Ένα κεφάλαιο κλείνει: Ο Πολ Εσπαργκαρό αποχαιρετά το MotoGP προς το παρόν

Πολ Εσπαργκαρό

i

©Red Bull

Ένα κεφάλαιο κλείνει: Ο Πολ Εσπαργκαρό αποχαιρετά το MotoGP προς το παρόν

Άγγελος Φραγκισκάτος 12:32 - 10.12.2023 / Ανανεώθηκε: 12:41 - 10.12.2023

Στο GP της Βαλένθια, ο Πολ Εσπαργκαρό είδε το πέσιμο της καρό σημαίας ως αναβάτης πλήρους απασχόλησης για τελευταία φορά και είναι έτοιμος να περάσει σε νέο ρόλο με την GASGAS Tech3 από το 2024.

Εν μέσω των αυξημένων συναισθημάτων του τελικού της σεζόν του GP της Βαλένθια που έκρινε τον τίτλο και της συνακόλουθης συγκίνησης του ντεμπούτου των αναβατών λίγες μέρες αργότερα στις τελευταίες δοκιμές για φέτος, ένας σπουδαίος αναβάτης απέφυγε τα φώτα της δημοσιότητας καθώς το 2023 πλησίαζε στο τέλος του. 

Το ταραχώδες «ταξίδι» του Πολ Εσπαργκαρό, που αμαυρώθηκε από έναν βάναυσο τραυματισμό που υπέστη κατά τη διάρκεια των πρώτων ελεύθερων δοκιμών στο γκραν πρι του Πορτιμάο, εκτυλίχθηκε ως μια λιγότερο προαναγγελθείσα αλλά σαγηνευτική ιστορία. 

Υπομένοντας μια παρατεταμένη διαδικασία ανάκαμψης, ο Ισπανός επέστρεψε στο Βρετανικό GP, για να αντιμετωπίσει λίγο μετά την απώλεια της θέσης του στην GASGAS από τους Αουγκούστο Φερνάντεζ και Πέδρο Ακόστα (πρωταθλητής του Moto2 για το 2023). 

Παρά το φημολογούμενο ενδιαφέρον της Repsol Honda, ο Εσπαργκαρό πρόκειται να μεταβεί στον ρόλο του εφεδρικού οδηγού της ομάδας από το 2024. Κατά συνέπεια, το GP της Βαλένθια σηματοδότησε την τελευταία του εμφάνιση ως αναβάτης πλήρους απασχόλησης MotoGP. 

Καθώς ο Ισπανός διέσχιζε την καρό σημαία στη πίστα του Ricardo Tormo, η στιγμή πυροδότησε μια πλημμύρα συναισθημάτων. Φίλοι, οικογένεια και αγαπημένα πρόσωπα συγκεντρώθηκαν στο πλευρό του, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη τους για τις προσπάθειές του κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης σεζόν. 

«Ήταν μια πολύ δύσκολη μέρα ειλικρινά, ξέρετε, δεν είναι η τελευταία φορά που θα είμαι σε ένα grid, αλλά προφανώς τα συναισθήματα που ένιωθα σε αυτό το grid ήταν λίγο περίεργα. Κάθε φορά που σήκωνα το κεφάλι μου και κοίταζα όλο τον κόσμο στην κερκίδα, τον θόρυβο, την ένταση, όλους τους teammates μου τριγύρω, όλα τα παιδιά με τα οποία έχω αγωνιστεί από τότε που ήμουν μικρός. Ήταν καταπληκτικό. Τόσο τυχερός που ήμουν μαζί σας, ξέρετε ότι ζούσα τη ζωή μου, την ιστορία μου, προσπαθώντας να κυνηγήσω τα όνειρά μου τα τελευταία 10 χρόνια, οπότε είμαι πολύ τυχερός», είπε ο 32χρονος μετά τον αγώνα στη Βαλένθια.

Ένας αναβάτης που του έδωσε αμέσως τα συγχαρητήριά του ήταν ο μεγαλύτερος αδελφός του, Αλέις Εσπαργκαρό. Ο Ισπανός της Aprilia μίλησε με με τα καλύτερα λόγια για τον Πολ και την επιρροή που είχε στην καριέρα του. «Ο Πολ ήταν πάντα το είδωλό μου ακόμα κι αν είμαι μεγαλύτερος από αυτόν. Όταν φτάσαμε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ήταν πολύ γρήγορος αμέσως, κέρδιζε αγώνες και κέρδισε τον τίτλο του Moto2. Πάντα ήμουν δίπλα του, οπότε σήμερα ήταν ένας πολύ συναισθηματικός αγώνας. Στο grid, πήγα να τον αγκαλιάσω και δεν μπορούσα να αποφύγω να κλάψω πριν τον αγώνα. Δεν ήταν εύκολο. 

Ο τελευταίος γύρος μαζί του ήταν πολύ ωραίος. Φέτος ήταν πολύ δύσκολος γιατί δεν μπορεί να φανταστεί κανείς πώς ο Πολ έχει ταλαιπωρηθεί και εμείς, η οικογένειά του, ταλαιπωρηθήκαμε πολύ μαζί του. Ο τραυματισμός του στη Πορτογαλία ήταν πολύ μεγάλος και είμαι πολύ χαρούμενος που τον βλέπω χαρούμενο και χαμογελαστό. Του χρόνου έχει νέο ρόλο αλλά για εμένα δεν με νοιάζει πραγματικά πού εργάζεται, θέλω να τον βλέπω χαρούμενο και νομίζω ότι είναι χαρούμενος τώρα».

Αν και δεν είναι ένας οριστικός αποχαιρετισμός, σηματοδοτεί την ολοκλήρωση ενός σημαντικού κεφαλαίου για τον Ισπανό αναβάτη που προέρχεται από την περιοχή της Βαρκελώνης. Με ένα εντυπωσιακό ρεκόρ διαδρομής στη καριέρα του, συμπεριλαμβανομένου ενός Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Moto2, 15 νίκες σε γκραν πρι και επιπλέον 37 τερματισμούς στο βάθρο, οκτώ από τους οποίους ήταν στο MotoGP, ο Εσπαργκαρό αποχωρεί από το grid της μεγάλης κατηγορίας με επιτεύγματα για τα οποία θα είναι υπερήφανος.