που ελπίζω η UEFA να το λάβει σοβαρά υπόψιν της, διότι όσα συνέβησαν δεν το χωράει ο ανθρώπινος νους. Οι Βέλγοι αστυνομικοί έβγαλαν πρωτοφανές μίσος απέναντι στους φίλους του Δικεφάλου χτυπώντας τους, πετώντας τους χημικά και βρέχοντας τους με κανόνια νερού. Κι όχι, δεν μιλάω για αυτούς που δεν είχαν εισιτήριο και πήγαν προς το γήπεδο σε μια απέλπιδα προσπάθεια να μπουν σε αυτό. Μιλάω για ανθρώπους με εισιτήρια, για οικογένειες με μικρά παιδιά, για πιο μεγάλους σε ηλικία ανθρώπους.

Κι όμως αυτοί οι σχεδόν... υπάνθρωποι τους χτύπησαν, τους έβρεξαν και τους γέμισαν με χημικά, λέγοντας τους μεταξύ άλλων είστε Έλληνες και είμαι προκατειλημμένοι απέναντι σας. Μάλιστα, υπάρχουν μαρτυρίες φίλων του Δικεφάλου, όπου οι Αστυνομικοί τους έπαιρναν τα νόμιμα εισιτήρια που είχαν πληρώσει με την απειλή πως αν δεν τους τα δώσουν θα τους συλλάβουν!

Αυτά που ζήσαμε στο Βέλγιο δεν είχαν προηγούμενο. Αφού εκτός από όλα τα παραπάνω, σταφ της Μπριζ σχεδόν επιτέθηκαν στον αντιπρόεδρο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Χρυσόστομο Γκαγκάτση και δεν του επέτρεπαν την είσοδο στα αποδυτήρια, ενώ σταφ και αστυνομία δεν άφηναν τους δημοσιογράφους να μπουν στο γήπεδο. Είναι πραγματικά κρίμα που η καρδιά της Ευρώπης χτυπάει σε μια χώρα σαν αυτή του Βελγίου.

Πρώτη φορά στη ζωή μου ένιωσα τέτοιο ρατσισμό, τέτοια υποτίμηση. Οι Βέλγοι συμπεριφέρθηκαν στους φίλους του ΠΑΟΚ σα να ήταν... ζώα και όχι άνθρωποι, σα να ήταν πολίτες β΄ κατηγορίας. Ωστόσο, όλα είναι ρόδα και γυρίζουν. Ίσως κάποια στιγμή στο μέλλον τα βρουν κι αυτοί μπροστά τους και γευτούν λίγο από τον ρατσισμό τους.

Εύχομαι και το πιστεύω πως ο ΠΑΟΚ και οι φίλαθλοι του που βρέθηκαν στην Μπριζ, θα κυνηγήσουν την βελγική αστυνομία μέχρι τέλους.