Το να σταματήσουν τα πρωταθλήματα δεν είναι λύση, είναι ανικανότητα

Επεισόδια Ρέντη

i

© Intime

Το να σταματήσουν τα πρωταθλήματα δεν είναι λύση, είναι ανικανότητα

Βασίλης Μοιρώτσος 16:25 - 09.12.2023 / Ανανεώθηκε: 16:36 - 09.12.2023

Ο Βασίλης Μοιρώτσος γράφει για τις λάθος αποφάσεις στις οποίες προσανατολίζεται η Κυβέρνηση προκειμένου να δείξει πως είναι έτοιμη να πατάξει τον χουλιγκανισμό.

Ολοκληρώθηκε το πρωί η συνάντηση στου Μαξίμου σχετικά με την οπαδική βία και για ακόμα μια φορά μετράμε υποσχέσεις. Δεν είναι η πρώτη σύσκεψη που γίνεται σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα. Και δε θα είναι ούτε η τελευταία. Η οπαδική βία βρίσκεται σε έξαρση τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και πολύ φοβάμαι πως δε θα σταματήσει για καιρό ακόμα. Γιατί; Γιατί κανείς δε δείχνει ικανός να τη σταματήσει.

Η αστυνομία την Πέμπτη το βράδυ «μπαγλάρωσε» περισσότερα από 400 άτομα, τους φόρτωσε σε κλούβες και τους άφησε για 24 ώρες με ένα νερό και ένα κρουασάν. Οι μαρτυρίες που υπάρχουν από συγγενείς είναι σχεδόν ανατριχιαστικές. Κάνουν λόγο για ξύλο, για τραμπουκισμούς, για άρνηση ακόμα και να πάνε στην τουαλέτα. Και ναι, το να ήταν μέσα σε αυτούς τους 424 οι δράστες της δολοφονικής επίθεσης προς τον αστυνομικό, δε θα... λυπηθούμε ιδιαίτερα.

Όμως εκεί δεν υπήρχαν μόνο οι 20 (;), 30 (;), άντε να πούμε 100 που άρχισαν το κυνηγητό με τους αστυνομικούς, με αποτέλεσμα να χαροπαλεύει ένας άνθρωπος 31 ετών σε ένα νοσοκομείο. Εκεί μέσα υπήρχαν τουλάχιστον 300 - 350 άτομα μεταξύ των οποίων 15χρονα παιδιά (!), μπαμπάδες με τους γιους τους που πήγαν να δουν το παιχνίδι, ακόμα και γυναίκες. Πόσο πιθανό είναι να πήγε δηλαδή ένας μπαμπάς με το παιδί του στο βόλεϊ για να κάνει... μπάχαλα; Ή μια κοπελίτσα που χθες βγήκε κλαίγοντας και έλεγε ότι οι συνθήκες ήταν απάνθρωπες; Δεν είχαν κρίση οι αστυνομικοί να διακρίνουν ποιους έπρεπε να πάρουν στις κλούβες και ποιοι δεν αποτελούν... δημόσιο κίνδυνο;

Σοκάρουν οι συνομιλίες των αστυνομικών από τους ασυρμάτους: «Δεν μπορούμε να τον κρατήσουμε - Δεν θα φύγει κανείς από το γήπεδο»
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

21:44 - 08.12.2023

Σοκάρουν οι συνομιλίες των αστυνομικών από τους ασυρμάτους: «Δεν μπορούμε να τον κρατήσουμε - Δεν θα φύγει κανείς από το γήπεδο»

Εκκλήσεις για βοήθεια έκαναν οι αστυνομικοί που βρίσκονταν στο πλάι του 31χρονου συναδέλφου τους, όπως αποτυπώθηκε από τις συνομιλίες μέσω ασυρμάτων που δημοσίευσε η «Καθημερινή».

Πως ακριβώς θα τιμωρήσουν τους χούλιγκανς;

Είναι πρακτικές άλλων εποχών αυτές και δεν πρέπει να βρίσκουν κανέναν σύμφωνο. Όπως δεν μπορεί να είναι σύμφωνος κανένας άνθρωπος του αθλητισμού με τις σκέψεις που κάνει η κυβέρνηση. Από που κι ως που να σταματήσει κάθε αθλητική δραστηριότητα; Θα τιμωρηθούν οι χούλιγκανς αν σταματήσει ο αθλητισμός για έναν μήνα; Πως ακριβώς θα γίνει αυτό; Νομίζει κανείς στην κυβέρνηση πως οι... μπαχαλάκηδες των γηπέδων ενδιαφέρονται για το αποτέλεσμα ενός αγώνα;

Δεν είναι λύση, αλλά ανικανότητα. Ανικανότητα να βρουν όσους εξακολουθούν να διαλύουν τον αθλητισμό και να τους σταματήσουν. Ανικανότητα μιας ολόκληρης κυβέρνησης να σταματήσει τα φαινόμενα βίας. Κανείς δε θα πονέσει εκτός από τους ίδιους τους αθλητές, τα σωματεία που θα χάσουν έσοδα, τα media που αντί να ασχολούμαστε με τα παιχνίδια θα ασχολούμαστε με... αστυνομικό ρεπορτάζ.

Αμ το άλλο. Να κλείσουν λέει οι θύρες των οργανωμένων οπαδών. Δηλαδή θα κλείσει η θύρα των οργανωμένων οπαδών του Παναιτωλικού και της Λαμίας και θα πάψει να υπάρχει ο χουλιγκανισμός και τα επεισόδια.

Θα έκλειναν τη Βουλή;

Αμφιβάλλω αν τα στελέχη της κυβέρνησης έχουν την παραμικρή ιδέα από αθλητισμό, από ποδόσφαιρο, από συμπεριφορά πολλών που βρίσκονται στις εξέδρες και την παραβατική τους στάση, ακόμα και από την παραβατική στάση που δείχνει η ίδια η αστυνομία πολλές φορές. Αμφιβάλλω αν έχουμε ανθρώπους ικανούς να σταματήσουν όλο αυτό που συμβαίνει.

Επεισόδια, Ρέντη © Intime

Αν δηλαδή βρεθούν έξω από τη Βουλή εκατό άτομα και αρχίζουν να πετάνε μολότοφ προς τις δυνάμεις των ΜΑΤ, ποια θα είναι η λύση της κυβέρνησης; Να κλείσει τη Βουλή για έναν μήνα μέχρι να καλμάρει το πλήθος;

Ας βρουν άλλες λύσεις, ας ζητήσουν βοήθεια από άλλες χώρες που τα έχουν καταφέρει, ας αποφασίσουν τι ακριβώς αθλητισμό θέλουμε. Ας κοιτάξουν το πρόβλημα στα μάτια και να το λύσουν όσο η μπάλα κυλάει. Και όχι να αποφασίσουν και να διατάξουν την παύση σε όλα. Αυτό είναι ημίμετρο. Κι εδώ θέλουμε μέτρα. Αληθινά μέτρα.