Είναι διαφορετικό να είσαι ο Γιώργος Μπαρτζώκας

Γιώργος Μπαρτζώκας

i

© Photo by Eitvydas Kinaitis/Euroleague Basketball via Getty Images

Είναι διαφορετικό να είσαι ο Γιώργος Μπαρτζώκας

Ο Ολυμπιακός, παρά τις απουσίες, πέρασε σαν σίφουνας από το Κάουνας και την έδρα της Ζάλγκιρις, με τον Γιώργο Μπαρτζώκα να αποδεικνύει για ακόμα μια φορά πως είναι από τους κορυφαίους προπονητές της Ευρώπης. Γράφει ο Αχιλλέας Μαυροδόντης.

Ο Ολυμπιακός έφυγε με ένα τεράστιο «διπλό» από το Κάουνας. Οι Ερυθρόλευκοι διέλυσαν τη Ζάλγκιρις και να πήραν τη νίκη με 95-76, οποία, βέβαια, έχει πολλές διαφορετικές αναγνώσεις.

Αρχικά ο Γιώργος Μπαρτζώκας βρήκε τον τρόπο να καλύψει το κενό των Νίκολα Μιλουτίνοφ, Νάιτζελ Ουίλιαμς – Γκος, Γιαννούλη Λαρεντζάκη και Ναζ Μήτρου – Λονγκ. Και πώς το έκανε; Ενεργοποίησε ξανά τον Μιχάλη Λούντζη, έδωσε στον ΜακΚίσικ να κατεβάσει τη μπάλα κι έτσι μπόρεσε να ξεκουράσει τον Τόμας Ουόκαπ, ο οποίος έκανε μυθική εμφάνιση με ρεκόρ καριέρας.

Ο «Ουοκαπόπουλος» ήταν και ο παίκτης που ηγήθηκε συνολικά για τον Ολυμπιακό με τον ηγέτη των Ερυθρολεύκων να βγαίνει μπροστά από την αρχή και να παίρνει στις πλάτες του την ομάδα του. Ο Πίτερς ήταν ο… γνωστός Πίτερς (16 πόντοι), όμως εκείνος που μας άφησε όλους με το στόμα ανοιχτό ήταν ο Σακίλ ΜακΚίσικ.

Ο Αμερικανός είχε να παίξει από τις αρχές Φλεβάρη και το ματς με τη Βαλένθια. Απέναντι στη Ζάλγκιρις όμως ήταν απίθανος. Καθαρό μυαλό, σωστές αποφάσεις, ηρεμία στο παιχνίδι του και με την γνωστή του αθλητικότητα. Μας έδειξε όμως και το καλό του χέρι αυτή τη φροά, Σίγουρα δεν είναι ο παίκτης που το τρίποντό του το φοβάσαι, όμως η Ζάλγκιρις τιμωρήθηκε από το πόσο επιδεικτικά του το έδωσε, με τον Αμερικανό να έχει 2/5 και να κάνει μεγάλη ζημιά.

Η άμυνα φυσικά ήταν από άλλο πλανήτη, όπως και το πλάνο του Ολυμπιακού. Ξεκάθαροι ρόλοι, μοιρασμένος χρόνος και σωστή κατεύθυνση σε κάθε φάση, με τον Γιώργο Μπαρτζώκα, εντός παρκέ, να δείχνει για ακόμα μια φορά το λόγο για τον οποίο θεωρείται ένας εκ των κορυφαίων προπονητών της Ευρώπης. Δεν αξίζει όμως να μείνουμε μόνο εκεί.

