Ένα διαστημικό Peugeot INCEPTION CONCEPT
i

© STELLANTIS

Ένα διαστημικό Peugeot INCEPTION CONCEPT

Δημήτρης Μπαλής 14:02 - 08.01.2023

Το όραμα της γαλλικής μάρκας για τα μελλοντικά ηλεκτρικά οχήματα.

Το 2023, ολόκληρη η γκάμα της Peugeot θα είναι εξηλεκτρισμένη και τα επόμενα δύο χρόνια θα λανσαριστούν πέντε νέα 100% ηλεκτρικά μοντέλα. Ο στόχος της γαλλικής μάρκας είναι να γίνει η Peugeot η κορυφαία ηλεκτρική μάρκα στην Ευρώπη μέχρι το 2030.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η αποκάλυψη του πρωτότυπου INCEPTION CONCEPT, που ανοίγει τον δρόμο για έναν ριζικό μετασχηματισμό της μάρκας.

Το Peugeot INCEPTION CONCEPT εισάγει μια νέα, απλούστερη και πιο εκλεπτυσμένη σχεδιαστική γλώσσα για τη μάρκα, η οποία θα παρουσιαστεί σε μελλοντικά μοντέλα από το 2025. Στο μπροστινό μέρος, δεσπόζει το γυάλινο στοιχείο με το μεγάλο λογότυπο στο κέντρο, καθώς και τα νύχια της Peugeot που αποτελούν τα φώτα.

Στο πλάι οι πόρτες είναι σκαμμένες, ενώ μια TECH BAR διατρέχει οριζόντια το στρώμα της πόρτας. Αυτή η flush οθόνη εκπέμπει διαφορετικά μηνύματα στο εξωτερικό του αυτοκινήτου, όταν ο οδηγός και οι επιβάτες το πλησιάζουν. Η τεχνητή νοημοσύνη που διαθέτει το αυτοκίνητο, καθιστά δυνατή την αναγνώριση του οδηγού προκειμένου να ρυθμιστούν οι επιλογές άνεσης (στάση καθίσματος, θερμοκρασία, τρόπος οδήγησης και προτιμήσεις πολυμέσων) που επιθυμεί κάθε επιβάτης. Επιπλέον, η TECH BAR εμφανίζει και το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας και φιλοξενεί πολλούς αισθητήρες και ραντάρ.

Ο τολμηρός σχεδιασμός του INCEPTION CONCEPT ενσωματώνει 7,25 τ.μ. γυάλινης επιφάνειας, δημιουργώντας, ουσιαστικά, μια γυάλινη κάψουλα για την καμπίνα επιβατών. Όλα τα τζάμια (παρμπρίζ, πλαϊνά παράθυρα και τέταρτα παράθυρα) είναι κατασκευασμένα από γυαλί. Το γυαλί διατηρεί τις εξαιρετικές θερμικές του ιδιότητες και επωφελείται από μια επεξεργασία πολλαπλών χρωμάτων (επεξεργασία με οξείδια μετάλλων), μια διαδικασία που χρησιμοποιήθηκε αρχικά για τις προσωπίδες των κρανών αστροναυτών από τη NASA.

Επίσης, το χρώμα του αμαξώματος είναι μονής επίστρωσης, που σημαίνει ότι καταναλώνεται πολύ λιγότερη ενέργεια κατά την εφαρμογή του.

Το INCEPTION CONCEPT έχει δοθεί η σιλουέτα ενός χαμηλού σαλούν (1,34 μ. ύψος), με 5 μ. μήκος. Βασίζεται στην πλατφόρμα STLA Large, μία από τις τέσσερις μελλοντικές πλατφόρμες «BEV-by-design» του ομίλου Stellantis. Η άφιξη αυτής της νέας σειράς πλατφορμών από το 2023 θα φέρει επανάσταση στα PEUGEOT του αύριο. Σχεδιασμένα ειδικά για ηλεκτροκίνηση, προσφέρουν σημαντικές διαφορές ως προς την αρχιτεκτονική που επέτρεψαν στους σχεδιαστές να αναμορφώσουν πλήρως τον χώρο επιβατών του Peugeot INCEPTION CONCEPT.

Το 100% ηλεκτρικό πρωτότυπο είναι εξοπλισμένο με τεχνολογία 800V. Η μπαταρία 100 kWh του επιτρέπει να διανύει 800 χλμ. με μία μόνο φόρτιση, με εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση μόλις 12,5 kWh ανά 100 χλμ. Το INCEPTION CONCEPT είναι ικανό να προσθέσει αυτονομία 30 χλμ. σε ένα λεπτό ή 150 χλμ. σε πέντε λεπτά και μπορεί επίσης να επαναφορτιστεί ασύρματα, επαγωγικά.

Δύο συμπαγείς ηλεκτροκινητήρες, ο ένας μπροστά και ο άλλος πίσω, δημιουργούν τετρακίνηση, με τη συνδυασμένη ισχύ να είναι κοντά στους 680 ίππους (500 kW), επιτρέποντάς του να επιταχύνει στα 0-100 χλμ./ώρα σε λιγότερο από τρία δευτερόλεπτα.

Με το νέο σύστημα ελέγχου Hypersquare, το πρωτότυπο προσφέρει μια ευέλικτη οδηγική εμπειρία και πιο διαισθητικό i-Cockpit. Εμπνευσμένο από βιντεοπαιχνίδια, το σύστημα ελέγχου Hypersquare καταργεί το συμβατικό τιμόνι υπέρ των ψηφιακών ηλεκτρικών χειριστηρίων και της τεχνολογίας steer-by-wire.

Το κέντρο του Hypersquare είναι μια οθόνη τύπου tablet, αφιερωμένη στη διανομή πληροφοριών ελέγχου. Τα εικονογράμματα για τα διάφορα χαρακτηριστικά (κλιματισμός, ένταση ραδιοφώνου, ADAS κ.λπ.) εμφανίζονται στα δύο πλαϊνά πάνελ για διευκόλυνση της πρόσβασης στο επιλεγμένο χειριστήριο, το οποίο βρίσκεται μέσα στις κυκλικές εσοχές και λειτουργεί μόνο μετακινώντας τον αντίχειρα, ώστε να μένουν τα χέρια πάντα στο τιμόνι.

Η επόμενη γενιά i-Cockpit περιλαμβάνει επίσης την πλατφόρμα τεχνολογίας Stellantis STLA SmartCockpit και το STLA AutoDrive, επιτρέποντας την αυτόνομη οδήγηση Επιπέδου 4. Σε αυτή τη περίπτωση, το Hypersquare ανεβαίνει προς τα πάνω και μια μεγάλη πανοραμική οθόνη σηκώνεται από το πάτωμα για να προσφέρει μια νέα εμπειρία στο χώρο επιβατών.

Στόχος της Peugeot είναι να παρουσιάσει το Hypersquare σε ένα όχημα επόμενης γενιάς στη γκάμα, πριν από το τέλος της δεκαετίας.

Το Peugeot INCEPTION CONCEPT διαθέτει ένα μίνιμαλ κόκπιτ, ενώ χρησιμοποιούνται ανακυκλωμένα υλικά από 100% πολυεστερικό ύφασμα.

Εν αναμονή των λανσαρισμάτων της Peugeot, ώστε να δούμε ποια από τα χαρακτηριστικά του INCEPTION CONCEPT, θα περάσουν σε μοντέλα παραγωγής.

Tags: