Ο Μαρτίνεθ είναι κανονικός προπονητής, καλός ή κακός θα εξαρτηθεί...

Ντιέγκο Μαρτίνεθ

i

© Intime

Ο Μαρτίνεθ είναι κανονικός προπονητής, καλός ή κακός θα εξαρτηθεί...

Γιώργος Περπερίδης 20:05 - 14.07.2023 / Ανανεώθηκε: 20:06 - 14.07.2023

Ο Γιώργος Περπερίδης γράφει από την Αυστρία για το μόνο σίγουρο συμπέρασμα της παρουσίας του Ντιέγκο Μαρτίνεθ στον Ολυμπιακό, ενόψει και της νέας σεζόν.

Σίγουρα δεν εντυπωσίασε ο Ολυμπιακός στο δεύτερο του φιλικό επί αυστριακού εδάφους απέναντι στη Νόρντζελαντ. Δεν λέει και πολλά αυτό. Άλλωστε έχουμε δει σε πολλές περιπτώσεις να συμβαίνει το αντίθετο και στα επίσημα να... κλαίνε μανούλες. Εξάλλου μετά από μια πολύ δύσκολη σεζόν και με τόσες εκκρεμότητες στο ρόστερ, θα ήταν και παρά φύση να «πετάει» ο Ολυμπιακός μετά από δέκα μέρες προετοιμασίας στο Μιλς.

Ωστόσο κάποια πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα, τουλάχιστον για όσους βρίσκονται στην Αυστρία και έχουν την ευκαιρία να παίρνουν μια γεύση από την καθημερινότητα της ομάδας. Και πολύ περισσότερο τον τρόπο που οι Μαρτίνεθ - Κορδόν προσπαθούν να δημιουργήσουν τον Ολυμπιακό της νέας σεζόν. Η αναφορά τους «πακέτο» δεν είναι τυχαία. Η επιτυχία του ενός εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την δουλειά του άλλου.

Ο Μαρτίνεθ έχει μια συγκεκριμένη φιλοσοφία. Και δεν βιάζεται να κάνει άλματα για να την εφαρμόσει. Ξέρει πως είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο και πολύ επιμονή. Θέλει πρώτα να χτίσει μια βάση, που αφορά μάλιστα κυρίως τη νοοτροπία και παράλληλα το αγωνιστικό σκέλος. 

Επιμένει πολύ στην έννοια της ομάδας. Και δεν μοιάζει διατεθειμένος να κάνει εκπτώσεις, ανεξαρτήτως προσώπων. Είναι κοντά και μακριά από τους παίκτες του ταυτόχρονα. Μιλάει μαζί τους, τους ακούει, δεν διστάζει να αστειευτεί αλλά είναι και αμείλικτος σε θέματα πειθαρχίας.

Δεν μπαίνει στη διαδικασία να παραπονιέται επειδή του λείπουν παίκτες. Αντίθετα δουλεύει όσο καλύτερα μπορεί με τους υπάρχοντες γιατί θέλει να δημιουργήσει ένα σωστό πλαίσιο ομάδας, έτσι ώστε όταν ο Ολυμπιακός προχωράει σε μια μεταγραφή, η προσαρμογή του νέου προσώπου να είναι η ταχύτερη δυνατή.

Όσον αφορά στο αγωνιστικό, δεν χρειάζεται να μπούμε ακόμη σε τακτικές λεπτομέρειες μετά από δύο φιλικά. Ο «κορμός» της φιλοσοφίας του Μαρτίνεθ ωστόσο είναι πολύ συγκεκριμένος. Συντονισμένη πίεση ψηλά, παγίδες των τριών για άμεση ανάκτηση της μπάλας, προσαρμογή και μετατόπιση των ακραίων σε φάση άμυνας, επιθετικό πλάτος και εναλλαγές θέσεων στη γραμμή κρούσης, είναι βασικά χαρακτηριστικά στο παιχνίδι του Ισπανού τεχνικού.

Εδώ έρχεται το «αλλά»... Και δημιουργεί ένα πολύ απλό ερώτημα. Μπορούν οι παίκτες που έχει στη διάθεση του ο Μαρτίνεθ να υποστηρίξουν αυτή την αγωνιστική φιλοσοφία; Και αν η απάντηση είναι «ναι», σε τι βαθμό; Με πόση συνέπεια και σε ποια διάρκεια; 

Είναι ξεκάθαρο πως ο τρόπος παιχνιδιού του Ισπανού τεχνικού είναι πολύ απαιτητικός. Και συνδυάζει πνευματικά και τεχνικά χαρακτηριστικά. Απαιτεί υψηλούς δείκτες φυσικών αντοχών, ταχύτητα, δύναμη, οξυδέρκεια, αντίληψη, ικανότητα στην μεταβίβαση, work rate και τακτική πειθαρχία στο χορτάρι.

Μέρος αυτών των στοιχείων εμφάνισε ο Ολυμπιακός κατά διαστήματα, τόσο κόντρα στη Σλοβάτσκο, όσο και απέναντι στη Νόρντζελαντ. Είναι μάλλον ξεκάθαρο ωστόσο πως για να τα υποστηρίξει σε πολύ υψηλό επίπεδο και με την απαιτούμενη συνέπεια όταν ξεκινήσουν τα επίσημα, έχει ανάγκη από μεταγραφική ενίσχυση.

Εδώ λοιπόν είναι σημαντικός ο ρόλος του Αντόνιο Κορδόν. Που στη γενική θεώρηση είναι σε απόλυτη σύμπλευση με τον προπονητή. Εντούτοις η σκληρή πραγματικότητα «λέει» πως η τελική κρίση έρχεται στο χορτάρι και μέσα από τα αποτελέσματα. 

Κορδόν: «Πρώτος στόχος να γίνουμε ομάδα, οι μεταγραφές ίσως έχουν εκπλήξεις» (vid)
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

06:00 - 14.07.2023

Κορδόν: «Πρώτος στόχος να γίνουμε ομάδα, οι μεταγραφές ίσως έχουν εκπλήξεις» (vid)

Ο Αντόνιο Κορδόν μίλησε στους απεσταλμένους του Τύπου στην Αυστρία και ανέλυσε το σκεπτικό του για τον Ολυμπιακό, τις μεταγραφές, την προετοιμασία, τους Ιμπόρα - Κίνι, τις πιθανές πωλήσεις και τους «κομμένους», ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη νέα σεζόν.

Γίνεται επομένως αντιληπτό πως οι επιλογές του Κορδόν μεταγραφικά, τόσο σχετικά με τα πρόσωπα όσο και τον χρονικό ορίζοντα απόκτησης τους, θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στο πόσο γρήγορα θα καταφέρει ο Ολυμπιακός να εμφανιστεί έτοιμος και πλήρως ανταγωνιστικός για τους φετινούς του στόχους.

Αντόνιο Κορδόν © Intime

Αν μέχρι στιγμής μπορούμε να εκλάβουμε κάτι ως σίγουρο, είναι πως ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ είναι κανονικός προπονητής. Καλός ή κακός είναι κάτι που θα προκύψει σε ένα μεγάλο βαθμό μέσα από τους χειρισμούς του Αντόνιο Κορδόν στα μεταγραφικά...