Η σχολή Γιαννάκη και το πιάτο που τρώγεται κρύο…

Η σχολή Γιαννάκη και το πιάτο που τρώγεται κρύο…

Κώστας Σωτηρίου 12:32 - 13.04.2024 / Ανανεώθηκε: 12:34 - 13.04.2024

Ο Κώστας Σωτηρίου αναλύει τη δήλωση του Γιώργου Μπαρτζώκα και εξηγεί για ποιους λόγους ο Ολυμπιακός «επέλεξε» να συγκρουστεί μετωπικά με την πανίσχυρη Μπαρτσελόνα και όχι με την αστραφτερή Μονακό του Μάικ Τζέιμς…

Είτε τον λατρεύεις είτε τον μισείς ο Γιώργος Μπαρτζώκας διαθέτει αρχές! Και αυτές οι αρχές, που έχουν τις ρίζες τους πολλά χρόνια πίσω, όταν ακόμη ο προπονητής του Ολυμπιακού ήταν διευθυντής στο κλειστό γήπεδο του Αγίου Θωμά στο Μαρούσι και προπονητής τότε στην ΕΣΚΑ, τον έχουν οδηγήσει στην ελίτ των Euroleague coaches.

Ως «απόφοιτος» της σχολής Γιαννάκη -ο «Δράκος» άλλωστε ήταν εκείνος, που του έδωσε την ευκαιρία να μπει στο προπονητικό σταφ του Αμαρουσίου- ο κόουτς Μπαρτζώκας έχει μάθει να αγωνίζεται και όχι να επιλέγει. Έχει συνηθίσει να συγκρούεται μετωπικά και όχι να διαλέγει την πλάγια οδό. Έχει ακολουθήσει τον δρόμο της δικής του αλήθειας, ακόμη και αν αυτή δημιουργεί αντιπάθειες.

Ο Κάνααν... απογειώθηκε, πήρε μόνος του τη Φενέρ και «προσγείωσε» τον Ολυμπιακό στην 5η θέση και στην Μπαρτσελόνα
EUROLEAGUE

23:22 - 12.04.2024

Ο Κάνααν... απογειώθηκε, πήρε μόνος του τη Φενέρ και «προσγείωσε» τον Ολυμπιακό στην 5η θέση και στην Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός, μετά από ένα συναρπαστικό παιχνίδι το οποίο κρίθηκε στην παράταση, χάρη στον ΑΠΙΘΑΝΟ Κάνααν, πήρε τη νίκη με 84-81, τερμάτισε στην 5η θέση και πλέον ετοιμάζεται για μια σκληρή σειρά απέναντι στην Μπαρτσελόνα.

«Για να γίνεις ο καλύτερος, πρέπει να κερδίσεις τους καλύτερους», έλεγε ο Παναγιώτης Γιαννάκης, όταν η Εθνική ισοπέδωνε (78-58) το Πουέρτο Ρίκο για να αντιμετωπίσει τη μετέπειτα χρυσή ολυμπιονίκη Αργεντινή στους Αγώνες της Αθήνας το 2004. Η παρέα του Μανού Τζινόμπιλι απέκλεισε την Εθνική από την τετράδα της διοργάνωσης, ωστόσο ο δύσκολος δρόμος οδήγησε στη διεθνή καταξίωση στο Ευρωμπάσκετ 2005 (χρυσό μετάλλιο) και στο Μουντομπάσκετ 2006 (αργυρό μετάλλιο).

Όσοι γνωρίζουν, λοιπόν, τον κόουτς Μπαρτζώκα, διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους ότι δεν θα έμπαινε καν στη λογική να επιλέξει αντίπαλο. Αυτό δεν σημαίνει ότι Ολυμπιακός και Φενέρμπαχτσε είχαν και την πίεση του «πρέπει» στο φινάλε της κανονικής περιόδου στο ΣΕΦ, καθώς είχαν σίγουρη θέση στα πλέι οφ. Για αρκετά λεπτά, η αναμέτρηση ήταν… χαρωπά τα δύο μου χέρια τα χτυπώ, όπως τόλμησα να πω στο «Sportal Euroleague Show», ωστόσο όταν το ματς έγινε κλειστό, αναδύθηκε ο αθλητικός εγωισμός και τελικά χρειάστηκε παράταση (και ένας σπουδαίος Κάνααν), ώστε να γείρει η πλάστιγγα υπέρ των γηπεδούχων.

