Τελικά ο ΠΑΟΚ πήγε στο... next level;

Παίκτες ΠΑΟΚ

i

© Intime

Τελικά ο ΠΑΟΚ πήγε στο... next level;

Μάνος Τσαλγατίδης 23:03 - 12.09.2023 / Ανανεώθηκε: 23:05 - 12.09.2023

Ο Μάνος Τσαλγατίδης γράφει για το μεταγραφικό καλοκαίρι του ΠΑΟΚ, που είχε γκρίνια, αλλά και ποιοτική αναβάθμιση του ρόστερ του.

Ο ΠΑΟΚ κατά 99.9% έκλεισε τις μεταγραφικές του προσθήκες για την καλοκαιρινή περίοδο. Κρατάω το 0.1%, γιατί, αν υπάρχει μια ομάδα που κάνει κίνηση (σχεδόν πάντα) στο τέλος, είναι ο Δικέφαλος. Ωστόσο το θεωρώ απίθανο να κινηθεί για παίκτη από την αγορά των ελευθέρων, δεδομένου πως οι περισσότεροι είναι χωρίς ομάδα εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα και θα χρειαστούν πάρα, μα πάρα πολύ χρόνο για να έρθουν σε κατάσταση που θα τους επιτρέπει να αγωνιστούν.

Η αλήθεια είναι πως φέτος οι «ασπρόμαυροι» δεν άργησαν απλά να κάνουν μεταγραφές και να ενισχυθούν, αλλά σε σημείο να αναγκάσουν τον προπονητή της ομάδας, Ράζβαν Λουτσέσκου, να δηλώνει πως με αυτό το ρόστερ που είχε στα χέρια του, η ομάδα δεν μπορούσε να διεκδικήσει τίποτα. Σαφώς, αυτός ήταν ένας τρόπος από τον Ρουμάνο τεχνικό προκειμένου να ταρακουνήσει τη διοίκηση και να την πιέσει να του φέρει παίκτες, καθώς σε εκείνο το σημείο η προετοιμασία του ΠΑΟΚ έμοιαζε βγαλμένη από τον ΠΑΟΚ Β έχοντας πασπαλισμένους και μερικούς παίκτες από την πρώτη ομάδα.

Τελικά ο Δικέφαλος έκανε μια εντυπωσιακή μεταγραφική ρελάνς αποκτώντας τους, Μπάμπα, Έκονγκ Κεντζιόρα, Σαμάτα, Οζντόεφ, Μεϊτέ, Μάρκος Αντόνιο και Ντεσπόντοφ. Το θέμα είναι αν τελικά οι «ασπρόμαυροι» έκαναν την ποιοτική αναβάθμιση που υποσχέθηκαν αναφορικά με το ρόστερ τους ή όχι; Η άποψη μου είναι πως ναι!

Ας ξεκινήσουμε όμως ορθολογικά και από τη άμυνα προς την επίθεση. Ο Ίνγκι Ίνγκασον πωλήθηκε στη Μίντιλαντ και για αντικαταστάτης μια εκ των σταθερών του ΠΑΟΚ, ενός εκ των ηγετών της ομάδας, ήρθε ο Ουίλιαμ Τροστ Έκονγκ. Εδώ στο μυαλό μου υπάρχει ακόμα ερωτηματικό. Διότι, ο Ισλανδός δεν ήταν απλά ένας ποδοσφαιριστής, αλλά ένας ηγέτης εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου για τον ΠΑΟΚ. Ο Έκονγκ ήδη έχει αρχίσει να δείχνει πως στο κομμάτι των αποδυτηρίων μπορεί να μπει στα... παπούτσια του Ίνγκασον. Όσον αφορά το αγωνιστικό κομμάτι, έχει στοιχεία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αλλά για να πω τη αλήθεια περιμένω να δω.

