Νικητής του Sprint Shootout ο Νόρις

Λάντο Νόρις

i

©McLaren

Νικητής του Sprint Shootout ο Νόρις

Άγγελος Φραγκισκάτος 17:34 - 04.11.2023 / Ανανεώθηκε: 18:51 - 04.11.2023

Ο Λάντο Νόρις κέρδισε το Sprint Shootout και θα εκκινήσει από την πρώτη θέση τον Αγώνα Σπριντ, αφήνοντας πίσω του για μόλις 61 χιλιοστά του δευτερολέπτου τον Μαξ Φερστάπεν.

Το Sprint Shootout του Βραζιλιάνικου γκραν πρι διεξήχθη με ηλιόλουστο καιρό, σε αντίθεση με τις χθεσινές κατατακτήριες δοκιμές (3/11) που η καταιγίδα έφερε το τέλος της διαδικασίας, με τέσσερα λεπτά να απομένουν.  

Νικητής στο Sprint Shootout ήταν ο Λάντο Νόρις της McLaren, ο οποίος επιβεβαίωσε την ταχύτητα του και θα εκκινήσει από την πρώτη θέση του Αγώνα Σπριντ. Δίπλα του στη πρώτη σειρά εκκίνησης θα βρίσκεται ο Μαξ Φερστάπεν, ενώ η έτερη Red Bull του Σέρχιο Πέρες κατετάγη στη 3η θέση.   

Θυμίζουμε πως βάσει των κανονισμών όλα τα μονοθέσια σε SQ1 και SQ2 πρέπει υποχρεωτικά να χρησιμοποιήσουν τη μεσαία γόμα ελαστικών της Pirelli. Με την έναρξη του πρώτου σκέλους οι Red Bull των Μαξ Φερστάπεν και Σέρχιο Πέρες έκαναν το 1-2, με τον Ολλανδό να είναι μπροστά από τον Μεξικανό. 

Λίγο μετά οι Κάρλος Σάνιθ και Λιούις Χάμιλτον έριξαν τον Φερστάπεν από την κορυφή της κατάταξης. Ωστόσο το πρώτο σκέλος της διαδικασίας σημαδεύτηκε από την σύγκρουση του Εστεμπάν Οκόν με τον Φερνάντο Αλόνσο. 

Ο Γάλλος οδηγός της Alpine πάτησε πάνω στα κερμπ και έχασε τον έλεγχο του μονοθεσίου του, με αποτέλεσμα να χτυπήσει τον μπροστινό αριστερό τροχό της Aston Martin του Ισπανού και στη συνέχεια να πέσει πάνω στον προστατευτικό τοίχο. Κανείς από τους δύο, ευτυχώς, δεν τραυματίστηκε, αλλά είναι άγνωστο ακόμη αν θα είναι σε θέση να επισκευάσουν έγκαιρα τις ζημιές ενόψει του αποψινού Σπριντ. 

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η περίοδος να διακοπεί οριστικά στα τελευταία 33 δευτερόλεπτα με κόκκινη σημαία. Έτσι οι πέντε οδηγοί που έμειναν εκτός συνεχείας ήταν οι Εστεμπάν Οκόν (Alpine), Λανς Στρολ (Aston Martin), Γκουάνγιου Ζου (Alfa Romeo), Άλεξ Άλμπον (Williams) και Λόγκαν Σάρτζεντ (Williams). 

Το δεύτερο σκέλος ξεκίνησε με καθυστέρηση, καθώς έπρεπε να κατασκευαστούν οι μπαριέρες, μετά την έξοδο του Οκόν. Ο Αλόνσο είχε υποστεί μεγάλη ζημία στο μονοθέσιό του, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συνεχίσει στο SQ2.  Με την έναρξη της διαδικασίας ο Φερστάπεν έκανε τον ταχύτερο χρόνο και βρέθηκε μπροστά από τους Κάρλος Σάινθ, Σέρχιο Πέρες και Σαρλ Λεκλέρ.  

Στο τέλος οι οδηγοί έκαναν και δεύτερη χρονομετρημένη προσπάθεια, με τον Λάντο Νόρις να παίρνει την πρώτη θέση και τον Σέρχιο Πέρες να ακολουθεί στη δεύτερη.   

Οι πέντε οδηγοί που αποκλείστηκαν ήταν οι Κέβιν Μάγκνουσεν (Haas), Νίκο Χούλκενμπεργκ (Haas), Πιερ Γκασλί (Alpine), Βάλτερι Μπότας (Alfa Romeo) και φυσικά ο Φερνάντο Αλόνσο (Aston Martin) που δεν αγωνίστηκε. 

Στο τρίτο σκέλος οι οδηγοί ήταν υποχρεωμένοι να βάλουν την μαλακή γόμα ελαστικών. Στα πρώτα 4,5 λεπτά του οκταλέπτου κανένας οδηγός δεν μπήκε στη πίστα, καθώς έμειναν στα γκαράζ των ομάδων τους.   

Κάπως έτσι όλοι οι οδηγοί είχαν ένα γύρο στη διάθεσή τους. Ο Λάντο Νόρις της McLaren ήταν ταχύτερος στη διαδικασία και θα εκκινήσει από την πρώτη θέση στον Αγώνα Σπριντ. Στη 2η θέση ήταν ο Μαξ Φερστάπεν, ενώ στη 3η θέση βρέθηκε η έτερη Red Bull του Σέρχιο Πέρες. 

Ακολούθησαν οι Τζορτζ Ράσελ (Mercedes), Λιούις Χάμιλτον (Mercedes), Γιούκι Τσουνόντα (AlphaTauri), Σαρλ Λεκλέρ (Ferrari), Ντάνιελ Ρικάρντο (AlphaTauri), Κάρλος Σάινθ (Ferrari) και Όσκαρ Πιάστρι (McLaren). 

Η δράση της Formula 1 συνεχίζεται με τον Αγώνα Σπριντ που θα ξεκινήσει στις 20:30 ώρα Ελλάδας.

Tags: