Στις πόσες κόκκινες κάρτες κερδίζει πλεονέκτημα ο Παναθηναϊκός;

Στις πόσες κόκκινες κάρτες κερδίζει πλεονέκτημα ο Παναθηναϊκός;

Βασίλης Μοιρώτσος 17:09 - 06.04.2023 / Ανανεώθηκε: 17:44 - 06.04.2023

Ο Βασίλης Μοιρώτσος γράφει για μία ακόμα απόφαση - έκτρωμα, όπως η κόκκινη που δε δόθηκε στον Οντουμπάτζο και για ένα πρωτάθλημα που αλλοιώνεται σε κάθε αγωνιστική.

Μπορεί η ιστορία με τους διαιτητές και η... φασαρία που έγινε πριν από δέκα μέρες στην ΕΠΟ να είναι ακόμα φρέσκα στο μυαλό όλων, αλλά φαίνεται πως οι ακατάλληλοι διαιτητές συνεχίζουν να αποτελούν επιλογές της ΚΕΔ. Και να βλέπουμε σε κάθε αγωνιστική καραμπινάτα λάθη, με την... υποστήριξη και του VAR. Σαν να διαγωνίζονται ο ένας μετά τον άλλον ποιος θα κάνει το μεγαλύτερο λάθος. Αλλοιώνοντας αποτελέσματα, εκνευρίζοντας τους ποδοσφαιριστές και κάνοντας όλο τον κόσμο να αναρωτιέται κάτω από ποιες συνθήκες σφυρίζουν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι.

Στις πρώτες τρεις αγωνιστικές των Playoffs ο Παναθηναϊκός έχει δώσει δύο εκτός έδρας ματς με δύο ξένους διαιτητές. Και έχει πέσει θύμα διαιτητικής αδικίας σε φάσεις που είναι ξεκάθαρες και που δε σηκώνουν δεύτερη κουβέντα. Σε φάσεις που ο ουδέτερος αντιλαμβάνεται πως ο διαιτητής απλά δε θέλει - άγνωστο για ποιον λόγο - να δώσει αυτό που βλέπει και που ορίζει ο κανονισμός.

Στην πρεμιέρα στη Νέα Φιλαδέλφεια ο Νταμπάνοβιτς έκανε μια διαιτησία που θα μνημονεύεται για χρόνια. Δεν απέβαλλε τον Άμραμπατ σε δύο περιπτώσεις με δεύτερη κίτρινη κάρτα. Ιδιαίτερα η φάση με το χέρι που κάνει ο Μαροκινός είναι ο ορισμός της κάρτας, αλλά ο Νταμπάνοβιτς κλείνει τα μάτια, όπως τα έκλεισε και στο χέρι - πέναλτι του Χατζησαφί. Σε ένα παιχνίδι που εκτός από την αριθμητική αλλοίωση, αφού ο Παναθηναϊκός θα έπρεπε να παίζει με παίκτη παραπάνω, είχαμε και ξεκάθαρη αλλοίωση αποτελέσματος. Δύο βαθμοί που σε ένα πρωτάθλημα το οποίο είναι πιθανό να κριθεί ακόμα και σε ισοβαθμία, μπορεί να σημαίνουν και αλλοίωση πρωταθλήματος.

Ο Σπόραρ άλλαξε, η διαιτησία όχι…

Ο Σπόραρ άλλαξε, η διαιτησία όχι…

Ο Παναθηναϊκός συμπεριφέρθηκε σαν πρωταθλητής στο «Κλεάνθης Βικελίδης», όμως πρέπει να δώσει συνέχεια στο ντέρμπι των αιωνίων αντιπάλων. Όσο για τη διαιτησία, μας έδωσε άλλη μία εικόνα από τα «προσεχώς». Γράφει ο Μπάμπης Τσιμπίδας.

Χθες στο Βικελίδης ένας άλλος ξένος διαιτητής, με τη συμπαράσταση του VAR, άφησε τον Άρη να παίζει με έντεκα παίκτες έπειτα από μαρκάρισμα για... αυτόφωρο του Οντουμπάτζο. Ο ποδοσφαιριστής του Άρη. Ο ποδοσφαιριστής του Άρη πηγαίνει με τις τάπες στο πόδι του Κλεϊνχέισλερ, κάνοντας ακόμα και συμπαίκτες του (Ιτούρμπε και Καμαρά έπιαναν τα μαλλιά τους) να θεωρούν δεδομένη την αποβολή του. Κι όμως, ο Ούγγρος Μπόγκναρ δίνει απλά κίτρινη κάρτα, ενώ ο συμπατριώτης του στο VAR δεν τον καλεί προκειμένου να δει το λάθος του και να αποβάλλει τον Οντουμπάτζο.

Το ματς αδίκως συνεχίζεται με έντεκα εναντίον έντεκα, ο Παναθηναϊκός αδίκως για δεύτερο σερί εκτός έδρας παιχνίδι δεν παίρνει από τον διαιτητή αυτό που έπρεπε, δηλαδή ένα αριθμητικό πλεονέκτημα που κατ' επέκταση θα του έδινε το προβάδισμα για τη νίκη από πολύ νωρίς στο παιχνίδι. Όπως και με τον Άμραμπατ.

Η εικόνα των παικτών του Παναθηναϊκού να τρέχουν προς τους διαιτητές και σχεδόν να τους... παρακαλάνε για να τηρήσουν απλά τους κανονισμούς είναι πλέον το πιο συχνό φαινόμενο στο πρωτάθλημα. Βλέπουν τον κάθε Νταμπάνοβιτς και τον κάθε Μπόγκναρ να παίζουν με τον ιδρώτα τους και με μια προσπάθεια μηνών για να διατηρηθούν στην κορυφή της βαθμολογίας, απέναντι σε όλους και σε όλα.

Είναι αυτονόητο πως οι συγκεκριμένοι διαιτητές δεν πρέπει να σφυρίξουν πάλι αγώνες στο ελληνικό πρωτάθλημα, όπως είναι αυτονόητο πως στην ΚΕΔ θα πρέπει να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να έρχονται διαιτητές που τουλάχιστον θα τηρούν τους κανονισμούς. Και θα αποβάλλουν παίκτες που πηγαίνουν στις φάσεις όπως έκανε ο Οντουμπάτζο.

Δυστυχώς αποδεικνύεται πως ακόμα και στην εποχή που το VAR είναι πρωταγωνιστής, υπάρχουν λάθη και μάλιστα πολύ σημαντικά που μπορεί να κρίνουν έναν ολόκληρο τίτλο. Όπως αποδεικνύεται πως παρά τις φωνές σχεδόν από κάθε ομάδα, δεν ιδρώνει το αυτί κανενός. Για παράδειγμα η ΚΕΔ αποφάσισε και πάλι να μη στείλει Elite διαιτητή στο ντέρμπι της Κυριακής στη Λεωφόρο, λέγοντας πως εκείνος που είχε βρει δήλωσε κώλυμα. Κάτι που θυμήθηκε να κάνει η ΚΕΔ αφού προέκυψε η διαμαρτυρία για την επιλογή διαιτητή Α' κατηγορίας.

Το πρωτάθλημα είναι στην πιο κρίσιμη καμπή του, αλλά δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος πως θα αλλάξουν τα πράγματα όσον αφορά τις διαιτησίες. Το ότι ο Παναθηναϊκός παραμένει πρώτος στη βαθμολογία έχοντας αυτή την αντιμετώπιση σχεδόν σε κάθε του παιχνίδι, είναι ένα μικρό ποδοσφαιρικό θαύμα. Για πόσο θα αντέξει; Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση στα παιχνίδια του, το λογικό είναι πως θα λυγίσει σύντομα. Με 50-50 θα είναι φαβορί.

Tags: