Η άμυνα και το... στραγάλι του κάθισαν στο λαιμό
i

Σλουκας / © Intime

Η άμυνα και το... στραγάλι του κάθισαν στο λαιμό

Aχιλλέας Μαυροδόντης 13:00 - 23.12.2022 / Ανανεώθηκε: 13:55 - 23.12.2022

Ο Αχιλλέας Μαυροδόντης γράφει για την ήττα του Ολυμπιακού από τον Ερυθρό Αστέρα και στέκεται στις ανορθογραφίες που παρουσιάστηκαν στο παρκέ του ΣΕΦ...

Η αλήθεια είναι πως φεύγοντας κανείς από το ΣΕΦ, αναρωτιέται πώς διάολο χάθηκε αυτό το παιχνίδι από τον Ολυμπιακό. Με μια ματιά στη στατιστική ανάλυση του αγώνα, η όποια απορία του εξαφανίζεται. Η άμυνα ήταν το κλειδί. 

Μάλλον, για να το πούμε πιο σωστά, η απουσία της άμυνας. Ο Ολυμπιακός δεν πίεσε σε όλη την διάρκεια του αγώνα, είχε πρόβλημα στο μαρκάρισμα του Λούκας Βιλντόζα, δέχθηκε πόντους από παίκτες που δεν περίμενε κανείς και δέχθηκε και μεγάλα σουτ από μακριά. Όλα αυτά μαζί δικαιολογούν τους 90 πόντους. Προσοχή, τους δικαιολογούν εκ του αποτελέσματος. Δεν δικαιολογούν την ομάδα που τους δέχθηκε. 

Γενικά η ομάδα του Πειραιά έμοιαζε κατά διαστήματα να είναι… αλλού. Για ακόμα ένα παιχνίδι έφτασε μπροστά με διψήφιες τιμές και τις απώλεσε, για ακόμα ένα παιχνίδι πλήρωσε ένα κακό διάστημα (από το 26’ περίπου μέχρι το 33’) και για ακόμα ένα παιχνίδι δέχθηκε μια ήττα που τον τραβάει κάτω. 

Το περσινό έργο σε επανάληψη, ήττα για τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ από τον Αστέρα
EUROLEAGUE

22:57 - 22.12.2022

Το περσινό έργο σε επανάληψη, ήττα για τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ από τον Αστέρα

Ο Ολυμπιακός δεν τα κατάφερε απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα, που έφυγε νικητής από το ΣΕΦ με 90-86. Οι Πειραιώτες είχαν ηττηθεί και την περσινή σεζόν εντός έδρας από τους Σέρβους με τέσσερις πόντους διαφορά (72-76).

Επιθετικά δεν μπορούμε να πούμε πως ο Ολυμπιακός ήταν κακός. Εξάλλου 86 πόντους έβαλε. Όμως και στην επίθεση υπάρχουν κομμάτια που θέλουν βελτίωση, αλλά και κατευθύνσεις που πρέπει να αλλάξουν. Μια από αυτές μάλιστα έκαν «μπαμ» στο παιχνίδι του ΣΕΦ. 

Μιλάμε για τον Σάσα Βεζένκοφ. Ο σταρ του Ολυμπιακού είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει στην φετινή Ευρωλίγκα, έχει τον τρόπο να πατάει την όποια άμυνα και τον όποιο προσωπικό αντίπαλο βρεθεί μπροστά του, όμως για να συμβεί αυτό, πρέπει να παίρνει και τη μπάλα στα δύσκολα. 

Είναι ανεπίτρεπτο, τουλάχιστον στα δικά μου μάτια, στο τέταρτο δεκάλεπτο ο Σάσα Βεζένκοφ να παίρνει μόνο δύο σουτ και το ένα να είναι από επιθετικό ριμπάουντ. Είναι ο κορυφαίος, πρέπει να εκτελεί. Με λίγα λόγια, ο Ολυμπιακός πρέπει να ζήσει και να πεθάνει με τον Σάσα Βεζένκοφ. 

Πάει αυτό. Εξάλλου επιθετικά δεν μπορούμε να προσάψουμε πολλά στον Ολυμπιακό. Ξαναλέμε, 86 πόντους έβαλε, όμως για να χάσεις ένα παιχνίδι που είχες 7 λάθη και 26 ασίστ, πρεπει αμυντικά να είσαι σε άλλο παρκέ.

Βασικό κομμάτι αυτού ήταν η μέτρια βραδιά του Τόμας Ουόκαπ. Ο Αμερικανός βρέθηκε για πρώτη φορά φέτος σε κακή μέρα αμυντικά και επιθετικά (εκτελεστικά για την ακρίβεια) και ο Ολυμπιακός το πλήρωσε. Αυτό βέβαια δεν αναιρεί την αξία, την ικανότητα και την ποιότητα του Ουόκαπ. Στο επόμενο ματς πάλι σούπερ θα είναι. Και το επόμενο έχει τεράστια αξία!