«Εγώ είπα στους παίκτες πριν από το ματς ότι ήθελα να παίξω με τη Μπαρτσελόνα, όχι γιατί διαλέγω αυτή την ομάδα, αλλά γιατί πρέπει να κερδίσουμε για να παίξουμε με αυτούς και το να κερδίζεις είναι μια συνήθεια, οι παίκτες να παίζουν για τη νίκη», δήλωσε επακριβώς ο κόουτς Μπαρτζώκας, ο οποίος -μολονότι παλαιότερα είχε δηλώσει ότι διατηρεί τις καλύτερες αναμνήσεις και ότι η οικογένειά του έζησε πέντε χρόνια στη Βαρκελώνη- σίγουρα θα έχει ισχυρό κίνητρο να αντιμετωπίσει και να αποκλείσει με μειονέκτημα έδρας μια ομάδα, που δεν είχε πιστέψει στη φιλοσοφία του και δεν του έδωσε τον χρόνο, ώστε να κερδίσει τίτλους μαζί της.

Απέναντι στην Μονακό, ο Ολυμπιακός έχει ξαναζήσει το έργο της επιτυχίας, αφού την έχει αποκλείσει τόσο σε σειρά πλέι οφ (σεζόν 2021-22), όσο και στον ημιτελικό του περυσινού Φάιναλ Φορ με εκείνο το εκκωφαντικό 27-2 στην τρίτη περίοδο. Ποιος, όμως, θα στοιχημάτιζε ότι οι Ερυθρόλευκοι θα πανηγύριζαν ξανά σε μια ενδεχόμενη τρίτη συνάντηση με την παρέα του Μάικ Τζέιμς, που θα είχε τη δίψα να πληρώσει τον Ολυμπιακό με το ίδιο νόμισμα για να φτάσει εκείνη στο Φάιναλ Φορ του Βερολίνου;

Αν ρωτάτε τη γνώμη μου, ο δρόμος προς το Βερολίνο είναι πιο δύσβατος μέσω Βαρκελώνης, ωστόσο ο Μπαρτζώκας (που είχε αποκλείσει την Μπάρτσα με την άσημη Λοκομοτίβ Κουμπάν για να φτάσει στο Φάιναλ Φορ κατά σύμπτωση του Βερολίνου το 2016) έχει διαμορφώσει τη δική του αντίληψη και θα επιχειρήσει να κάνει στην Μπαρτσελόνα ό,τι θα ήθελε να του ανταποδώσει η Μονακό μετά τις πρόσφατες αποτυχίες σε σειρά και σε μονό αγώνα. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Μπαρτσελόνα είναι ομάδα κορυφαίου επιπέδου, χάσαμε δύο φορές από αυτούς», υπενθύμισε ο προπονητής του Ολυμπιακού και εδώ κρύβεται το μυστικό, στις δύο ήττες που γνώρισαν οι Ερυθρόλευκοι στο ΣΕΦ (68-77, στις 13/10/2023) και στο «Παλάου Μπλαουγκράνα» (86-78, στις 10/1/2024).

Προσέξτε όμως! Σε σχέση με τους δύο αγώνες της regular season, ο Ολυμπιακός έχει υποστεί… Face/off, όπως ο Τζον Τραβόλτα στην ομώνυμη κινηματογραφική ταινία! Στο ΣΕΦ δεν είχε αγωνιστεί ο τραυματίας Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος, ενώ στην Βαρκελώνη, δεν είχε ακόμη αποκτηθεί ο Μόουζες Ράιτ και δεν είχαν πατήσει το παρκέ οι Φίλιπ Πετρούσεφ και Ναζ Μήτρου-Λονγκ. Το ίδιο, όμως, ισχύει εν μέρει και για την Μπαρτσελόνα, η οποία στην έδρα της δεν είχε τον Λαπροβίτολα, ενώ στο ρόστερ της φιγουράρει πλέον το όνομα του σουπερστάρ Ρίκι Ρούμπιο!

Μιλάμε, λοιπόν, για μια εντελώς διαφορετική ιστορία και πλέον το μέλημα του «κόουτς Μπι» είναι να επιλέξει τα εργαλεία, που θα τον βοηθήσουν να ξεκλειδώσει το χρηματοκιβώτιο που κρύβει το εισιτήριο για το Φάιναλ Φορ. Συνήθως, οι επιστροφές παικτών και δη του διαμετρήματος του Νίκολα Μιλουτίνοβ διαταράσσουν τις ισορροπίες, σε λίγες ημέρες επιστρέφει ο Πετρούσεφ και ξαφνικά ο προπονητής θα πρέπει να επιλέξει από 14+2 (Λούντζης, Τανούλης) παίκτες. Το βέβαιον είναι ότι ο Ολυμπιακός έχει τη δύναμη να τα βάλει με την Μπαρτσελόνα και να την αποκλείσει, αρκεί να ξαναβρεί τη «χημεία» του και να ξαναμπεί στη ρουτίνα που τον έφερε στα πλέι οφ.

Ολυμπιακός - Φενέρμπαχτσε 84 - 81 : Ο Κάνααν... όπλισε και ο Ολυμπιακός περιμένει την Μπάρτσα