Η κλήρωση του «φαίνεται» και η κλήρωση του «είναι»

Η κλήρωση του «φαίνεται» και η κλήρωση του «είναι»

Μπάμπης Τσιμπίδας 21:50 - 01.09.2023 / Ανανεώθηκε: 21:50 - 01.09.2023

Αν τη Βιγιαρεάλ την ξέρουμε όλοι, οι επιδόσεις των Ρεν και Μακάμπι Χάιφα τα τελευταία χρόνια, μαρτυρούν πως η κλήρωση του Παναθηναϊκού στον όμιλο του Europa League, μόνο βατή και εύκολη δεν είναι...

Αποτελεί κοινή πρακτική στην Ελλάδα να προσεγγίζουμε τα πράγματα με προχειρότητα και βιαστικά συμπεράσματα. Ελάχιστοι προσέχουν την ουσία και διατυπώνουν άποψη αφού μελετήσουν το υπόβαθρο. Η κλήρωση του Παναθηναϊκού δεν ξεφεύγει από τον συγκεκριμένο κανόνα…

Για τη Βιγιαρεάλ, λιγότερο ή περισσότερο, όλοι συμφωνούν για τη δυναμική της. Το «κίτρινό υποβρύχιο» τερμάτισε πέμπτο στην περσινή Primera Division και σχεδόν όλοι έχουν παρακολουθήσει παιχνίδια της ομάδας του Κίκε Σετιέν. Οπότε, εκεί δεν χωρά αμφισβήτηση για την ποιότητα και για την ιδιότητα του φαβορί που φέρει στον 6ο όμιλο του Europa League.

Οι απλοϊκές προσεγγίσεις αρχίζουν από τη Ρεν. Πράγματι, πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα γαλλικά clubs (ιδρύθηκε το 1901), με σταθερή παρουσία στη Ligue 1 που δεν έχει να παρουσιάσει αξιοσημείωτες επιτυχίες. Αυτό είναι αληθές πέρα για πέρα.

Εδώ έρχεται το πρώτο «όμως». Την τελευταία πενταετία, η Ρεν έχει εδραιωθεί στην πρώτη εξάδα της βαθμολογίας, πέρυσι και πρόπερσι κατέβαλε την τέταρτη θέση και από το 2018 παίρνει μέρος στους ομίλους των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, από τους οποίους προχωράει τουλάχιστον ένα ή δύο γύρους. Είναι μία αξιοσημείωτη επίδοση για τα ιστορικά «κυβικά» του συλλόγου της Βρετάνης.

Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, η Ρεν συγκέντρωσε 68 βαθμούς πέρυσι στη Ligue 1, όταν η Μαρσέιγ που απέκλεισε ο Παναθηναϊκός στα Play Off του Champions League, ήταν τρίτη με 73 βαθμούς. Κοινώς, οι δύο ομάδες είχαν παραπλήσια αποτελέσματα, απλώς οι Μασσαλοί υπερτερούν σε φήμη, κόσμο, τίτλους και ιστορία.

Για να συνεχίσουμε την εμπεριστατωμένη ανάλυση, από το τρίτο γκρουπ δυναμικότητας κληρώθηκε στον όμιλο η Μακάμπι Χάιφα. «Έλα μωρέ, από το Ισραήλ είναι» υποστηρίζει η… καφενειακή αντίδραση στην Ελλάδα. Για ρωτήστε τους φίλους του Ολυμπιακού, να σας απαντήσουν εάν ισχύει κάτι τέτοιο; Αλλιώς, απλώς ανατρέξτε στο Google για να θυμηθείτε τι είχε συμβεί πέρυσι σε εκείνες τις αναμετρήσεις.

Η Μακάμπι Χάιφα στέφεται πρωταθλήτρια Ισραήλ επί τρία συναπτά έτη, στο προηγούμενο Champions League έπαιξε στους ομίλους και το φετινό καλοκαίρι προκρίθηκε στους τρεις από τους τέσσερις προκριματικούς γύρους που πήρε μέρος. Δεν τα κατάφερε απέναντι στην ελβετική Γιουνγκ Μπόις, υστερώντας στις λεπτομέρειες.

Ασφαλώς, η αποχώρηση του αρχιτέκτονα του επιτυχημένου πρότζεκτ της Μακάμπι, του κορυφαίου Ισραηλινού προπονητή της νεότερης γενιάς, του Μπαράκ Μπαχάρ, δεν αναπληρώνεται εύκολα. Πάντως, τουλάχιστον προς το παρόν, το κενό δεν φάνηκε. Αν και η προαγωγή που πήρε ο πρώην τεχνικός του τμήματος Κ19, o 38χρονος Μεσάι Ντάγκο, μοιάζει με ρίσκο, εντούτοις θα κριθεί στο μέλλον.

Για να καταλήξουμε, μην έχετε ψευδαισθήσεις ότι ο Παναθηναϊκός είχε εύκολη κλήρωση. Κάθε άλλο. Διότι συχνά, άλλος έχει το όνομα και άλλος τη χάρη… στις ευκολίες. Η τρίτη θέση και η συνέχεια στο Conference League δεν θα χαρακτηριστεί υπέρβαση, αλλά η επίτευξη της ενέχει μεγάλες δυσκολίες. Η δεύτερη θέση και η πρόκριση στην επόμενη φάση του Europa League, θα είναι τεράστια επιτυχία. Όσο για την πρωτιά, θα πρόκειται για την απόλυτη υπέρβαση.