Τρίζουν τα τσιμέντα...

Παίκτες - κόσμος

i

© Intime

Τρίζουν τα τσιμέντα...

Βασίλης Μοιρώτσος 23:15 - 24.05.2024 / Ανανεώθηκε: 07:58 - 29.05.2024

Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε εκεί που ανήκει. Στα Final 4. Και έδωσε στο Βερολίνο το χρώμα του, τη φωνή του μα πάνω απ' όλα την κυριαρχία του.

Δώδεκα χρόνια δεν ήταν απλά πολλά. Έμοιαζαν με αιώνας για τον Παναθηναϊκό και τον κόσμο του. Η αναμονή ήταν δύσκολη, αδυσώπητη, ένα κακό σπυρί στο μέτωπο κάθε φίλου του. Η ομάδα που έχει γράψει ιστορία στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, ένα από τα μεγαλύτερα brand της ηπείρου, ένα όνομα βαρύ κι ασήκωτο απουσίαζε και μαζί του απουσίαζαν πολλά. Η αίγλη του. Η κάψα του. Η κυριαρχία του. Το... αρχοντιλίκι του. Ο Παναθηναϊκός έχει εφτά συμμετοχές σε τελικούς και έξι τρόπαιο. Βρείτε άλλη ομάδα να το έχει κάνει αυτό... Καμιά.

Επιστροφή στις... πρίζες: Ο «ηλεκτρικός» Παναθηναϊκός θα παίξει τον όγδοο τελικό του - Τι έκανε στους προηγούμενους επτά
EUROLEAGUE

21:19 - 24.05.2024

Επιστροφή στις... πρίζες: Ο «ηλεκτρικός» Παναθηναϊκός θα παίξει τον όγδοο τελικό του - Τι έκανε στους προηγούμενους επτά

Αφού απέκλεισε στον ημιτελικό του Final Four την Φενέρμπαχτσε, ο Παναθηναϊκός, την Κυριακή (26/5) θα παίξει στον μεγάλο τελικό της Euroleague. Και αυτό θα συμβεί για όγδοη φορά στην ιστορία του. Ακόμα δεν ξέρει τον αντίπαλό του (θα προκύψει από το ματς του Ολυμπιακού με την Ρεάλ Μαδρίτης) αλλά ξέρει πως στους επτά τελικούς του παρελθόντος, τους έξι τους έχει νικήσει!

Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε και το έκανε σε μια πόλη που έχει αφήσει το αποτύπωμά του. Σε εκείνη που ο Σλούκας είπε πως «είδα την καλύτερη ομάδα που έχει υπάρξει στη διοργάνωση». Το Βερολίνο έγινε πράσινο το 2009 από άκρη σε άκρη. Είχε πατήσει η ομάδα του Ομπράντοβιτς και έτριζαν τα τσιμέντα. Χθες πάτησε η ομάδα του Αταμάν και τα τσιμέντα θυμήθηκαν εκείνον τον προ 15ετίας τριγμό που ένιωσαν.

Ο Παναθηναϊκός έπαιξε τη Φενέρμπαχτσε σαν τη γάτα με ποντίκι. Την άφηνε να πλησιάσει και της έβγαζε τα νύχια του για να την ξεσκίσει. Κάθε φορά που επιχείρησαν οι Τούρκοι να πλησιάσουν, ερχόταν ένα ξέσπασμα για να υπενθυμίσει ποιος είναι το αφεντικό. Ποια είναι η ομάδα που η φανέλα της ζυγίζει τόνους κιλά. Και - στην τελική - ποια είναι η πιο ποιοτική ομάδα από τις δύο. Αλλά και η πιο μαχητική.

Ο Εργκίν Αταμάν έδωσε ένα ρεσιτάλ στον πάγκο. Όταν χρειάστηκε να παίξει με παίκτες που βγάζουν... τανάλιες στα χέρια και διαλύουν το επιθετικό σύστημα του αντιπάλου, το έκανε. Έβαλε μαζί Καλαϊτζάκη, Γκραντ, Γκριγκόνις και ας ήξερε ότι δημιουργικά και εκτελεστικά μπορεί να χάσει. Γνώριζε όμως πολύ καλά πως εκείνη τη στιγμή αρκούσε για να κόψει τη δημιουργία και την εκτέλεση της Φενέρ προκειμένου να πάρει και το ματς.

Ο Εργκίν Αταμάν έχει δώσει πολλά τέτοια παιχνίδια στη ζωή του και - το σημαντικότερο - τα έχει κερδίσει. Ξέρει ακριβώς τι να κάνει και πως να το κάνει σε κάθε στιγμή του αγώνα. Ξέρει πως θα προετοιμάσει την ομάδα του, πως θα της δώσει την ψυχολογία που χρειάζεται, την ελευθερία που χρειάζεται, την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται.

«Υποσχέσεις δίνει ο κόουτς», είπε στα αποδυτήρια ο Ιωάννης Παπαπέτρου, μιλώντας στην κάμερα του Sportal. Την τήρησε την υπόσχεσή του. Πήγε τον Παναθηναϊκό στο Final 4. Τήρησε και τη δεύτερη. Τον πήγε στον τελικό. Μένει μία ακόμα... Για να τρίξουν τα τσιμέντα ξανά...