Για πρώτη φορά φέτος η Ferrari στην πολ ποζίσιον!

Πίστα Μπακού

i

©Pirelli

Για πρώτη φορά φέτος η Ferrari στην πολ ποζίσιον!

Δημήτρης Μπαλής 17:33 - 28.04.2023 / Ανανεώθηκε: 17:53 - 28.04.2023

Εσπασαν τα χρονόμετρα στο Μπακού με επικράτηση Λεκλέρ, που έφερε δεύτερο τον Φερστάπεν με τη Red Bull στον τελευταίο γύρο των δοκιμών κατάταξης.

Με τον Σαρλ Λεκλέρ να παίρνει την πολ ποζίσιον στο τέλος της διαδικασίας, για πρώτη φορά φέτος για τη Ferrari, ολοκληρώθηκαν οι κατατακτήριες δοκιμές ενόψει του 4ου γκραν πρι της χρονιάς στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν. Ο Μονεγάσκος επικράτησε του Φερστάπεν που με τη Red Bull είχε τον καλύτερο χρόνο μέχρι που του πήρε τη μπουκιά από το Λεκλέρ. Τρίτος στην εκκίνηση ο Σέρχιο Πέρες με την άλλη Red Bull. Ηταν η 3η πολ ποσίσιον, σερί, στο Μπακού για τον Λεκλέρ, που δεν έχει κερδίσει, όμως, τις δύο προηγούμενες φορές τον αγώνα.

Για να μην παραξενευτείτε, οι δοκιμές κατάταξης έγιναν σήμερα, επειδή λόγω των Sprint Race που εισάγονται σε 6 γκραν πρι, φέτος, θα έχουμε μια διαδικασία ελεύθερων δοκιμών το πρωί της Παρασκευής, κατατακτήριες το απόγευμα για το γκραν πρι της Κυριακής, κατατακτήριες το πρωί του Σαββάτου για το Sprint Race και το απόγευμα της ίδιας ημέρας τον αγώνα των 100 χλμ.

Στις σημερινές κατατακτήριες δοκιμές, λοιπόν, με τους απειλητικούς (απορροφητικούς) τοίχους να καιροφυλακτούν, είχαμε δύο κόκκινες σημαίες στο Q1 όταν πρώτα ο ντε Βρίες με την Alpha Tauri και έπειτα ο Πιέρ Γκασλί με την Alpine, χτύπησαν στο ίδιο σημείο σε μια στροφή 90 μοιρών, με αποτέλεσμα να διακοπεί η διαδικασία.

Στη δεύτερη περίοδο των δοκιμών, στο Q2, ο Τζόρτζ Ράσελ με τη Mercedes, που και το πρωί στις ελεύθερες δοκιμές δεν πήγε καλά, έμεινε εκτός δεκάδας, στην 11η θέση με τον Χάμιλτον να προσπαθεί να φέρει ψηλότερα το έτερο γερμανικό μονοθέσιο. Στον αγώνα θα δούμε αν η Mercedes έκανε ένα βήμα πίσω, σε σχέση με την απόδοση των τριών προηγούμενων γκραν πρι.

Στα αξιοσημείωτα είναι το γεγονός ότι και οι δύο McLaren με Νόρις και Πιάστρι, μπήκαν στη δεκάδα, καθώς φαίνεται ότι απέδωσαν τα νέα εξαρτήματα που έφερε στο Μπακού η βρετανική ομάδα.

Το έπαθλο πολ ποζίσιον στο Μπακού ©Pirelli

Οι κατατακτήριες δοκιμές αναλυτικά...

Συγκλονιστική ήταν η μονομαχία για την πολ ποζίσιον στο Αζερμπαϊτζάν. Η Ferrari κατάφερε να βρει τα έξτρα δέκατα που χρειαζόταν, καταφέρνοντας μέσω του Σαρλ Λεκλέρ να φτάσει στην πρώτη φετινή κατάκτηση της πολ ποζίσιον, που παράλληλα ήταν η 19η στην καριέρα του Μονεγάσκου. Δεύτερος θα ξεκινήσει ο Μαξ Φερστάπεν με Red Bull και τρίτος ο Σέρχιο Πέρες. Σάινθ, Χάμιλτον και Αλόνσο ήταν αυτοί που ακολούθησαν, με τον Ράσελ να αποκλείεται στην Q2 και να μην λαμβάνει μέρος στην Q3.

