Την -κανονική- Εθνική του δευτέρου ημιχρόνου μην την φοβάσαι...

Την -κανονική- Εθνική του δευτέρου ημιχρόνου μην την φοβάσαι...

Χρήστος Τσάλτας 19:33 - 30.08.2023 / Ανανεώθηκε: 21:51 - 30.08.2023

Σε ένα παιχνίδι χωρίς αύριο, το οποίο «στράβψσε» για τα καλά στο πρώτο ημίχρονο, η Εθνική έδειξε αντίδραση και χαρακτήρα. Με ένα δεύτερο ημίχρονο που αποτελεί δήλωση για την εικόνα της. Γράφει ο Χρήστος Τσάλτας.

Αποστολή στη Μανίλα

Ο πρώτος στόχος επετεύχθη. Έστω και με δυσκολία, έστω κι αν χρειάστηκε να καταβληθεί μεγαλύτερη προσπάθεια απ' ότι θα περίμεναν όλοι, η Εθνική πήρε αυτό που ήθελε και κοιτάζει μπροστά, για νέες προκλήσεις, νέα μεγάλα παιχνίδια, νέες περιπέτειες.

Παρά τα προβλήματα, παρά την κατάσταση που είναι το ρόστερ λόγω των απουσιών από το ξεκίνημα του καλοκαιριού έως και σήμεα, θα ήταν αμαρτία η Εθνική να μην προκρινόταν στις 16 καλύτερες ομάδες του παγκοσμίου. Ξεκάθαρα πράγματα. Θα ήταν αμαρτιά για τους παρόντες κι αυτούς που δεν σταμάτησαν να πιστεύουν, ακόμα κια όταν στα δύσκολα όλοι έδειχναν να γυρίζουν την πλάτη, ή να μην έχουν προσδοκίες από την ομάδα αυτή.

Το σημαντικό όμως είναι πως το αποτέλεσμα ήρθε, η «γαλανόλευκη» είναι στην επόμενη φάση και το έκανε με τρόπο που κρατάει τον κόσμο καθηλεωμένο. Βγάζοντας δύο πρόσωπα. Ένα πάρα πολύ άσχημο στο πρώτο ημίχρονο και ένα πάρα πολύ καλό και σοβαρό στο δεύτερο.

Οι Νεοζηλανδοί χωρίς να παίξουν κάτι... εξωπραγματικό βρέθηκαν ακόμα και με 15 πόντους μπροστά (28-43). Κατάφεραν να υπνωτίσουν την Εθνική, να την βγάλουν από τον ρυθμό της κια να την κάνουν να μην αντέξει το physical game. Το οποίο σε κάποιες περιπτώσεις ήταν στα όρια του αντιαθήτικού με την ανοχή των διαιτητών, οι οποίοι πήγαν να χάσουν τον ρυθμό στο πρώτο ημίχρονο.

Οταν η Εθνική αντέδρασε, μέσα από την άμυνά της και έφερε το παιχνίδι εκεί που ήθελε εκείνη, τότε οι Νεοζηλανδοί έδειξαν πως έχουν αφέλεια στο παιχνίδι τους. Έκαναν εύκολα το λάθος, δεν είχαν τις προσωπικότητες να διαχειριστούν την υπέρ τους κατάσταση και μόλις η «γαλανόλευκη» έβαλε πίεση τότε τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους. Δίπλα στο παιχνίδι μπήκε το γράμμα W και τα χαμόγελα επέστρεψαν.

Η Εθνική με τη νίκη αυτή «ανασάνει» πολύ καλύτερα, γιατί παραμένει σε καθεστώς μπασκετικής κανονικόιητας. Προχώρησε στην επόμενη φάση, έκλεισε θέση για το Προολυμπιακό του επόμενου καλοκαιριού και γενικότερα είναι παρούσα και με νεεργό ρόλο σε όλα τα μεγάλα ραντεβού σε Ευρώπη και κόσμο.

Αυτό όμως που οφείλει να κρατήσει, μετά από την ενέργεια στο δεύτερο ημίχρονο, είναι το γεγονός πως διαφορετικοί παίκτες έκαναν atep up. Με πρώτο τον Ιωάννη Παπαπέτρου, που στο πρώτο ημίχρονο ήταν εκείνος που κράτησε την Εθνική όρθια και της έδωσε ελπίδα για ανατροπή. Πριν αναλάβουν ο Παπανικολάου, ο Ουόκαπ και ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης που στο τέταρτο δεκάλεπτο είχε... ice in his veins!

Τα χαμόγελα επέστρεψαν όμως η Εθνική έχει μπροστά της ακόμα έναν τελικό. Γενικότερα τώρα δεν υπάρχει περιθώριο χαλάρωσης καθώς το παιχνίδι με την Λιθουανία είναι όλο το τουρνουά πλέον. Το απόλυτο win or go home παιχνίδι.

Κερδίζει η Ελλάδα τους Λιθουανούς και προχωράει, χάνει και πάει σπίτι.

Τόσο ξεκάθαρα. Η Εθνική του δεύτερου 20λεπτοπυ όμως έχει δικαίωμα να ελπίζει σε μεγάλα πράγματα...

ΥΓ. Ο Ιτούδης δοκίμασε αρκετά σχήματα που δεν είχαμε ξαναδεί. Όπως τα 3 φόργουορντ (Παπανικολάου, Παπαπέτρου, Θανάση) με τον Παπαγιάννη στο 5 και τον Ουόκαπ στο 1. Σχήμα που η λογική λέει πως θα το ξαναδούμε και στο παιχνίδι με τη Λιθουανία.

Το Mundobasket 2023 στο sportal.gr

Η δράση του Παγκοσμίου Κυπέλλου που διεξάγεται σε Φιλιππίνες, Ινδονησία και Ιαπωνία κορυφώνεται και το Sportal.gr είναι εδώ για να σας ενημερώνει με εγκυρότητα και ταχύτητα. Η πορεία και τα νέα της Εθνικής μας, αλλά και όλων των ομάδων, το πρόγραμμα και τα αποτελέσματα των αγώνων είναι εδώ, για να μην χάσετε ούτε τις λεπτομέρειες του Mundobasket 2023.