O Πέκο Μπανάια είναι Παγκόσμιος Πρωταθλητής στο MotoGP για το 2023

O Πέκο Μπανάια είναι Παγκόσμιος Πρωταθλητής στο MotoGP για το 2023

Άγγελος Φραγκισκάτος 17:10 - 26.11.2023 / Ανανεώθηκε: 18:04 - 26.11.2023

Ο Πέκο Μπανάια πανηγύρισε τον δεύτερο διαδοχικό του τίτλο στο MotoGP στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς στη Βαλένθια.

Ο Πέκο Μπανάια είναι ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής του MotoGP για τη σεζόν του 2023. Ο Ιταλός της εργοστασιακής Ducati πανηγύρισε τον δεύτερο διαδοχικό του τίτλο στη μεγάλη κατηγορία με νίκη στον αγώνα της Βαλένθια. Ο άλλος διεκδικητής του τίτλου, Χόρχε Μάρτιν με την Pramac έκανε λάθη στον αγώνα, ενώ είχε και μία πτώση.  

Στη 2η θέση ήταν ο Φάμπιο Ντι Τζιαναντόνιο της Gresini Ducati, ενώ το τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Ζοάν Ζαρκό, στον τελευταίο του αγώνα με την Pramac Ducati.   

Θυμίζουμε πως αντί του Μάβερικ Βινιάλες στη πρώτη θέση θα εκκινήσει ο Πέκο Μπανάια, καθώς ο Ισπανός της Aprilia δέχθηκε ποινή τριών θέσεων από τους αγωνοδίκες. 

Όταν έσβησαν τα κόκκινα φώτα, ο Μπανάια ξεκίνησε πολύ καλά και διατήρησε την πρωτοπορία του, μπροστά από τον Χόρχε Μάρτιν, ο οποίος από την 6η θέση βρέθηκε στη 2η. 

Πίσω από τους δύο διεκδικητές του τίτλου ήταν οι αναβάτες της ΚΤΜ, με τον Τζακ Μίλερ στη 3η θέση και τον Μπραντ Μπίντερ να ακολουθεί στη 4η.  

Ο Μάρτιν γνώριζε ότι αν ήθελε να έχει οποιαδήποτε πιθανότητα να πάρει τον τίτλο έπρεπε να κερδίσει τον αγώνα και γρήγορα προσπάθησε να επιτεθεί στον Μπανάια

Ωστόσο στο τέλος της ευθείας δεν απέφυγε το λάθος, έχασε τα φρένα και για λίγο δεν έπεσε πάνω στον αντίπαλό του. Τελικά υπήρξε μόνο μία μικρή επαφή, όμως ο Μάρτιν βρέθηκε εκτός πίστας για λίγο. Όταν ο Ισπανός της Pramac Ducati επέστρεψε στην πίστα είχε πέσει στην 8η θέση. 

Ο Μάρτιν προσπαθούσε να κερδίσει θέσεις, όμως έκανε ακόμα ένα λάθος στην είσοδο της στροφής, έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του, γλίστρησε και πήρε μαζί του και τον Μαρκ Μάρκεθ. 

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα και οι δύο αναβάτες να εγκαταλείψουν από τον αγώνα, ενώ ταυτόχρονα αυτό σήμαινε πως ο Μπανάια είχε εξασφαλίσει και μαθηματικά την κατάκτηση του δεύτερου διαδοχικού τίτλου στο MotoGP.  

Ο Μπανάια δεν είχε κανένα λόγο να ανησυχεί μετά την εγκατάλειψη του Μάρτιν, ωστόσο λίγο μετά είδε τις δύο KTM να τον προσπερνούν, με τον Μπίντερ να είναι στη πρώτη θέση και τον Μίλερ στη 2η.  

Με τον Μάρτιν να είναι εκτός ο Μπανάια ήθελε να συνδυάσει την στέψη του με ένα βάθρο, κάτι στο οποίο τον βοήθησε ο Μπίντερ. Ο Νοτιοαφρικάνος αναβάτης έκανε ένα λάθος, με αποτέλεσμα να πέσει στην 6η θέση της κατάταξης. Έτσι ο Μίλερ πήρε τα ηνία του αγώνα για πρώτη φορά, ωστόσο λίγο μετά ο Αυστραλός βοήθησε ακόμα περισσότερο το έργο του Μπανάια, καθώς είχε πτώση.

Κάπως έτσι ο Μπανάια μαζί με τον τίτλο πανηγύρισε και τη νίκη στο γκραν πρι της Βαλένθια. Στη 2η θέση ήταν ο εντυπωσιακός Φάμπιο Ντι Τζιαναντόνιο της Gresini Ducati, ενώ το βάθρο συμπλήρωσε ο Ζοάν Ζαρκό της Pramac Ducati.  

Ακολούθησαν οι Μπραντ Μπίντερ (KTM), Ραούλ Φερνάντεθ (RNF Aprilia), Άλεξ Μάρκεθ (Gresini Ducati), Φράνκο Μορμπιντέλι (Yamaha), Αλέις Εσπαργκαρό (Aprilia), Λούκα Μαρίνι (Mooney VR46) και Μάβερικ Βινιάλες (Aprilia).   

Tags: