Τι χρειάζεται ο Φερστάπεν για να πάρει τον τίτλο στο Κατάρ

Μαξ Φερστάπεν

i

©Red Bull Content Pool

Τι χρειάζεται ο Φερστάπεν για να πάρει τον τίτλο στο Κατάρ

Άγγελος Φραγκισκάτος 19:49 - 06.10.2023 / Ανανεώθηκε: 19:49 - 06.10.2023

Η Formula 1 ταξιδεύει στο Κατάρ και εκεί αναμένεται να κριθεί το φετινό πρωτάθλημα στους οδηγούς. Ο Μαξ Φερστάπεν χρειάζεται μόνο τρεις βαθμούς στον Αγώνα Σπριντ για να κατακτήσει τον τρίτο τίτλο του.

Ο Μαξ Φερστάπεν θα μπορούσε να φύγει από το γκραν πρι του Κατάρ με τον τρίτο τίτλο του. Συμπεριλαμβανομένου αυτού του Σαββατοκύριακου, απομένουν έξι αγώνες για να τελειώσει η σεζόν, τρία από αυτά σε μορφή σπριντ, οπότε διακυβεύονται 180 βαθμοί. 

Ο Ολλανδός προηγείται της βαθμολογίας με 177 βαθμούς μπροστά από τη δεύτερο στη κατάταξη, Σέρχιο Πέρες. Σχεδόν σίγουρα, εάν δεν προκύψει κάποιο απρόβλεπτο γεγονός, ο πιλότος της Red Bull θα μπορέσει να γίνει τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στη πίστα του Λουσέιλ. 

Τι χεριάζετε ο Φερστάπεν για να κατακτήσει τον τίτλο της F1 στο Κατάρ; 

Με 180 πόντους για το τέλος, ο Φερστάπεν χρειάζεται μόνο να πάρει άλλους τρεις βαθμούς μακριά από το να τον σφραγίσει και μαθηματικά. Έτσι, ο Ολλανδός θα μπορούσε να πιστοποιήσει τον τίτλο του 2023 όντας απλώς έκτος στον αγώνα σπριντ του γκραν πρι του Κατάρ, που διεξάγεται αυτό το Σάββατο. Αν ισοφάριζε στα σημεία με τον ομόσταβλό του, Πέρες θα ήταν πρωταθλητής γιατί θα είχε περισσότερες νίκες. 

©Red Bull Content Pool/ Μαξ Φερστάπεν

Σε περίπτωση που ο Φερστάπεν δεν κερδίσει πόντους το Σάββατο, εάν ο Πέρες δεν τερματίσει ανάμεσα στους τρεις πρώτους στον αγώνα σπριντ, θα ήταν επίσης πρωταθλητής. 

Μετά από αυτό το τεστ, θα απομένουν να μοιραστούν 172 βαθμοί και εφόσον ο Μεξικανός δεν ανέβει στο βάθρο στον Αγώνα Σπριντ, η απόσταση στην κατάταξη θα είναι μεγαλύτερη από αυτό το νούμερο. Θα ήταν η πρώτη φορά που ένας οδηγός ανακηρύσσεται πρωταθλητής μετά από έναν Αγώνα Σπριντ, αλλά δεν θα ήταν η πρώτη που θα κερδίσει το παγκόσμιο πρωτάθλημα το Σάββατο. Οι Τζακ Μπράμπαμ, Γκράχαμ Χιλ, Νέλσον Πικέ και Κέκε Ρόσμπεργκ το έκαναν επίσης εκείνη την εποχή.

Ο Φερστάπεν θα είναι πρωταθλητής στον Αγώνα Σπριντ αν...

  • Θέση 1η, 2η, 3η, 4η, 5η ή 6η
  • Παραμένει 7ος και ο Πέρες δεν κερδίζει τον Αγώνα Σπριντ
  • Παραμένει 8ος και ο Πέρες δεν τερματίζει πρώτος ή δεύτερος στον Αγώνα Σπριντ
  • Δεν σκοράρει ή εγκαταλείπει και ο Πέρες δεν ανεβαίνει στο βάθρο στον Αγώνα Σπριντ

Συνολικά, αν υποθέσουμε ότι ο Σέρχιο Πέρες κερδίσει τη «μάχη» το Σάββατο, θα υπάρχουν ακόμα πολλές μεταβλητές για τον Φερστάπεν να πάρει τον τίτλο την Κυριακή. Το να τερματίσει στην 8η θέση ή καλύτερα θα μπορούσε να είναι αρκετό, αλλά αυτοί είναι υπολογισμοί που θα έπρεπε να επαναληφθούν μετά τον Αγώνα Σπριντ.