Η κοινότητα της F1 «αποχαιρετά» τον Ζιλ Ντε Φεράν

Ζιλ Ντε Φεράν

i

©McLaren

Η κοινότητα της F1 «αποχαιρετά» τον Ζιλ Ντε Φεράν

Άγγελος Φραγκισκάτος 23:29 - 30.12.2023 / Ανανεώθηκε: 23:33 - 30.12.2023

Η είδηση του θανάτου του Ζιλ Ντε Φεράν, προκάλεσε σοκ στην κοινότητα Formula 1 και των αγώνων, με τα social media να γεμίζουν από μηνύματα αποχαιρετισμού.

Ο πρώην οδηγός-και δύο φορές πρωταθλητής- της Formula Indy-, και νικητής του Indianapolis 500, Ζιλ Ντε Φεράν πέθανε σε ηλικία 56 ετών από καρδιακή ανακοπή. 

Θρύλος του βραζιλιάνικου μηχανοκίνητου αθλητισμού-γεννημένος στη Γαλλία αλλά με βραζιλιάνικη υπηκοότητα-, συνολικά, ο συγκέντρωσε 12 νίκες και 21 pole position στο Cart/Indy, όπου αγωνίστηκε για εννέα σεζόν (από το 1995 έως το 2003). 

Η κορύφωση της καριέρας του ήταν στην τελική ευθεία, μεταξύ 2000 και 2003, όταν οδήγησε για την «Penske». Από το 2018, ο Βραζιλιάνος εργάζεται στη McLaren, στη Formula 1. Έγινε αθλητικός διευθυντής της ομάδας και, το 2023, εργάστηκε ως σύμβουλος.

Μάλιστα η είδηση του θανάτου του Ντε Φεράν, προκάλεσε σοκ στην κοινότητα της Formula 1 και των αγώνων, με τα social media να γεμίζουν από μηνύματα αποχαιρετισμού. 

Οι ομάδες του παγκόσμιου πρωταθλήματος, Williams, Haas, Aston Martin, Ferrari, Sauber, McLaren και Mercedes απέτισαν επίσης φόρο τιμής στον Ντε Φεράν με επίσημες ανακοινώσεις τους. 

«Δεν έχω λόγια. Είναι μια πολύ λυπηρή μέρα. Σε ευχαριστώ για τις στιγμές που μοιραστήκαμε, που ολόψυχα με δίδαξες πώς να αγωνίζομαι στα οβάλ, και για τις αμέτρητες αναμνήσεις που δημιουργήσαμε μαζί. Θα μας λείψεις Ζιλ», έγραψε ο Φερνάντο Αλόνσο.

Ο επικεφαλής της McLaren, Αντρέα Στέλλα ανέφερε: «Ο θάνατος του Ζιλ άφησε ένα βαθύ κενό στην αγωνιστική κοινότητα και σε εμάς στη McLaren. Είμαστε συγκλονισμένοι και βαθιά λυπημένοι από αυτή την απώλεια και θα είμαστε για πάντα ευγνώμονες για την ανεκτίμητη συμβολή του στην επιτυχία της ομάδας μας. 

Ο Ζιλ ήταν ένας προσωπικός φίλος, ένας άνθρωπος απαράμιλλης ακεραιότητας και ένα παράδειγμα του πώς ένας σκληρός και ανταγωνιστικός αγωνιζόμενος μπορεί παράλληλα να επιδεικνύει σεβασμό και ανθρωπιά. 

Ο Ζιλ διέθετε το πιο λαμπρό μυαλό και ήταν στοχαστής με μοναδικό εύρος γνώσεων, οδηγούμενος από την περιέργεια και την αυστηρότητα. Η τεράστια θετική του επίδραση έγινε αισθητή από όλους όσοι εργάστηκαν δίπλα του. Θα μας λείψει τόσο πολύ». 

Και ο Ζακ Μπράουν έγραψε: «Η είδηση του θανάτου του Ζιλ μας αφήνει συντετριμμένους. Ο Ζιλ δεν ήταν μόνο ένας αγαπημένος φίλος αλλά και ένας ατρόμητος αγωνιζόμενος, του οποίου το πάθος και η αποφασιστικότητα στην πίστα μας ενέπνευσαν όλους. 

Έχω τρέξει με τον Ζιλ σε όλο τον κόσμο και τον παρακολούθησα να κερδίζει μερικούς από τους μεγαλύτερους αγώνες. Ο καιρός του μαζί μας εδώ στη McLaren Racing ήταν καθοριστικός για την μας εξέλιξή μας, ιδιαίτερα τον περασμένο χρόνο για την αγωνιστική ανάκαμψή μας. Η κληρονομιά του θα συνεχίσει να διαμορφώνει το μέλλον της ομάδας μας».