Γερμανικό περιοδικό δημοσίευσε υποτιθέμενη - όσο και ανατριχιαστική - συνέντευξη του Μίκαελ Σουμάχερ

Μίκαελ Σουμάχερ

i

Μίχαελ Σουμάχερ/©Photo by Clive Mason/Getty Images/Ideal Images

Γερμανικό περιοδικό δημοσίευσε υποτιθέμενη - όσο και ανατριχιαστική - συνέντευξη του Μίκαελ Σουμάχερ

Άγγελος Φραγκισκάτος 15:24 - 19.04.2023 / Ανανεώθηκε: 15:26 - 19.04.2023

Ένα γερμανικό περιοδικό έχει επικριθεί για τη δημοσίευση μιας συνέντευξης με τον επτά φορές παγκόσμιο πρωταθλητή της Formula 1, Μίκαελ Σουμάχερ.

Ο Μίκαελ Σουμάχερ υπέστη ένα σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι, ενώ έκανε σκι το 2013 και τέθηκε σε κώμα λόγω ιατρικής βοήθειας για 250 ημέρες. Τον επόμενο Σεπτέμβριο επέστρεψε στην Ελβετία, όπου συνεχίζει την αποκατάστασή του. 

Στη δεκαετία από τότε, η οικογένειά του προστατεύει σκληρά την ιδιωτικότητά του εκδίδοντας μόνο περιστασιακές ενημερώσεις. Το γερμανικό περιοδικό Die Aktuelle, δημοσίευσε το άρθρο ως εξώφυλλο με τίτλο «Η πρώτη συνέντευξη». Ο Σουμάχερ υποτίθεται ότι απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά από το ατύχημά του και πώς είχε επηρεάσει την οικογένειά του με τον τίτλο «Η ζωή μου άλλαξε εντελώς».

«Ήταν μια φρικτή στιγμή για τη γυναίκα μου, τα παιδιά μου και όλη την οικογένεια», έγραφε. Ένα άλλο απόσπασμα έλεγε: «Ήμουν τόσο άσχημα τραυματισμένος που έμεινα για μήνες σε ένα είδος τεχνητού κώματος, γιατί διαφορετικά το σώμα μου δεν θα μπορούσε να τα έχει αντιμετωπίσει όλα. Πέρασα δύσκολα, αλλά η ομάδα του νοσοκομείου κατάφερε να με φέρει πίσω στην οικογένειά μου».

Ωστόσο, η προέλευση των εισαγωγικών φαίνεται να είναι ο ιστότοπος «character.ai», ο οποίος έχει εκπαιδεύσει ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης ώστε να ανταποκρίνεται ως μια ποικιλία από πραγματικούς και φανταστικούς χαρακτήρες. 

Ενώ η Die Aktuelle έγραψε στην πρώτη της σελίδα «ακούγεται παραπλανητικά αληθινό», δεν ήταν αμέσως σαφές στους αναγνώστες ότι η πηγή των αποσπασμάτων δεν ήταν ο ίδιος ο Γερμανός, αλλά ένα chatbot. 

Κάτω από τον τίτλο της ιστορίας, χαρακτήρισε τη συνέντευξη ως την πρώτη αίσθηση της Formula 1 μετά το ατύχημα που του άλλαξε τη ζωή, αλλά στη συνέχεια ρώτησε «αυτός είναι πραγματικά ο Σούμι μας που μιλάει;». 

Πιο κάτω στο άρθρο, έλεγε: «Υπάρχουν πραγματικά ιστότοποι στο διαδίκτυο όπου μπορείτε να συνομιλήσετε με διασημότητες. Όμως η τεχνητή νοημοσύνη δίνει τις απαντήσεις. Πώς όμως γνωρίζει αυτό το προσωπικό υπόβαθρο; Για γάμο, παιδιά και ασθένειες; Κάποιος πρέπει να έχει εισάγει τις πληροφορίες στο διαδίκτυο, όπως στη Wikipedia. 

«Ήταν πραγματικά ο ίδιος ο Σούμι που πληκτρολόγησε τις πληροφορίες από το κρεβάτι του νοσοκομείου; Ή κάποιος από την οικογένεια, φροντιστές ή εργαζόμενους; Σε κάθε περίπτωση, οι απαντήσεις ακούγονται απατηλά πραγματικές! Να είσαι πολύ καλός για να είναι αληθινός;» 

Το άρθρο επισημάνθηκε για πρώτη φορά από το Über Medien. Ο ιδρυτής του Μπόρις Ρόζενκραντζ έγραψε: «Η Die Aktuelle προσπαθεί συνεχώς να δίνει την εντύπωση ότι είναι στην πραγματικότητα μια συνομιλία με τον Μίκαελ Σουμάχερ: «Εδώ είναι η απίστευτη συνέντευξη!» λέει στο κείμενο «με λυτρωτικές απαντήσεις στα πιο φλέγοντα ερωτήματα που θέτει όλος ο κόσμος εδώ και τόσο καιρό». 

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Die Aktuelle κατηγορείται για παραπλάνηση σχετικά με μια ιστορία του Σουμάχερ. Τον Νοέμβριο του 2014 τύπωσε μια φωτογραφία του πάνω από τον τίτλο «Κάθεται στον ήλιο!», κάνοντας τους αναγνώστες να πιστέψουν ότι ήταν μια τωρινή φωτογραφία του αθλητή που αναρρώνει. Ωστόσο, η εικόνα τραβήχτηκε αρχικά τον Ιανουάριο του 2013. 

Η οικογένεια του επτά φορές παγκόσμιου πρωταθλητή δεν έχει σχολιάσει ακόμα το τελευταίο άρθρο.