Ένα άλλο κομμάτι που πλήγωσε τον Ολυμπιακό ήταν ο Μουσταφά Φαλ. Στο πρώτο ημίχρονο δεν αγωνίστηκε καθόλου, στο δεύτερο έπαιξε, κυριάρχησε επιθετικά, όμως ήταν φανερό πως δεν έχει ανάσες. Εκεί λοιπόν έπρεπε να βγουν μπροστά οι άλλοι δύο σέντερ του Ολυμπιακού. Ο Μπλακ από πλευράς του έκανε τεράστιο βήμα μπροστά και βοήθησε τρομερά με την απόδοσή του. Ο Μπόλομποϊ από την άλλη στο δεύτερο ημίχρονο έμοιαζε να βρίσκεται αλλού για αλλού και ο Πετρούσεφ του έκανε μεγάλη ζημιά στην άμυνα. Εάν ο Φαλ ήταν στο 100%, το ματς θα ήταν τελείως διαφορετικό. Δεν ήταν όμως και αυτό έπαιξε τον ρόλο του. 

Πέραν των αγωνιστικών παραγόντων και των όσων έκανε ο Ολυμπιακός στο παρκέ, δεν μπορώ να μην σταθώ σε κάποια σφυρίγματα που με προβλημάτισαν. Καθαρό φάουλ στον Λαρεντζάκη πάνω στο τρίποντο, τίποτα. Καθαρό κόψιμο του Παπανικολάου στον Βιλντόζα, φάουλ. Πεντακάθαρο φάουλ στον Λαρεντζάκη στη διεκδίκηση του αμυντικού ριμπάουντ στο τέλος, τίποτα. Αποτέλεσμα: 5 βολές που δεν δόθηκαν στον Ολυμπιακό σε καίρια σημεία της αναμέτρησης και δώρο δύο βολές στον Ερυθρό Αστέρα. 

Για να είμαστε ξεκάθαροι, ο Ολυμπιακός έπρεπε να καθαρίσει το ματς από νωρίς και να μην μπει σε διαδικασία να μιλάμε για διαιτησία. Αλλά από την στιγμή που το ματς πήγε έτσι, αυτά τα τρία σφυρίγματα έπαιξαν τον ρόλο τους.

Στο παρασύνθημα τώρα. 

Ο Ολυμπιακός έχει μπροστά του ένα μεγάλο ντέρμπι, το οποίο επιβάλλεται να κερδίσει. Είναι σε κακό φεγγάρι, μετρώντας σερί ήττες από Βιλερμπάν και Ερυθρό Αστέρα και μια ήττα στο ΟΑΚΑ θα τον πάει ακόμα πιο πίσω από την 6η θέση που βρίσκεται τώρα. Τα κεφάλια… μέσα λοιπόν και ολοταχώς για το ματς της 30ης Δεκεμβρίου. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως ένα ντέρμπι έχει πάντα ξεχωριστή σημασία και ειδικά όταν οι ομάδες είναι σε κακό φεγγάρι. Ένα ντέρμπι στο Κύπελλο ήταν που εκτόξευσε πέρσι τον Ολυμπιακό άλλωστε. 

ΥΓ. Στα δικά μου μάτια, ο Μπλακ είναι απίστευτα πιο ποιοτικός από τον Μπόλομποϊ. Ο άλλοτε συμπαίκτης του Κόμπι Μπράιαντ λοιπόν, θα έπρεπε να παίζει περισσότερο, ειδικά από την στιγμή που έχει βρει τον εαυτό του. Λέγαμε το καλοκαίρι πως πρόκειται για μια μεταγραφή που έχει να σου δώσει πολλά και να σου κοστίσει λίγα. Αυτό λοιπόν φαίνεται ήδη στο παρκέ. 

ΥΓ2. Τα περισσότερα από τα τρίποντα του Ερυθρού Αστέρα ήταν μεν ελεύθερα, όμως στο τέλος είχε γίνει εκνευριστικό το όλο πράγμα. Δεν έχαναν ούτε με αίτηση στο τέταρτο δεκάλεπτο!

ΥΓ3. Με όλο τον σεβασμό στον κόουτς Μπαρτζώκα, κάποια στιγμή πρέπει να δούμε σε τέταρτη περίοδο τον Κάνααν στο παρκέ. Οκ χτες ήταν κακός, με τη Βιλερμπάν όμως άξιζε περισσότερο χρόνο και ρόλο, ειδικά στο τέλος. 

ΥΓ4. Πέρσι μια ήττα όλη κι όλη στο ΣΕΦ (από τον Ερυθρό Αστέρα) σε όλη την κανονική διάρκεια. Φέτος ήδη τρεις.... 

ΥΓ5. Πόσο όμορφη η αποθέωση του κόσμου στους Σέρβους στο τέλος, αλλά και πόσο όμορφο το ότι είδαμε ξανά τον Γιώργο Πρίντεζη στο ΣΕΦ! 

ΥΓ6. Καλά Χριστούγεννα σε όλους! Μπορώ να σας ευχηθώ πολλά, όμως επειδή τα νοσοκομεία έχουν γίνει δεύτερο σπίτι για την οικογένειά μου το τελευταίο διάστημα θα σας πώς να έχετε ΥΓΕΙΑ. Αυτό είναι το πιο βασικό. Περισσότερες αγαπησιάρικες ευχές μετά το ντέρμπι…