Το «Halo» που σώζει τις ζωές των οδηγών της Formula 1

Σύστημα Halo

i

© Photo by Getty Images/Getty Images

Το «Halo» που σώζει τις ζωές των οδηγών της Formula 1

Άγγελος Φραγκισκάτος 19:15 - 04.03.2023 / Ανανεώθηκε: 19:15 - 04.03.2023

Το «Halo» είναι ένα σύστημα των μονοθεσίων της Formula 1, που σώζει τους οδηγούς κατά τη διάρκεια των ατυχημάτων.

Εδώ και λίγα 24ωρα η Formula 1 έχει μπει και πάλι στις ζωές μας με τη διοργάνωση να λαμβάνει χώρα στο Μπαχρέιν. Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για τους υπεύθυνους ήταν το κομμάτι ασφάλειας. Εκεί, λοιπόν μπαίνει το «Halo», το οποίο αν δεν υπήρχε θα είχαν χαθεί πολλές ανθρώπινες ζωές.  

Χάρη σε αυτό δεκάδες ζωές έχουν σωθεί από την Formula 1 και την 2, αφού οι οδηγοί βγαίνουν αλώβητοι από το όχημα, ασχέτως αν τρακάρουν με μεγάλη ταχύτητα η όχι. Είναι ένα σύστημα που έχει μπει υποχρεωτικά στις ομάδες από το 2018

Τι είναι το Halo;

Το «Halo» είναι ένα σύστημα προστασίας του οδηγού από τη σύγκρουση. Ουσιαστικά πρόκειται για μια κυρτή ράβδο από ειδικό κράμα τιτανίου η οποία αποτελεί μέρος του σασί του αυτοκινήτου και μπορεί να αντέξει πίεση μέχρι και 12.000 κιλών, δηλαδή όσο ζυγίζει ένα λεωφορείο. Η ράβδος αυτή περιβάλλει την καμπίνα και κυρίως το κεφάλι του οδηγού σε 3 σημεία. Και για το λόγο αυτόν την ονομάζουν και «φωτοστέφανο».

Με απλά λόγια αν υποθέσουμε ότι ένα λεωφορείο πέφτει από ψηλά σε ένα αυτοκίνητο της Formula 1, το «Halo» που προεξέχει θα δεχτεί όλη την πίεση και ο οδηγός δεν θα πάθει τίποτε. Το ίδιος συμβαίνει και στις συγκρούσεις, και τις τούμπες.

Μάλιστα στις δοκιμές που έκανε η FIA πριν την εφαρμογή του συστήματος διαπιστώθηκε ότι η χρήση του οδηγεί σε αύξηση κατά 20%, στο ποσοστό επιβίωσης του οδηγού.

Το παράδοξο είναι πως ζυγίζει μόνο 7 κιλά. Το σύστημα δεν έχει αναπτυχθεί από τις ομάδες, αλλά κατασκευάζεται από τρεις εγκεκριμένους εξωτερικούς κατασκευαστές που επιλέγονται από τη FIA και έχει τις ίδιες προδιαγραφές για όλα τα οχήματα.

Αρνητικοί στην αρχή οι οδηγοί

Όταν το «Halo» τοποθετήθηκε στα μονοθέσια της Formula 1, οι οδηγοί ήταν αρνητικοί έως αντίθετοι. Το ίδιο και ο κόσμος που έβλεπε ένα παράξενο «σιδερικό» να προεξέχει γύρω γύρω από την καμπίνα του οδηγού. Κάποιοι είπαν πως οι πιλότοι δεν θα μπορούν να βλέπουν. Στην πράξη όμως αποδείχτηκε ότι το σύστημα αυτό δεν χαλάει την οπτική τους και δεν επηρεάζει την ορατότητα τους.