Παρότι ο ΠΑΟΚ είχε αριστερό μπακ (τον Ράφα Σοάρες), ο Ράζβαν Λουτσέσκου ζήτησε έναν αριστερό οπισθοφύλακα με διαφορετικά στοιχεία από τον Πορτογάλο. Έτσι, ήρθε ο Ράχμαν Μπάμπα, που δείχνει ήδη με τη απόδοση του πως μπορεί να βοηθήσει τον Δικέφαλο αρκετά, τόσο στο επιθετικό, όσο και στο αμυντικό κομμάτι.

Αν πρέπει να μιλήσουμε για ποιοτική αναβάθμιση, η μεσαία γραμμή του ΠΑΟΚ είναι το απόλυτο παράδειγμα. Έφυγε ο Κούρτιτς (δεν υπολογιζόταν έτσι και αλλιώς πέρσι), ο δανεικός και... ημιβασικός Ντάντας, αλλά και ο απόλυτα βασικός Ντούγκλας Αουγκούστο. Στη θέση τους ήρθαν ο αναντικατάστατος στην εθνική Ρωσίας Μαγκομέντ Οζντόεφ, ο Σουαλιό Μεϊτέ με θητεία σε Μίλαν και Μπενφίκα και ο Μάρκος Αντόνιο, που βρίσκεται στον προθάλαμο της εθνικής Βραζιλίας. Στα χαρτιά πάντα (διότι όλοι κρίνονται στο γήπεδο) τόσο ποιοτικό άξονα ο Δικέφαλος δεν είχε ούτε τη χρονιά του νταμπλ.

Στην μεσοεπιθετική γραμμή αποχώρησαν οι Ελ Καντουρί, Μπίσεσβαρ και Νάρεϊ. Η αλήθεια βέβαια είναι πως παρότι ο Λουτσέσκου ήταν ξεκάθαρος πως χρειάζεται δύο εξτρέμ, αποκτήθηκε ένας, ο Κίριλ Ντεσπόντοφ. Ο 26χρονος Βούλγαρος είναι ένα από τα πιο hot ποδοσφαιρικά ονόματα στα Βαλκάνια και ο ΠΑΟΚ κατάφερε να τον κλέψει μέσα από τα χέρια του Ολυμπιακού. Ωραίο το backstory, αλλά το θέμα είναι τα ποδοσφαιρικά χαρακτηριστικά του Βούλγαρου. Ο ΠΑΟΚ αγόρασε νούμερα με την απόκτηση του Ντεσπόντοφ. Ο Βαλκάνιος ποδοσφαιριστής έχει γκολ, έχει ασίστ και γενικότερα μια ηγετική παρουσία.

Τέλος στο κομμάτι του φορ, ο Σαμάτα σαφώς και είναι αναβάθμιση σε σχέση με τον Νέλσον Ολιβέιρα. Ο Πορτογάλος αμείφτηκε αδρά από τον ΠΑΟΚ, αλλά σε καμία έκφανση της θητείας του στον Δικέφαλο δεν κατάφερε να προσφέρει. Σαφώς ήταν και άτυχος με τους τόσους σοβαρούς τραυματισμούς, αλλά όχι δεν πρόσφερε ούτε δείγμα από αυτά που όλοι περίμεναν.

Οι «ασπρόμαυροι» δεν απέκτησαν μόνο ποιότητα φέτος το καλοκαίρι, αλλά και προσωπικότητες. Την περσινή σεζόν ήταν δύο βασικά στοιχεία τα οποία έλειπαν από την ομάδα και φέτος μοιάζουν να προστέθηκαν, αλλά όπως έγραψα πιο πάνω όλοι στο χορτάρι κρίνονται.

Η μόνη μου ένσταση είναι πως δεν αποκτήθηκε και δεύτερος εξτρέμ, αλλά οκ το κλαμπ αποφάσισε να στηρίξει τους νεαρούς Βρακά και Σμυρλή, κάτι που είναι απολύτως σεβαστό.