Ριστόφσκι: «Κολασμένο το γήπεδο της ΑΕΚ, δεν θα μας περιμένουν με λουλούδια στη ρεβάνς»

Ριστόφσκι: «Κολασμένο το γήπεδο της ΑΕΚ, δεν θα μας περιμένουν με λουλούδια στη ρεβάνς»

Γιώργος Σακελλαρίου 13:36 - 14.08.2023 / Ανανεώθηκε: 13:53 - 14.08.2023

Ο άσος της Ντιναμό Ζάγκρεμπ Στέφαν Ριστόφσκι αναφέρθηκε σε όσα συνέβησαν στη Νέα Φιλαδέλφεια με τη δολοφονία του οπαδού της ΑΕΚ Μιχάλη Κατσούρη και μίλησε για τα δύο ματς που έρχονται με την Ένωση για το Champions League.

Ο Στέφαν Ριστόφσκι, ο 31χρονος δεξιός μπακ της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, παραχώρησε μεγάλη συνέντευξη στη Jutarnji List.

Ο διεθνής Σκοπιανός αμυντικός αναφέρθηκε στο χάος που επικράτησε την προηγούμενη Δευτέρα στην Αθήνα και τα επεισόδια που προκάλεσαν οι Bad Blue Boys, όπου δολοφονήθηκε ο Μιχάλης Κατσούρης. Ο Ριστόφσκι καταδίκασε τη βία, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Μιχάλη και τόνισε ότι η ΑΕΚ Είναι ο δυσκολότερος αντίπαλος που θα μπορούσε να βρει στον δρόμο της η ομάδα της Κροατίας.

Αναλυτικά όσα είπε ο Ριστόφσκι:

Ένα ματς που θα γραφτεί με μαύρα γράμματα στην ιστορία για πάντα

-Ποια είναι η κατάσταση στην ομάδα, σε έχει κλονίσει ήδη ιστορία με την ΑΕΚ;

«Ναι, σίγουρα, δεδομένου ότι συνέβησαν τέτοια πράγματα. Συγκλονιστικό, όπως και να το δεις. Στο τέλος, πρέπει να παίξεις έναν αγώνα, γιατί η ζωή συνεχίζεται, αλλά ένα ματς που θα γραφτεί με μαύρα γράμματα στην ιστορία για πάντα».

Εκείνη τη μέρα, μετά από μια τέτοια τραγωδία, δεν έπρεπε να παίξουμε, αυτό είναι σίγουρο. Η μόνη λογική κίνηση έγινε. Και να θέλαμε, η ΑΕΚ δεν θα το δεχόταν με κανένα τίμημα

-Πώς βίωσες την όλη κατάσταση στην Αθήνα;

«Ήταν συγκλονιστικό, δεν μπορώ να πω ότι το ζήσαμε φυσιολογικά. Την Τρίτη ξυπνήσαμε και υπήρχαν μηνύματα, εφημερίδες, σάιτ, διαβάζεις, ακολουθείς, δεν μπορείς να απομονωθείς. Έπρεπε να μας κλείσουν στο ξενοδοχείο, μας πήγαν με ειδικά μέτρα στο αεροδρόμιο. Δύσκολο, λυπηρό, απαίσιο. Θα ήθελα επίσης να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες του θύματος. Είναι λυπηρό να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Όταν ταξιδεύουμε σε όλη την Ευρώπη, εκπροσωπούμε όλοι τη Ντιναμό, δεν έχει σημασία αν είναι οπαδός, παίκτης, δημοσιογράφος. Αλλά, αν με ρωτάτε ήδη, όχι, εκείνη τη μέρα, μετά από μια τέτοια τραγωδία, δεν έπρεπε να παίξουμε, αυτό είναι σίγουρο. Η μόνη λογική κίνηση έγινε. Και να θέλαμε, η ΑΕΚ δεν θα το δεχόταν με κανένα τίμημα».

-Πόσο μπορεί να σας ταρακουνήσει αυτή η κατάσταση;

«Καθώς πλησιάζει ο αγώνας, κοιτάμε τις αναλύσεις, μαθαίνουμε λεπτομέρειες, αλλά όταν ξέρεις ότι θα παιχτεί το ματς, δεν υπάρχει τίποτα να σκεφτείς. Υπήρχαν συγκλονιστικές σκηνές, αλλά πρέπει να βγούμε και να νικήσουμε. Απλώς, αυτό που έγινε έγινε εκτός γηπέδου και τώρα στο γήπεδο πρέπει να το ξεχάσουμε και να παρουσιάσουμε την πραγματική Ντιναμό».

