Ο Μαζέπιν δικαιώθηκε από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Νικίτα Μαζέπιν

i

©Haas

Ο Μαζέπιν δικαιώθηκε από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο πρώην οδηγός της Haas, Νικίτα Μαζέπιν κατάφερε να άρει τις κυρώσεις που είχε επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση εναντίον του.

Το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης δικαίωσε την Τετάρτη (20/3) τον Νικίτα Μαζέπιν, ο οποίος προσπάθησε να ανατρέψει τις κυρώσεις της ΕΕ, που του επιβλήθηκαν ως μέρος της λίστας κυρώσεων για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Μαζέπιν και ο πατέρας του Ντμίτρι είχαν επισημανθεί ως άτομα που υπόκεινταν σε περιοριστικά μέτρα, τα οποία περιλάμβαναν το πάγωμα κεφαλαίων και την απαγόρευση εισόδου στο έδαφος των κρατών μελών.

Αυτή η απόφαση ήρθε λίγο μετά τον απομάκρυνση του Μαζέπιν από τη Haas την σεζόν του 2022, όταν η αμερικανική ομάδα ανακοίνωσε ότι είχε τερματίσει το συμβόλαιό του και αυτό του χορηγού της «Uralkali», λόγω της εισβολής.

Ο Μαζέπιν, ο οποίος έκτοτε επέστρεψε στους αγώνες στην ασιατική σειρά Le Mans, πίεζε εδώ και καιρό να διαγραφεί από τις λίστες κυρώσεων σε όλο τον κόσμο, αλλά δεν τα κατάφερε.

©Haas

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση άλλαξε τη στάση της και είπε ότι ο Μαζέπιν θα πρέπει να αφαιρεθεί από τη λίστα κυρώσεων, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία για δεσμούς με τον πατέρα του πέρα ​​από οικογενειακούς δεσμούς. Και ενώ η επιχείρηση «Uralkali» του πατέρα του είχε χρηματοδοτήσει τις αγωνιστικές του δραστηριότητες στο παρελθόν, η υποστήριξή της δεν ήταν πλέον παράγοντας αφού είχε χάσει την ορμή του στη Haas.

«Η οικογενειακή σχέση με τον πατέρα του, τον Ρώσο επιχειρηματία Ντμίτρι Μαζέπιν, δεν αρκεί για να θεωρηθεί ότι συνδέεται με τον πατέρα του από κοινά συμφέροντα και, ως εκ τούτου, για να διατηρηθεί σε αυτούς τους καταλόγους», ανέφερε το δικαστήριο.

Ο Ρώσος πιλότος χαιρέτισε την κίνηση, παρόλο που θεωρείται απίθανο να αλλάξει κάτι ουσιαστικά στην προσπάθειά του να επιστρέψει στην Formula 1.

«Είμαι πολύ ενθαρρυμένος από τη σημερινή απόφαση και είμαι ευγνώμων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη δίκαιη εκδίκαση της υπόθεσής μου. Αυτό είναι σίγουρα ένα κρίσιμο ορόσημο», ανέφερε σε δήλωση του ο Μαζέπιν.