Θεόδωρος Πάγκαλος: Πως η κόντρα με τον Παναθηναϊκό πατέρα του τον έκανε Ολυμπιακό (vid)

Θεόδωρος Πάγκαλος & Νίκος Αλέφαντος

i

©Intime

Θεόδωρος Πάγκαλος: Πως η κόντρα με τον Παναθηναϊκό πατέρα του τον έκανε Ολυμπιακό (vid)

Sportal newsroom 15:28 - 31.05.2023

Ο πρώην υπουργός, Θεόδωρος Πάγκαλος, έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη (31/05) σε ηλικία 84 ετών, όπως γνωστοποίησε η οικογένειά του μέσω των social media. Το «μαζί τα φάγαμε» και η σχέση του με τον Ολυμπιακό.

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 85 ετών ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Πάγκαλος όπως ανακοίνωσε η ίδια του η οικογένεια.

Ποιος ήταν ο Θεόδωρος Πάγκαλος

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος γεννήθηκε στην Ελευσίνα στις 17 Αυγούστου 1938. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Οικονομικά (Διδάκτωρ των Οικονομικών Επιστημών) στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού Ι (Πάνθεον Σορβόνη) με υποτροφία της Γαλλικής Κυβερνήσεως. Με σημαντική δράση στο φοιτητικό κίνημα και ιδρυτικό μέλος της Νεολαίας Λαμπράκη, διαδραμάτισε ενεργό ρόλο στον αντιδικτατορικό αγώνα με αποτέλεσμα να του αφαιρεθεί η ελληνική ιθαγένεια από την χούντα το 1968.

Διετέλεσε Υφυπουργός Εμπορίου (1982), Υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρωπαϊκής Κοινότητας (1984), Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών (1985-1989). Κατά την περίοδο 1989 μέχρι 1993 ορίστηκε Αντιπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Τον Ιούνιο 2003 ορίσθηκε εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. 

Το Νοέμβριο του 2004 ορίσθηκε Συντονιστής της προεκλογικής εκστρατείας του ΠΑΣΟΚ. Επανεκλέχθηκε μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και ορίσθηκε αρμόδιος του Τομέα Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Πολιτικής Καταναλωτών. Στη συνέχεια ανέλαβε την ευθύνη του Τομέα Αυτοδιοίκησης, Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης ενώ σήμερα προΐσταται στον νευραλγικό Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής, Ασφάλειας και Άμυνας.

Η ιστορική ατάκα του Πάγκαλου: «Μαζί τα φάγαμε»

Ηταν μια φράση η οποία ειπώθηκε σε μια ταραγμένη περίοδο, με την Ελλάδα να είναι στο ξεκίνημα μιας μακράς περιπέτειας που συνεχίζεται ακόμη. Ηταν η πλήρης ομολογία, με κάθε ειλικρίνεια από τον Θεόδωρο Πάγκαλο, του πελατειακού κράτους, της αναξιοκρατίας, του ρουσφετιού πάνω στο οποίο οικοδομήθηκε η τρίτη ελληνική δημοκρατία. Μια ιστορική φράση, μια ατάκα που χαρακτηρίστηκε ως η ατάκα της δεκαετίας και συναγωνίζεται αυτήν του Γιώργου Παπανδρέου «λεφτά υπάρχουν».

«Ο πατέρας μου έπαιζε ποδόσφαιρο όταν ήταν μικρός στον Παναθηναϊκό και ήταν φανατικός κι έτσι εγώ έγινα Ολυμπιακός»

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος υπήρξε υποστηρικτής του Ολυμπιακού, καθώς όπως είχε τονίσει ο ίδιος σε παλαιότερη συνέντευξή του, ο πατέρας του έπαιζε ποδόσφαιρο όταν ήταν μικρός στον Παναθηναϊκό και ήταν φανατικός.

«Ναι, είμαι Ολυμπιακός. Για παράξενους λόγους έχω γίνει Ολυμπιακός. Τότε υπήρχαν τρία πρωταθλήματα στην Ελλάδα, Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, και οι τρεις πρώτοι έπαιζαν μεταξύ τους και έβγαινε ο πρωταθλητής. Ο Πανελευσινιακός έπαιζε τότε με τον Φωστήρα, με την Προοδευτική, τον Ολυμπιακό και τον Εθνικό. Οι Ολυμπιακοί ήταν εχθροί μας. Παίζαμε εναντίον τους. Και για αυτό τον λόγο, ως δεύτερη ομάδα, όταν δεν τους κάλυπτε ο Πανελευσινιακός, οι Ελευσίνιοι ήταν υπέρ του Παναθηναϊκού ή οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία ήταν υπέρ της ΑΕΚ. 

Εγώ όμως, επειδή ο πατέρας μου έπαιζε ποδόσφαιρο όταν ήταν μικρός στον Παναθηναϊκό και ήταν φανατικός, είχα γίνει Ολυμπιακός, για να πάω κόντρα στον πατέρα μου, και πραγματικά έμεινα έκτοτε φανατικός και ξέρεις ότι κόμμα μπορεί να αλλάξει κανείς, ομάδα δεν αλλάζει ποτέ. Είμαι πάντα οπαδός του Ολυμπιακού και πηγαίνω και στο "Καραϊσκάκης"», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.