-Για την Τρίτη και το Σάββατο, θα χρειαστείτε έναν δυνατό χαρακτήρα. Μιλάτε με τους νεότερους παίκτες;

«Όλοι γνωρίζουμε ότι θα είναι μια κολασμένη ατμόσφαιρα, αλλά τους λέμε ότι αν θέλετε να πάτε παρακάτω πρέπει να ξεπεράσετε τέτοια εμπόδια».

-Είσαι δέκα μέρες χωρίς παιχνίδια, πόσο μπορεί αυτό να επηρεάσει την απόδοση;

«Δεν ξέρω, όταν παίζεις κάθε 3-4 μέρες, υπάρχουν ιστορίες ότι είσαι κουρασμένος, όταν δεν παίζεις δέκα μέρες, αποδεικνύεται ότι δεν είμαστε σε ρυθμό. Όπως και να έχει, το ματς είναι ματς. Άλλωστε, δεν ξεκίνησε το πρωτάθλημα και για την ΑΕΚ. Ειλικρινά, ούτε καν το σκεφτόμαστε και ανυπομονούμε να βγούμε στο γήπεδο.

-Τώρα είχατε πολύ χρόνο να αναλύσετε. Τι ομάδα είναι οι Έλληνες;

«Η ΑΕΚ είναι μεγάλη ομάδα. Σε ό,τι με αφορά, ο πιο δύσκολος αντίπαλος που θα μπορούσαμε να έχουμε. Έχουν 90% έμπειρους παίκτες, ένας Νοτιοαμερικανός (σ.σ. Αλμέιδα) είναι ο προπονητής, παίζουν πρέσινγκ σε όλο το γήπεδο, έχουν μαχητικό πνεύμα, δηλαδή ένα απαιτητικό ποδόσφαιρο που τους έφερε τον τίτλο. Άλλωστε έχουν νέο γήπεδο, κολασμένη ατμόσφαιρα. Αλλά μην λέμε ψέματα στον εαυτό μας. Αν θέλουμε να παίξουμε στο Τσάμπιονς Λιγκ, πρέπει να ξεπεράσουμε τέτοιους αντιπάλους. Είμαστε η Ντιναμό κι έτσι πρέπει να συμπεριφερόμαστε. Σε όλη την ιστορία, η Ντιναμό έχει δείξει χαρακτήρα και δύναμη. Και δεν υπάρχει χώρος για φόβο».

-Σκέφτεστε μια επιστροφή, που θα μπορούσε να περάσει σε καυτή ατμόσφαιρα;

«Σίγουρα δεν θα μας καλωσορίσουν με λουλούδια, αλλά μου αρέσει, μου αρέσει αυτή η ατμόσφαιρα, είναι σπάνιο εδώ. Θα είναι ωραίο κι ελπίζω να ρίξουμε στην άκρη τα πάντα γύρω από αυτό το ματς, ότι θα μοιάσουμε όπως πρέπει να είναι η Ντιναμό. Οι αγώνες είναι ανοιχτοί, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, δεν πρέπει να βιαστούμε πολύ, αλλά φυσικά θα πάμε για την πρόκριση. Αυτό είναι το μόνο πράγμα που μας ενδιαφέρει».

-Πολλοί θα πουν ότι ακόμη και το Γιουρόπα Λιγκ δεν πρέπει να χαθεί. Τι γνώμη έχετε για αυτό;

«Ειλικρινά, δεν το σκέφτομαι καν αυτό το σενάριο γιατί ξέρω ότι έχουμε ποιότητα. Αν υπήρχε μια νέα γενιά εδώ τώρα, θα ήμουν ειλικρινής και θα έλεγα ότι δεν έχουμε τίποτα να ζητήσουμε, αλλά δεν είναι έτσι: η μισή ομάδα παίζει για τις εθνικές, τα παιδιά ήταν δεύτεροι και τρίτοι στον κόσμο. Ρίξτε μια ματιά στην ιστορία της Ντιναμό, στην έννοια της Ντιναμό, στη σκέψη της Ντιναμό και θα καταλάβετε ότι μας ενδιαφέρει μόνο το Champions League».