Μονόδρομος η πρόκριση στους ομίλους του Europa League

Ολυμπιακός

i

Ολυμπιακός/ ©Intime

Μονόδρομος η πρόκριση στους ομίλους του Europa League

Διονύσης Βερβελές 10:53 - 17.08.2023 / Ανανεώθηκε: 15:44 - 17.08.2023

Ο Ολυμπιακός έχει το πλεονέκτημα, αλλά θα χρειαστεί βελτίωση στη ρεβάνς. Ο Διονύσης Βερβελές σχολιάζει το ματς με την Γκενκ…

Η ώρα της ρεβάνς ήρθε για τον Ολυμπιακό που το βράδυ της Πέμπτης, παίζει το ευρωπαϊκό του μέλλον, απέναντι στην Γκενκ. Στις 21:00 οι «ερυθρόλευκοι» του Ντιέγκο Μαρτίνεθ θα αντιμετωπίσουν μια ομάδα που έχει δεδομένα περισσότερες παραστάσεις και μεγαλύτερο βαθμό ετοιμότητας. Ε, όπως και να το κάνουμε, είναι διαφορετικό να έχεις επτά επίσημα ματς και άλλο ένα… Και είναι κάτι που παίζει ρόλο, ειδικά όταν ο Ολυμπιακός έχει νέο προπονητή και προσπαθεί να «χτίσει».

Στο πρώτο ματς, ο Ολυμπιακός με το γκολ του Κώστα Φορτούνη από τα πρώτα δευτερόλεπτα, κατάφερε να βάλει τις βάσεις πρόκρισης. Με το παλιότερο σύστημα, το 1-0 μπορεί να φαινόταν χρυσό σκορ. Ένα εκτός έδρας γκολ θα του έδινε πολλά, αλλά αυτά αποτελούν παρελθόν. Και σε αυτή τη λογική, όπως είχαμε επισημάνει και σε παλιότερο blog, οφείλεις να είσαι καλός και στα δύο ματς για να εξασφαλίσεις εισιτήριο πρόκρισης.

Για τον Ολυμπιακό, η πρόκριση στους ομίλους του Europa League, είναι μονόδρομος. Για πολλούς λόγους. Αρχικά, για ψυχολογικούς. Το χειρότερο σενάριο θα ήταν ένας αποκλεισμός που θα θέσει σε κίνδυνο ακόμη και τη συμμετοχή στο Conference League μετά. Ο Ολυμπιακός με πρόκριση επί της Γκενκ, απέναντί του βρίσκει την Τσουκαρίτσκι, μια καλή ομάδα από τη Σερβία, αλλά… Θα είναι δεδομένα το φαβορί και στη νέα αρχή που πραγματοποιεί, δεν θέλει να μπει σε περιπέτειες.

Την Κυριακή, αρχίζει το πρωτάθλημα. Και αυτό είναι στόχος. Και αν το Καραϊσκάκη είναι άδειο λόγω της τιμωρίας, ο Μαρτίνεθ γνωρίζει πως η ομάδα του και ο ίδιος, πρέπει να αρχίσουν με επιτυχίες. Άκουσα και διάβασα αρκετούς που πιστεύουν πως η Γκενκ άξιζε κάτι περισσότερο στο Καραϊσκάκη. Βέβαια, ο Ολυμπιακός είχε καλές στιγμές και δοκάρι νωρίτερα με τον Μπιέλ για το 2- 0, αλλά αυτά μικρή σημασία έχουν.

Για μένα το βασικότερο στοιχείο που πρέπει να αλλάξει ο Ολυμπιακός, είναι η κατοχή της μπάλας. Δεν είναι κακό να την δώσεις στην Γκενκ που θα ψάχνει γκολ, με την προβληματική άμυνα που έχει, μπορείς να βρεις και χώρους και να απειλήσεις. Πρέπει, όμως, να καταφέρεις σε σημαντικά σημεία του ματς, να ελέγξεις το ρυθμό. Να καταφέρεις να κυκλοφορήσεις την μπάλα, να πάρεις τα φάουλ σου, να έχεις μια καλύτερη εικόνα σε αυτό το κομμάτι.

Ο Μαντί Καμαρά έπαιξε για πρώτη φορά σε επίσημο ματς με τον Ιμπόρα στο ματς του Πειραιά. Δεδομένα θα έχουν μεγαλύτερο βάρος και δουλειά να κάνουν στο Βέλγιο. Εδώ, είδαμε το σχήμα και με Καρβάλιο και με Φορτούνη μέσα. Δεν είμαι 100% σίγουρος αν θα μπει σε αυτή τη διαδικασία ο Μαρτίνεθ, μπορεί να σκεφτεί έναν τρίτο χαφ (Αλεξανδρόπουλος;) στο ματς.

Ο Ολυμπιακός, όμως, οφείλει να πάρει τις στιγμές του και να κοντρολάρει το ρυθμό. Στα τελευταία λεπτά στο Καραϊσκάκη, είδαμε μια πίεση. Και το «0» ήρθε γιατί τόσο ο Ρέτσος, όσο και ο Φρέιρε, έκαναν ένα μεγάλο ματς, όπως και ο Πασχαλάκης ήταν σε ετοιμότητα, όποτε χρειάστηκε.

Ο Μαρτίνεθ έχει το πλάνο του, στόχος του Ολυμπιακού είναι η πρόκριση και το ελληνικό ποδόσφαιρο να κοιτάζει να πάρει το μάξιμουμ. Μαζί ΠΑΟΚ και Άρης διεκδικούν πρόκριση, μετά τα καλά βράδια που είχαν την Τρίτη, η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός. Μακάρι να δούμε μια χρονιά που όλες οι ομάδες θα παίζουν μπάλα και μεσοβδόμαδα, μπας και ορισμένοι καταλάβουν την πραγματική ευχαρίστηση του αθλήματος και γλιτώσουμε από επεισόδια και συμπεριφορές που δεν αρμόζουν σε κανέναν…