Πρώτος με διαφορά και χωρίς να... τραβάει
i

Παναθηναϊκός/©Intime

Πρώτος με διαφορά και χωρίς να... τραβάει

Μπάμπης Τσιμπίδας 21:25 - 16.01.2023 / Ανανεώθηκε: 21:26 - 16.01.2023

Ο Παναθηναϊκός ήταν καλύτερος στους Ζωσιμάδες από τη γενικότερη εντύπωση που επικράτησε και αντέχει παρά τα πολλά προβλήματα. Χωρίς αυτό να αναιρεί ότι δεν υπάρχουν ζητήματα προς επίλυση. Γράφει ο Μπάμπης Τσιμπίδας.

Ένα από τα μεγάλα όπλα του φετινού Παναθηναϊκού είναι ο ρεαλισμός. Mε πρώτο τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς, μέχρι και τον τελευταίο άνθρωπο στη διοίκηση, κανείς δεν στρουθοκαμηλίζει για τις αδυναμίες και τα προβλήματα που υπάρχουν...

Ουδείς αρνείται ότι ο Παναθηναϊκός μετά την έναρξη επανέναρξη του πρωταθλήματος, δεν είναι ο ίδιος με εκείνον του πρώτου γύρου. Λίγο η πτώση στην απόδοση, κάτι το ντεφορμάρισμα βασικών παικτών, η καθυστέρηση στην ενίσχυση στα «φτερά», οι απουσίες, οι τιμωρίες και οι τραυματισμοί, έχουν επηρεάσει την απόδοση των «πράσινων».

Έως εδώ όλα δεκτά και σωστά. Αν και προστίθεται στην εξίσωση ένα μεγάλο «αλλά»... Ο Παναθηναϊκός παραμένει πρωτοπόρος στη βαθμολογία, με τέσσερις βαθμούς διαφορά από τη δεύτερη ΑΕΚ, με 7 από τον τρίτο Ολυμπιακό και με 9 από τον τέταρτο ΠΑΟΚ. Σίγουρα, για να διατηρήσει αναλλοίωτο το status quo, το Τριφύλλι χρειάστηκε στους Ζωσιμάδες και τη βοήθεια της τύχης.

Διότι ο αλάνθαστος ανασταλτικά μέχρι εκείνο το σημείο, Μορέιρα, λειτούργησε επιπόλαια και απρόσεκτα στη φάση του 92ο λεπτού και υπέπεσε σε πέναλτι στον Κουρμπέλη. Όπως βέβαια, δικαιούται τα εύσημα και ο αρχηγός του Παναθηναϊκού, γιατί κυνήγησε μία χαμένη φάση, διέκρινε την αδράνεια του αντιπάλου του και πήρε το πέναλτι.

Ένα σφύριγμα καθόλα ορθό και αδιαμφισβήτητο. Με την μόνη απορία να σχετίζεται με τη διστακτικότητα του διαιτητή Τσαγκαράκη στο να υποδείξει το προφανές... Οι Έλληνες ρέφερι, εάν επιθυμούν να ανακτήσουν τη θέση τους στο ελληνικό ποδόσφαιρο, οφείλουν να ξεπεράσουν τις φοβίες τους και να διαιτητεύουν κανονικά. Να βλέπουν την εξέλιξη της κάθε φάσης και να υποδεικνύουν τις προφανείς παραβάσεις, όχι να στηρίζονται στο VAR για τις πιο καθαρές παραβάσεις. Γιατί οι ντόπιοι έχουν καταντήσει να συμπεριφέρονται σαν... τηλεθεατές και να περιμένουν το βίντεο να τους σώσει...

Μία συζήτηση που δεν έχει σωστή βάση

Με τον τρόπο που διαμορφώθηκε το τελικό αποτέλεσμα, ξέσπασε μεγάλη συζήτηση για την απόδοση του πρωτοπόρου. Όπως προαναφέραμε, οι πρώτοι που αναγνωρίζουν ότι ο Παναθηναϊκός δεν είναι αυτός που πρέπει, είναι όλοι στο εσωτερικό του ποδοσφαιρικού τμήματος. Ωστόσο, αυτό δεν αναιρεί πως ο Παναθηναϊκός στους Ζωσιμάδες κυριάρχησε πλήρως και έκλεισε στα καρέ του έναν αντίπαλο, ο οποίος πριν λίγες μέρες επέφερε απώλειες βαθμών στους δύο άλλους μεγάλους της Αθήνας.

Ο ΠΑΣ Γιάννινα νίκησε την ΑΕΚ με 2-1 και ισοφάρισε τον Ολυμπιακό σε 2-2 από 2-0. Σε αντίθεση με τον Παναθηναϊκό, τον οποίο δεν κατάφερε να απειλήσει ούτε στο ελάχιστο... Με εξαίρεση το παραλίγο μοιραίο λάθος του Σένκεφελντ, πού όμως δεν αποτελεί οργανωμένη προσπάθεια...

Ο Παναθηναϊκός είχε την κατοχή, τον έλεγχο, δημιούργησε πολλές ευκαιρίες και αν ήταν στοιχειωδώς εύστοχος στην τελική προσπάθεια, θα περνούσε άνετα από την πρωτεύουσα της Ηπείρου.

Φυσικά, ο Γιοβάνοβιτς και το επιτελείο του θα διαγνώσουν τα κακώς κείμενα και θα προσπαθήσουν να τα διορθώσουν, στο βαθμό που είναι εφικτό, ενόψει των τριών συνεχόμενων αναμετρήσεων με τον ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα και στο κύπελλο. Ειδικά οι δύο προημιτελικοί είναι τα πρώτα παιχνίδια της σεζόν που τα λάθη δεν... σώζονται και παράγουν μη αναστρέψιμα δεδομένα. 

Ο Παναθηναϊκός κρατάει τη νίκη, αλλά δεν έχει άλλο χρόνο να μείνει σε αυτή, αφού ήδη από τη Δευτέρα, θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη για να αφοσιωθεί στην αναμέτρηση της Τούμπας...