Ένα μικρό «ηλεκτροσόκ» που θέλει διάρκεια

Ένα μικρό «ηλεκτροσόκ» που θέλει διάρκεια

Μπάμπης Τσιμπίδας 15:35 - 04.01.2024 / Ανανεώθηκε: 15:35 - 04.01.2024

Ο Παναθηναϊκός έδειξε λίγη ζωντάνια με τον Φατίχ Τερίμ, αλλά ο λίγος χρόνος και οι αδυναμίες του ΠΑΣ Γιάννινα, δεν επιτρέπουν την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων. Μόνο στόχος το 2Χ2 την Κυριακή και έπονται οι... συμπληγάδες των ντέρμπι.

Ένας προπονητής δεν είναι θαυματοποιός. Aκόμα και όταν μιλάμε για τον «αυτοκράτορα» του τουρκικού ποδοσφαίρου, τον Φατίχ Τερίμ. Ο Τούρκος τεχνικός δεν θα μπορούσε με πέντε προπονήσεις να μεταμορφώσει τον Παναθηναϊκό και να διορθώσει ως δια μαγείας όλα τα προβλήματα.

 Στο ντεμπούτο του στον πάγκο του Τριφυλλιού, το ζητούμενο για τον Τούρκο κόουτς ήταν να περάσει αλώβητος το ματς, να πάρει μία εύκολη νίκη επί του αδύναμου ΠΑΣ Γιάννινα και να κερδίσει χρόνο δουλειάς και ψυχραιμίας. Όπερ και εγένετο... Ασφαλώς το... ηλεκτροσόκ της απόλυσης του Ιβάν Γιοβάνοβιτς λειτούργησε ευεργετικά στους παίκτες. 

Όλοι ανεξαιρέτως είχαν μεγάλη προσήλωση στα τακτικά τους καθήκοντα και δεν υπήρξε ούτε ένας, που να ξεχάστηκε. Βέβαια, αν η επίδραση του Τερίμ είναι μόνιμη η παροδική, θα το μάθουμε σύντομα. Γιατί είναι σύνηθες φαινόμενο μετά από εναλλαγή στην τεχνική ηγεσία, με όλους να θέλουν να κερδίσουν τον νέο επικεφαλής. 

Η αλήθεια είναι πώς ο ΠΑΣ Γιάννινα δεν πρόβαλε σοβαρή αντίσταση και δικαίως είναι ο ουραγός στη βαθμολογία της Stoiximan Super League. Αντίστοιχα, το κυριακάτικο παιχνίδι με τον Παναιτωλικό είναι άλλη μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να πετύχει ο Παναθηναϊκός το δύο στα δύο, πριν τα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό για τους «16» του Κυπέλλου και την ενδιάμεση επίσκεψη στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου θα αντιμετωπίσει την ΑΕΚ για το πρωτάθλημα.  

Ο Τερίμ αξιολογεί το δυναμικό του και από ότι φαίνεται ορόσημο είναι το ματς της Κυριακής. Διότι ο χρόνος δεν είναι άπλετος στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο και ο 70χρονος τεχνικός πρέπει να πάρει τις αποφάσεις του. Ήδη ο Τούρκος εξέφρασε κάποιες σκέψεις ότι ίσως να χρειαστεί και δεύτερος κεντρικός αμυντικός. Αν και σε αυτό το σενάριο, καθοριστικό ρόλο θα παίξει η έκβαση των αναμετρήσεων με τον αιώνιο αντίπαλο. 

Πρόκειται για μάχες που παράγουν τετελεσμένο γεγονός. Αν ο Παναθηναϊκός (ή ο Ολυμπιακός) αποκλειστεί, δεν έχει «κανονάκι» για να γλυτώσει. Από κει και πέρα, υποθέσεις στις οποίες αναμειγνύεται μεταγραφικά ο Φατίχ Τερίμ αποδεικνύουν την εμβέλεια του. Ο συμπατριώτης κεντρικός αμυντικός της Ατλέτικο Μαδρίτης, Τσαγκλάρ Σονγιουντσού, μάλλον καταλήγει στην Πόρτο, σύμφωνα με χθεσινές αναφορές του τουρκικού τύπου. 

Όμως, στον αντίποδα, κανένας από τον Τριφύλλι δεν θα είχε την άνεση να σηκώσει το τηλέφωνο και να προτείνει σε έναν διεθνή στόπερ των «ροχιμπλάνκος» να έρθει στην Αθήνα, έστω και με τη μορφή δανεισμού. Πλέον, μετράμε αντίστροφα τόσο για την ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού, όσο και για τα σοβαρά crash test στα οποία θα υποβληθεί ο Τούρκος τεχνικός. Είναι άδικο για έναν επαγγελματία που δεν θα έχει ούτε 2 εβδομάδες στην Ελλάδα να κριθεί ή να χρεωθεί έναν αποκλεισμό, όμως αυτή είναι η μοίρα των προπονητών στις μεγάλες ομάδες. 

Άλλωστε, ο Γιάννης Αλαφούζος προσέλαβε τον Τερίμ ακριβώς για αυτό: το βιογραφικό του, την νοοτροπία του νικητή και την πολυετή πείρα στον πρωταθλητισμό και στην κατάκτηση των τίτλων. Ο Τερίμ καλείται να δικαιώσει τις προσδοκίες και το ρίσκο του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ

Υ.Γ.: Από τις αποφάσεις του Τερίμ στο πρώτο του παιχνίδι, σημαντική είναι η στήριξη στον Αλμπέρτο Μπρινιόλι. 

Ο Ιταλός γκολκίπερ αγωνίστηκε με σταθερότητα, δεν υπέπεσε σε λάθος και απέφυγε τα ρίσκα με την μπάλα στα πόδια. Αξιοσημείωτη αλλαγή όταν εκτέλεσε ένα φάουλ στην περιοχή του, κατόπιν οδηγιών του Τερίμ, ο Μπρινιόλι γέμισε προς τα μέσα και δεν έπαιξε με πάσα προς τους στόπερ. Όπως συνήθιζε ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στη θητεία του... 

Επίσης ο Άντραζ Σπόραρ δεν αγωνίστηκε ούτε λεπτό, με τον Τερίμ να χρησιμοποιεί λίγο πριν τη λήξη τον Αλεξάντερ Γερεμέγεφ. Δικαιη πράξη ποδοσφαιρικά, αλλά σίγουρα έχει την σημασία της. Τέλος, ο Τερίμ πήρε την αποστολή και τον 17χρονο Έλτον Φικάι, σε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τους παίκτες του Παναθηναϊκού Β και του τμήματος Κ19 ότι θα τους παρακολουθεί και θα τους επιβραβεύει.