Αλλάζει ο ποινικός κώδικας για τη βία στα γήπεδα: Σκέψη για αυστηρότερες ποινές, χωρίς αναστολή και τσουχτερά πρόστιμα

Αλλάζει ο ποινικός κώδικας για τη βία στα γήπεδα: Σκέψη για αυστηρότερες ποινές, χωρίς αναστολή και τσουχτερά πρόστιμα

Sportal newsroom 14:49 - 14.08.2023 / Ανανεώθηκε: 15:01 - 14.08.2023

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη θα συναντηθεί με τους Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ για την καταπολέμηση της βίας.

Συσκέψεις επί συσκέψεων έχουν γίνει για την αντιμετώπιση της βίας κι αποτέλεσμα δεν έχει υπάρξει.

Απαιτείται αποφασιστικότητα και σκληρές ποινές, ώστε να μην νιώθουν οι χούλιγκαν ότι τίποτα δεν μπορεί να τους σταματήσει.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το προσεχές διάστημα θα συναντηθεί με το Big 4 στο Μέγαρο Μαξίμου. Παρών θα είναι φυσικά ο πρόεδρος της UEFA, ο Αλεξάντερ Τσέφεριν, οι συναρμόδιιοι Υπουργοί και οι ιδιοκτήτες του Παναθηναϊκού, του Ολυμπιακού, τη ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ και θα συζητηθούν διάφορα θέματα για να μπει επιτέλους ένα φρένο στη βία. Στόχος είναι να υπάρξει ταχύτητα στη δράση της κυβέρνησης και των συλλόγων και φυσικά αποτελεσματικότητα.

Ο Μητσοτάκης θα επιδιώξει τον βέλτιστο συντονισμό όλων στην εξεύρεση πιο αποτελεσματικών λύσεων, αλλά και την εφαρμογή του νόμου του 2022 για τη λειτουργία των συνδέσμων και κυρίως μετά τις «αδελφοποιήσεις», που παίρνουν διαστάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Μετά και τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη, μία από τις σκέψεις είναι στις επικείμενες αλλαγές του Ποινικού Κώδικα, να καταργηθεί το δικαίωμα αναστολής έκτισης της ποινής για όσους προκαλούν σωματικές βλάβες σε συμπλοκές οπαδών, ώστε να καταλήγουν αυτόματα στη φυλακή.

Επίσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιβάλλεται μεγάλο πρόστιμο, η μη καταβολή του οποίου θα οδηγεί αυτομάτως σε μπλοκάρισμα του ΑΦΜ του καταδικασμένου οπαδού. Φυσικά ένας από στους στόχους είναι και να εκτίει τον πραγματικό χρόνο της ποινής κάποιος, διότι στην παρούσα φάση μειώνεται από αναστολές και ημέρες εργασίας στα κρατητήρια, με αποτέλεσμα οι δράστες να βρίσκονται σύντομα εκτός φυλακής.

Η διεύρυνση, μάλιστα, του χρόνου παραμονής στη φυλακή, μέσω της αυστηροποίησης των προϋποθέσεων που θέτει ο νόμος για την αποφυλάκιση είναι δεδομένο ότι θα προωθηθεί.