Θα γυρίσουμε το χρόνο πίσω. Συγκεκριμένα στις 8 Νοεμβρίου 2023. Ο Ολυμπιακός ετοιμαζόταν τότε για την αναμέτρηση με την Μπασκόνθια και ο Γιώργος Μπαρτζώκας, στις καθιερωμένες δηλώσεις του πριν το ματς, μεταξύ άλλων, είχε πει ότι «Εγώ στηριζω τους παίκτες μου που έχουν κατακτήσει τίτλους. Δεν θα... πουλήσω τους παίκτες μου, όπως πχ τον ΜακΚίσικ που βοήθησε πολύ και τώρα είναι εκτός λόγω τραυματισμού. Όλες αυτές τις βόμβες μεγατόνων όπως αναφέρονται θέλω να δείτε τι προσφορά έχουν στην ομάδα τους. Ποιος θα έρθει στον Ολυμπιακό και θα τον κάνουν καλύτερο; Aποδείξαμε πως έχουμε ένα καλό κριτήριο για να στελεχώνουμε την ομάδα».

Γυρίζουμε λοιπόν στο τώρα. Ο ΜακΚίσικ, για τον οποίο πολλοί είχαν βγει να μιλήσουν με τα χειρότερα λόγια, πλέον είναι ξανά μια σταθερά για τον Ολυμπιακό. Ένας παίκτης πάνω στον οποίο η ομάδα του Πειραιά στηρίζεται και θα συνεχίσει να στηρίζεται. Δεν παίζει στο ελληνικό πρωτάθλημα και δεν ξέρουμε και εάν θα παίξει. Έχει καμία σημασία για τον ίδιο; όχι, γιατί κάθε φορά που θα βγαίνει στο παρκέ θα τα δίνει όλα για τον αγαπημένο του Ολυμπιακό και τον αγαπημένο του προπονητή, τον Γιώργο Μπαρτζώκα.

22:32 - 01.03.2024

Η MVP εμφάνιση του Σακίλ ΜακΚίσικ κόντρα στη Ζαλγκίρις

Καρφώματα, τρίποντα και ένας Σακίλ ΜακΚίσικ σκέτη απόλαυση! Ο Αμερικανός γκαρντ/φόργουορντ πραγματοποίησε μακράν την καλύτερή του εμφάνιση τη φετινή σεζόν και μοιραία αναδείχθηκε MVP της αναμέτρησης, έχοντας 20 πόντους.

Ο κόουτς «Μπι» έχει πάντα ένα ξεχωριστό δέσιμο με τους παίκτες του. Είδατε και μετά τη Ζάλγκιρις πώς αποθέωσε τον Ουόκαπ, πώς στήριξε τον Μπραζντέικις και με τι λόγια μίλησε για τον Κώστα Παπανικολάου.

Οι παίκτες του Ολυμπιακού παίζουν για την ομάδα τους, αλλά παίζουν και για τον προπονητή τους. Γιατί τον πιστεύουν. Γιατί εμπνέονται από εκείνον. Ή πολύ απλά… γιατί είναι διαφορετικό να είσαι ο Γιώργος Μπαρτζώκας.

ΥΓ. Με αυτή τη νίκη ο Ολυμπιακός πάει να παίξει δύο τελικούς με Βίρτους και Παναθηναϊκό. Εάν πάρει αυτά τα ματς, τότε δεν θα μιλάμε για πλέι οφς. Θα μιλάμε για πλεονέκτημα έδρας. Γιατί όταν ο Μπαρτζώκας έδειχνε σιγουριά για την ομάδα του στο διάστημα της κοιλιάς, κάτι ήξερε.

ΥΓ2. Μην παίρνουν κανενός τα μυαλά του αέρα. Ο Ολυμπιακός έδειξε πως μπορεί να κάνει για ακόμα μια χρονιά το βήμα μπροστά. Από το «μπορεί», μέχρι να το κάνει όμως, υπάρχει απόσταση. Μετά τους τελικούς του ΣΕΦ θα μιλάμε με άλλα δεδομένα.

🔴Ζάλγκιρις - Ολυμπιακός 76-95: ΟΜΑΔΑΡΑ στο Κάουνας - Απολαυστικοί οι Ουόκαπ, Πίτερς & ΜακΚίσικ!