Η Q1 δεν άρχισε με τους καλύτερους οιωνούς, καθώς ναι μεν ο Μαξ Φερστάπεν κατάφερε να βρεθεί εμπρός από τους Σαρλ Λεκλέρ και Φερνάντο Αλόνσο, αλλά υψώθηκε κόκκινη σημαία λόγω επαφής του Νικ ντε Βρίες στον τοίχο της στροφής 3. Όταν οι κριτές απομάκρυναν τα κομμάτια από την πίστα, υψώθηκε και δεύτερη κόκκινη σημαία, τούτη τη φορά λόγω επαφής στον τοίχο της ίδιας στροφής από τον Πιερ Γκασλί. Κρίμα για τον Γάλλο, καθώς πραγματικά οι μηχανικοί του έκαναν ό,τι μπορούσαν για να ετοιμάσουν το μονοθέσιο για τις κατατακτήριες. Όσον αφορά στους πρώτους, ο Λεκλέρ πήρε την μπουκιά από το στόμα του Φερστάπεν, όπως και ο Αλόνσο από του Σέρχιο Πέρες. Έκτος ήταν ο Λιούις Χάμιλτον και εκτός Q1 τέθηκαν οι Ζου, Χούλκενμπεργκ, Μάγκνουσεν, Γκασλί και Ντε Βρίες με τον Δανό να αντιμετωπίζει προβλήματα με τον κινητήρα του και τους δύο τελευταίους να έχουν επαφές στον προστατευτικό τοίχο, όπως προαναφέρθηκε. Οι τρεις πρώτοι είχαν κινητήρα Ferrari.

Η Q2 δεν είχε τόσες πολλές συγκινήσεις, έστω και αν ο Σάινθ προσπάθησε πολύ να τη διακόψει, καθώς για μια ακόμα φορά βρέθηκε εκτός πίστας. Αυτό συνέβη στη στροφή 3, αλλά τουλάχιστον δεν ακούμπησε στον τοίχο. Κατά τα άλλα, Πέρες και Φερστάπεν μονομάχησαν για την καλύτερη επίδοση, όπως επίσης και ο Αλόνσο, αλλά ο Λεκλέρ μπόρεσε να σταματήσει τα χρονόμετρα στο 1.41.037, χρόνος που φαινόταν πως δεν θα ξεπεραστεί από κανέναν. Όμως, ο Φερστάπεν είχε διαφορετική άποψη και τον βελτίωσε στο 1.40.822, την ίδια ώρα που οι δύο Mercedes ψάχνονταν γιατί δεν μπορούσαν να βρουν ρυθμό. Ο Χάμιλτον ήταν 10ος και μπόρεσε να μετάσχει στην Q3, όχι, όμως και ο Ράσελ, που μαζί με τους Οκόν, Άλμπον, Μπότας και Σάρτζεντ, αποκλείστηκαν.

Στην Q3 δόθηκε η μεγάλη μονομαχία, εκεί όπου η Ferrari τα έβαλε στα ίσα με τη Red Bull. Φερστάπεν και Λεκλέρ κατάφεραν να κάνουν ίδιους χρόνους αρχικά, αλλά επειδή ο Ολλανδός τον σημείωσε πρώτος, αυτός θα κατακτούσε την πολ ποζίσιον σε περίπτωση που δεν άλλαζε κάτι έως το τέλος. Επειδή, όμως, άλλαξε, θα ξεκινήσει από τη δεύτερη θέση, καθώς ο Μονεγάσκος ήταν άπιαστος, αρπάζοντας – και με την αξία του – την πρώτη θέση για τον αγώνα της Κυριακής. Τρίτος ήταν ο Πέρες και τέταρτος ο Χάμιλτον, που κατάφερε να αφήσει πίσω του τον Αλόνσο.

Ο αγώνας διεξάγεται την Κυριακή στις 14:00, αλλά το Σάββατο έχουμε στις 11:30 το Sprint Shootout και στις 16:30 τον Sprint Race.

Tags: